Uluslararası e-ticaretin 2020 yılına kadar yurt içi e-ticarete oranla 2 kat hızlı büyümesi bekleniyor. Bu büyüme hızıyla 2015 yılında 300 milyar dolar olan uluslararası e-ticaret hacminin 2020 yılında 900 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. DHL tarafından hazırlanan 21. Yüzyılın Baharat Ticareti: Sınır Ötesi e-Ticaret Fırsatları Rehberi (The 21st Century Spice Trade: A Guide to the Cross-Border E-Commerce Opportunity) başlıklı rapora göre sınır ötesi e-ticaret teklifleri, çoğu perakende pazarında bulunmayan büyüme oranları ortaya koyuyor. Sınır ötesi perakende hacimlerinin 2015 ve 2020 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 25 büyüyerek 300 milyar dolardan 900 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu da yurt içi e-ticaretin iki katı hızda bir büyümeye işaret ediyor.
DHL Express Türkiye CEO’su Claus Lassen, “Tarihi baharat yolu üzerinde yer alan Türkiye, e-ticaretle kurulan yeni ticari ağlarda da önemli yer edinme potansiyeline sahip. DHL Express olarak Türkiye’de çevrimiçi perakendecilerin yurt dışında büyümelerine destek olmak üzere tüm global ağımızla hizmet sunuyor, gönderilerin en verimli ve güvenli şekilde nihai tüketiciye ulaşması için çalışıyoruz” dedi.
Uluslararası açılım yapan online perakendeciler satışlarını %10-15 artırabiliyor
Rapor, online perakendecilerin, yalnızca tekliflerini uluslararası müşterilere sunarak satışlarını ortalama yüzde 10 ila 15 düzeyinde artırabildiğini gösteriyor. Premium hizmet tekliflerinin dahil edilmesi ise bu büyümeyi daha da artırıyor. Örneğin online mağazalarına daha hızlı gönderim seçeneği ekleyen perakendeci ve üreticiler diğer oyunculara göre 1,6 kat daha hızlı büyüyor.
Üreticiler sınır ötesi e-ticarette daha hızlı büyüme hedefliyor
E-ticaretin değişen yüzüne ışık tutan rapora göre, arz ve talebin gitgide sofistike hale gelmesiyle birlikte, ’aracıyı’ aradan çıkararak ürünlerini online olarak son müşteriye sunmak amacıyla doğrudan satış modellerine geçmek için e-ticaretten gitgide daha fazla yararlanan üreticiler, diğer perakendeci gruplarına kıyasla sınır ötesi e-ticarette %30 daha yüksek büyüme kaydetmeyi bekliyor.
Birçok pazarda giderek daha seçici hale gelen müşterileri yurt dışındaki online perakendecilerden alışveriş yapmaya iten unsurlar arasında bulunabilirlik, güven ve cazip teklifler yer alıyor. Tüketiciler, sınır ötesi alışverişlerle ilgili sıkıntıları ise lojistik, güven, fiyat ve müşteri deneyimi olarak sıralıyor.