16 Eylül 2017’de Fintech, Finans, Teknoloji, Bankacılık alanları başta olmak üzere, günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

Fujitsu, Japon bankaları için blockchain test imkanı sunuyor

Fujitsu, Japon Bankacılar Birliği’nin (Japanese Bankers Association – JBA), Fujitsu Bulut Hizmeti K5 üzerinde kullanılmak üzere bir Fujitsu bulut hizmeti tabanlı blockchain platformu kullanacağını açıkladı. JBA, anlaşma ve fon transfer hizmetleri, kimlik ve işlem zamanı doğrulaması gibi konularda blockchain teknolojisi kullanan uygulamalara test imkanı sunacak.

The Collaborative Blockchain Platform, JBA’nın üye bankalarına sunmayı planladığı finansal hizmetler için geliştirilen blockchain teknolojilerinin test ortamı olarak görev yapacak. JBA, Fujitsu bulut hizmetini üye bankalara ve diğer kurumlara ekim ayından itibaren test yapmak için kullanıma açacak.

Uluslararası firmalardan blockchain konsorsiyumu

Japonya’dan SoftBank, ABD’den Sprint Corporation, Tayvan’dan Far EasTone Telecommunications ve yine ABD’den TBCASoft; Carrier Blockchain Study Group (CBSG) isimli blockchain konsorsiyumu kurduklarını açıkladılar.

Konsorsiyum tarafından yapılan açıklamaya göre, gün geçtikçe daha fazla Telekom firmasının da CBSG’ye küresel ölçekte katılmaya davet edeceği planlanıyor.

TBCASoft tarafından test için geliştirilen yeni nesil blockchain teknolojisi, içlerinde SoftBank ve Sprint’in de bulunduğu farklı Telekom firmaları arasında sorunsuz biçimde kullanıldı.

Bu işlem üzerine SoftBank, Sprint ve TBCASoft, Şubat 2017 itibarıyla ortak çalışmalarının ilk adımlarını atmışlardı. Blockchain teknolojileri geliştirmek üzere el sıkışan üç büyük isim arasına Far EasTone da katıldı. Uluslararası blockchain teknoloji geliştirmeye çalışan firmalar birlikteliklerini bir konsorsiyuma çevirdiler.

CBSG, kullanıcılara güvenli bir takas, kişisel kimlik doğrulama, IoT uygulamaları ve daha fazla yeni hizmet sunmak amacıyla araştırma ve geliştirme platformlarını teşvik edecek.

Vantiv ve Visa, ödeme alımını hızlandıran çözümlerini duyurdu

İşletme sahipleri ve finans kurumları için ödeme hizmetleri teknoloji çözümleri sağlayıcısı Vantiv ile kredi kartı devi Visa, işletme sahiplerinin dakikalar içinde ödeme almalarını sağlayacak FastAccess Funding isimli çözümlerini duyurdular.

Ortaklığın detaylarının açıkladığı basın bülteninde, ABD’deki küçük işletmelerin üçte birinden fazlasının hızlı dijital ödeme alma konusunda sıkıntı yaşadıkları belirtildi. Vantiv ve Visa’nın ortak biçimde sundukları FastAccess Funding çözümü KOBİ’lerin ödeme kabul etme işlemlerinin süresini kısaltıyor. Firmaların bugüne kadar yaptıkları satışların ücretlerini belirli bir süre sonra aldıklarını belirten yetkililer, FastAccess Funding ile bu sorunun üstesinden gelindiğini de vurguladılar.

Nacha, ön ödemeli kartlarda aynı gün içinde otomatik takas sistemine geçiyor

ACH Network sisteminin önde gelen isimlerinden The Electronic Payments Association, ön ödemeli kartlarla yapılan işlemlerde aynı gün içinde otomatik takas sistemine geçtiğini açıkladı.

Aynı gün içinde otomatik takas sistemi sayesinde banka hesaplarına gelen meblağların ödemeleri de hızlanıyor ve kolaylaşıyor.

Yaklaşık bir sene boyunca bu sistemin denendiğini belirten Nacha yetkilileri, dijital yollarla ödeme alan işletme sahiplerinin hak ettikleri meblağların belirli bir süre sonra hesaplarına geçmesinin artık geride kaldığını açıkladılar. Acil fatura ödemeleri gibi durumlarda işe yarayacak olan hızlı otomatik takas sisteminin özellikle KOBİ’ler için oldukça yerinde bir gelişme olduğu vurgulandı.