Capgemini tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel ölçekte dijital ödeme hacminin 2020 yılına kadar ortalama yüzde 10,9 oranında artması ve 726 milyar dolar işlem seviyesine ulaşması bekleniyor.
Danışmanlık hizmeti sunmasının yanı sıra, teknoloji ve dış kaynak kullanımı konusunda da küresel ölçekte çözümleri bulunan Capgemini firmasının dijital ödemeler hakkındaki raporu yayımlandı. Küresel ölçekte dijital ödemeler hakkında hazırlanan raporda, dijital ödeme hacminin gün geçtikçe arttığı, 2020 yılında ise zirveye ulaşacağı açıklandı.
Dijital ödemeler küresel ölçekte yüzde 19,6 büyüyecek
İşlem bankacılığı ve nakit yönetiminde tanınmış isimlerden olan BNP Paribas önderliğinde hazırlanan Dünya Ödemeler Raporu 2017’ye (World Payments Report 2017 – WPR 2017) göre de, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerinde dijital ödeme sistemleri hacminin yüzde 19,6 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Gelişmekte olan ekonomilerin dijital ödemeleri daha hızlı benimsediğini ortaya koyan araştırmada, bu ülkelerin gelişmiş rakiplerine nazaran üç kat daha hızlı biçimde yeni ödeme teknolojilerine adapte olduklarına da dikkat çekildi.
Çin ve Hindistan’ın önderlik ettiği gelişmekte olan Asya bölgesinde, dijital ödeme sistemlerindeki büyümenin yüzde 30,9 civarında olması bekleniyor. Şirketlerin, orta ölçekli işletmelerin ve kamu kurumlarının ise nakit dışı işlemlerde 2015 ile 2020 yılları arasında yüzde 6,5 oranında büyüme yakalayacağı düşünülürken, 122 milyondan fazla dijital ödeme işleminin gerçekleşeceği de tahmin ediliyor.
Rapora göre, 2014 ile 2015 yılları arasında küresel nakit dışı işlem hacmi yüzde 11,2 artarak 433,1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Gelişen pazarlarda ise bu büyüme oranı yüzde 21,6 seviyesinde gözlendi. Olgun pazarlarda ise yüzde 6,8 oranında büyüme yaşanırken, 2014 yılındaki nominal oranın yüzde 6 civarında üzerine çıktığı da kayıtlara geçti.
Yapılan araştırma, dijital ödemelerin kabul görmesine karşın, düşük meblağlı işlemler için nakit kullanımının hala zirvede olduğu da gözler önüne serildi.
Dijital dönüşüm dijital ödemeleri şahlandıracak
İnternete bağlı evler, mobilite ve eğlence sektörünün gelişmesi ve daha fazla kabul görmesiyle birlikte, nakit dışı işlemlerin de artması bekleniyor. Temassız işlemlerin daha fazla tercih edilmesi, giyilebilir cihazlarla ve sanal gerçeklik ürünleriyle de ödeme yapılmasının nispeten daha çok kullanılacağı da öngörüler arasında.
Kurumsal B2B (Business to Business – İşletmeden İşletmeye) ödemelerinin dijitalleştirilmesi de bölgesel eğilimleri belirliyor. Gelişmiş bir pazar olan Asya Pasifik bölgesinde, küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital faturalandırma, sanal kart ve bulut tabanlı finans gibi çözümleri tercih ettiği de raporda ayrıca belirtiliyor.
Yeni ödeme ekosistemleri ortaya çıkıyor
WPR 2017 araştırmasında, yeni ödemeler ekosisteminin de ortaya çıkmaya başladığı vurgusu yapılıyor. PSD2 uyumluluğu doğrultusunda, fintech firmalarının sektörü farklı bir yöne doğru sürüklediğini öne süren rapor, müşterilerin beklentilerinin de hızla değişeceğini ifade ediyor.
Capgemini Küresel Bankacılık ve Sermaye Piyasaları Yöneticisi Anirban Bose, “Bu yeni ve dinamik ekosistemde, ödeme endüstrisi katılımcıları rollerini yeniden değerlendirmelidir,” ifadesini kullandı. “Bankalar, fintech’ler ve üçüncü parti geliştiriciler iş birliği içinde sundukları ürünleri geliştirmek için bu fırsatı kucaklamalılar. Açık API’ler, anında ödemeler, blockchain çözümleri ve düzenleyiciler tarafından belirlenen standartlara uyum gibi önemli teknolojiler ve endüstri gelişmeleri iş birliğini teşvik edecektir.”