13 Kasım 2017’de Fintech, Finans, Teknoloji, Bankacılık alanları başta olmak üzere, günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

Avrupa Birliği blockchain çalışması başlatacak

AB Komisyonu açık, yenilikçi, güvenilir, şeffaf ve AB kanunlarına uygun veri ve işlem ortamı için doğru koşulları belirlemek amacıyla blockchain teknolojisindeki gelişmeleri dikkatle takip ediyor.

Bu bağlamda Avrupa Komisyonu, AB Blockchain altyapısının fırsatlarını araştırmak ve fizibilitesini değerlendirmek için 250 bin avroluk bir çalışma başlatıyor.

Bu çalışma öncelikle Avrupa’daki düzenlemelere uygun biçimde blockchain teknolojilerinin kamu yetkilileri tarafından uygulanmasını hedefliyor. Hizmet sunma ve politika izleme konusunda AB Komisyonunun ileride uygulayacağı kararların oluşmasında önem arz edecek. AB düzeyinde bir çerçeve oluşturularak, blockchain tabanlı hizmetleri destekleyen bir altyapı meydana getirilerek sunulacak fırsatlar, yararları ve sorunları kapsamında incelenecek.

R3 oluşumunun Corda ortak ağında 60’dan fazla şirket yer alıyor

Dağıtılmış defter teknolojisini kullanan Corda platformu içinde uygulama geliştirmek üzere, R3 ile çalışan ortak ağ sayısı dünya genelinde 60’ın üzerine çıktı. Blockchain teknolojilerine dair birçok araştırma gerçekleştiren grup, kurumsal yazılımlarını yeni nesil veri tabanı sistemi ile bütünleştiriyorlar.

Corda ağında bulunan firmalar, müşterileri için anahtar altyapı, platform ve hizmetler sağlayan teknolojiler konusunda ortaklık yapıyorlar. Corda konsepti içerisinde, müşterilere yönelik pilot uygulamalar ve üretim çözümleri sunan sistem entegrasyonları da bulunuyor.
Şirketler diğer taraftan müşterilerine, dağıtılmış defter teknolojisi ve Corda’nın iş potansiyeli çözümleri gibi uygulamalar da sunabiliyorlar. Corda üzerinde son kullanıcılara yönelik uygulama oluşturan yazılım üreticilerinin de bulunduğunu belirtelim.

İş ortakları, dağıtılmış muhasebe uygulamaları oluşturup işleterek ve Corda üzerinde profesyonel hizmetler sözleşmeleri sunarak işlerini büyütüyorlar. Platform, ticari işlemler için zahmetsiz bir ortam ve veri gizliliği de sağlıyor.

UnaVista ve MTS finansal güvenlik raporlaması için iş birliği yapıyor

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu, MTS ve UnaVista’nın repo işlemleri gibi menkul kıymet finansmanı işlemlerini yürüten firmalar için düzenleyici bir raporlama çözümü sunmak için iş birliği yaptıklarını açıkladı.

UnaVista Trade Repository’e bağlı olan ve MTS BondVision’ın yeni Global Collateral Management (GCM) segmentinde repo sözleşmeleri yapan piyasa katılımcıları, ilk ticari veri alanlarını eşleştirebilecek ve doldurulamayacak ve zenginleştirilebilecek UnaVista portalına giriş sağlayabilecekler.

Önerilen düzenleme ile Avrupa Birliği içerisinde herhangi bir yerdeki bireysel şubeler, herhangi bir şirket tarafından yürütülen menkul kıymet finansmanı işlemlerini kontrol edebilecekler. Ayrıca, AB dışı firmaların AB şubeleri tarafından yürütülen menkul kıymet finansmanı işlemlerini de denetleyebilecekler.

Blik, Polonya’daki ilk kartsız ödeme yöntemi oldu

Polonya Merkez Bankasının olumlu kararı ile Polonya’da dijital ödemeler konusunda standart oluşturuldu. Alınan kararın ardından Blik, Polonyalı banka müşterilerinin yaklaşık yüzde 70’ine hizmet sağlamaya başlayacak.

Polonya Ödeme Standardı Ltd, 7 Ağustos’ta Polonya Merkez Bankası Başkanına başvurarak “Blik Ödeme Şeması”nı tanıtmak için resmi bir talepte bulunmuştu. Başlatılan idari işlem olumlu sonuçlandı ve ödeme servislerinin kullanılması için karar yürürlüğe girdi.

Polonya Merkez Bankası Başkanı tarafından alınan kararın ardından Blik, Polonya’daki ilk kartsız ödeme planını oluşturmuş oldu.