Başkent OSB, ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT arasında, Başkent OSB’de kurulması planlanan teknopark için iş birliği protokolü imzalandı.

ODTÜ ve Başkent OSB ayrıca, üniversite-sanayi iş birliği ile Endüstri 4.0/Teknolojik Dönüşüm kapsamında yerli sanayinin teknolojiyle desteklenmesi ve Başkent OSB’de yer alan kuruluşların teknolojik dönüşümüne katkı verilmesi amacıyla da bir anlaşma imzaladı.

Yaşama geçirilmesi planlanan Teknopark ile başta üniversite-sanayi iş birliğinin desteklenmesi, Başkent OSB ve çevresinde yer alan sanayi bölgelerindeki kuruluşların teknolojik dönüşümüne katkı verilmesi ve Ar-Ge odaklı üretim modellerinin geliştirilebilmesi hedefleniyor.

Teknoparkın fizibilite ve planlama çalışmaları ile başlayacak süreçte, ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT, teknoparklar konusundaki bilgi ve tecrübesini aktarırken, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik etkin mekanizmalar geliştirilmesi, akademik bilgiye erişim, üniversite-sanayi iş birliği gibi konularda da destek verecek. Başkent OSB ise sanayi alanındaki deneyimlerini ve OSB imkânlarını bölgeye aktaracak.

 

 

ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT, Başkent OSB’deki Teknolojik Dönüşüme Katkı Sağlayacak

İmza töreninde ayrıca, Başkent OSB ve ODTÜ-BİLTİR Merkezi arasında imzalanan protokol ile de Teknolojik/Dijital Dönüşüm ve Teknolojik Dönüşüm/Endüstri 4.0 kapsamında yerli imalat sanayiinin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik olarak da bir iş birliği başlatıldı. Avrupa Birliği Rekabetçi Sektörler Programı’na (“IPA”) sunulan “IPA Projesi” ile de desteklenmesi hedeflenen proje kapsamında hem ODTÜ bünyesinde, hem de OSB’de “Teknolojik Dönüşüm Merkezleri oluşturulması planlanıyor.

Teknolojik Dönüşüm Merkezi’nin ODTÜ yerleşkesinde yer alacak birimi, dijital dönüşüme yönelik akademik araştırma ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Ar-Ge projeleri gerçekleştirirken, Başkent OSB bünyesinde kurulacak birimi ise sanayiye yönelik eğitim ve uygulamalı faaliyetlere odaklanacak.

İmzalanan bu protokol, Türkiye’nin Teknolojik Dönüşüm/Endüstri 4.0 konusunda dünya sanayiinde yerini sağlamlaştırması açısından da önem taşıyor. ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde, tüm dünyanın gündeminde yer alan Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmalar yürütülüyor.

Taraflar ayrıca, bünyesinde yer alan araştırmacı ve şirketlerin bir araya gelmesi, iş birliği yapması, birbirini tamamlayan yeteneklerle lisansüstü çalışmalar, ortak projeler vb. geliştirmesi; ortak eğitim, etkinlik ve organizasyonlar düzenlenmesi; danışmanlık, mentörlük hizmetleri sağlanması gibi Teknolojik Dönüşüm alanında kapasitenin yükseltilmesine yönelik konularda ortak çalışmalar yürütecek.

İmza töreninde konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ’nün eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra sanayi ile iş birliğinin gerekliliğine inandığını belirtirken, Ankara’nın önemli Organize Sanayi Bölgelerinden biri olan Başkent Organize Sanayi Bölgesi ve ODTÜ TEKNOKENT yetkilileri ile bir araya gelerek iş birliği protokolü imzalamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Kök ayrıca, “Türkiye’nin en başarılı teknokentini bünyesinde bulunduran ODTÜ, Başkent OSB’ye ait alanda kurulması planlanan teknoparkın, hedeflerine ulaşması için her türlü iş birliğine açıktır. Bu İş birliği protokolünün çok sayıda faaliyetin ortaya konması için önemli bir başlangıç olduğunu değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.