Mastercard, UnionPay International ve Visa, QR kodla mobil ödeme sistemini ortak bir standarda alarak yeni bölgelerde test etmeye başladı. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde hayata geçmesi planlanan projeyle Tayland’daki belirli mağazalarda üç farklı kart sağlayıcısının ortaklaşa ürettikleri QR kodlar üzerinden alışveriş yapılabiliyor olacak. Cep telefonlarıyla mağazaların QR kodunu okutan kullanıcılar, herhangi bir şifre girmelerine gerek kalmadan hızlı ödeme yapma imkanına kavuşacaklar.

İlk lokasyon Tayland oldu

Her kart sağlayıcısının farklı QR kod sunmasından dolayı mağaza sahiplerinin sıkıntı yaşadığını belirten kredi kartı devleri bir araya gelerek QR kodları belli bir standarda oturtma kararı aldı.

Nakitsiz toplum konusunda ciddi atılımlar yapan Tayland Ekonomi Bakanlığı’nın da desteği ile ilk olarak bölgede uygulamaya geçilen ortak QR kod uygulaması küresel çapta da kullanılacak.

Kart devleri QR kodla ödeme sistemine güveniyor

Mastercard Tayland ve Myanmar Ülke Müdürü Donald Ong, standartlaştırılmış QR kodla ödeme sisteminin yaygınlaşmasının önemine dikkat çekerek, küçük ölçekli işletmelerin işlemlerini daha hızlı yapabilmelerine imkan tanıyacağını söyledi. Global standartlara uygun olarak geliştirilen QR kodu çözümünün nakitsiz toplum hedeflerini desteklediğini de belirtti.

UnionPay International Güneydoğu Asya Genel Müdürü Wenhui Yang, hem tüketiciler hem de işletmeler için kolay ödeme yapılmasını sağlamak için yerel pazarın gereksinimlerine uygun ödeme çözümleri sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. Tüketicilerin ve işletmelerin QR kodları aracılığıyla ödeme işlemlerini kolay ve güvenli bir şekilde yapmaları için bu standartlaşma hamlesine ortak olduklarını belirtti.

Tayland Visa Ülke Müdürü Suripong Tantiyanon ise, standartlaştırılmış QR kodunun geliştirilmesine katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını belirterek, bu hamlenin elektronik ödemelerin tercih edilmesini hızla artıracağını umduğunu söyledi. Geleneksel POS kullanımının zorunluluğunu ortadan kaldıracağını iddia ettiği bu yeni standardın tüm dünyayı kapsaması için çalıştıklarını da ifade etti.