Ses ve iletişim teknolojileri, çağrı merkezi uygulamaları ve müşteri hizmetleri otomasyonu alanlarında faaliyet gösteren teknoloji şirketi SESTEK, ABD’de 3 patentin sahibi oldu. SESTEK’in Ar-Ge çalışmaları kapsamında geliştirdiği Sesli Yanıt, Konuşma Analizi ve Konuşmacı Doğrulama sistemlerine ait patentler, ABD Patent ve Tescil Ofisi (United States Patent and Trademark Office) tarafından onaylandı.
Ses teknolojileri alanında küresel devlerle yarışacak teknoloji çözümleri ürettiklerini belirten SESTEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Levent Arslan “Hedefimiz yurt dışındaki varlığımızı güçlendirerek küresel bir markaya dönüşmek. Bu doğrultuda daha geniş bir kitleye ulaşırken, patent başvuruları mevcut teknolojilerimizi koruma altına almamızı sağlıyor” dedi. Konuyla ilgili bilgi veren SESTEK Ar-Ge Koordinatörü Tuba Arslan Kır ise “Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiğimiz sistemleri patente bağlayarak uluslararası bir portföy oluşturuyoruz. Önümüzdeki süreçte de, patent çalışmalarımızı sürdürerek portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz” diye ekledi.
İnternetten Yapılan Bankacılık İşlemlerini ve Alışverişi Güvenli Kılan Teknoloji
Bankaların internet şubeleri ve çevrimiçi alışveriş siteleri gibi erişimi kısıtlı alanlarda kullanıcılar, sistemlere giriş esnasında iki faktörlü bir güvenlik sürecinden geçiyor. SESTEK’in patentini aldığı yeni sistemle, tek kullanımlık şifreye alternatif olarak, cep telefonlarına otomatik dış aramayla ulaşılıyor. Yapılan aramada kullanıcılara daha önce tanımlamış oldukları güvenlik sorusu yöneltiliyor. Sistem soruyu Konuşma Sentezi (Text-to-Speech) teknolojisiyle seslendiriyor, kullanıcının cevabı ise Konuşma Tanıma (Speech Recognition) teknolojisiyle metne çevirilerek kontrol ediliyor. Aynı süreçte, kullanıcının biyometrik kimliğine de bakılarak doğrulama işlemi tamamlanıyor.
Telefon Görüşmelerini Yazıya Dönüştürüp Analiz Eden Teknoloji
Konuşma Analizi (Speech Analytics) yazılımı, çağrı merkezlerinde müşteri temsilcileri ve müşteriler arasında gerçekleşen kayıtlı görüşmelerin otomatik olarak yazıya dönüştürülmesini ve bu görüşmelerle ilgili çeşitli istatistiksel analizler gerçekleştirilmesini sağlıyor. Analizler sonucunda elde edilen veriler, müşteri memnuniyetinin artırılması, müşteri temsilcisi performansının geliştirilmesi ve çağrı merkezi süreçlerinin optimize edilmesi gibi konularda katkı sağlıyor. SESTEK’in geliştirdiği teknoloji sayesinde, Konuşma Analizi yazılımıyla gerçekleştirilen istatistiksel analizlerin performansı artırılarak daha doğru analiz sonuçları elde edilmesi sağlanıyor. Böylece hizmet kalitesi, müşteri temsilcisi performansı, müşteri memnuniyet seviyesi gibi çağrı merkezi performansını doğrudan etkileyen önemli konular doğru şekilde analiz edilebiliyor.
Tehdit Altında Yapılan Konuşmaları Fark Eden Teknoloji
SESTEK’in patentini aldığı bir diğer sistem, ses teknolojileri kullanılarak kişiye özel davranışsal konuşma modellerinin geliştirilmesine, diyaloglarda standart konuşma modelinin dışına çıkıldığında tespit edilerek anında ilgili birimlerin haberdar edilmesine odaklanıyor. Örneğin, kişi telefonda birinin zorlamasıyla ya da tehdit altında işlem yapıyorsa; sistem yoluyla bu durumun tespit edilmesi ve sonlandırılması için, ilgili birimlere anında haber veriliyor. Böylece sesli işlemler sırasında gerçekleşebilecek güvenlik sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sistemin ayrıca, çağrı merkezlerinde müşteri temsilcisi performansının anlık değerlendirilmesinde kullanılması öngörülüyor.
SESTEK’in geliştirdiği temel teknolojiler arasında Konuşma Sentezi, Konuşma Tanıma, Konuşma Analizi, Sesli İmza, Doğal Diyalog ve Chatbot yer alıyor. 2000 yılında kurulan SESTEK, faaliyetlerini İstanbul, Ankara, Dubai ve Chicago ofislerinde sürdürüyor.