Trend Micro, 2017’nin son günlerinde online alışveriş yapmayı düşünen tüketicileri olası tehditler konusunda uyarıyor.

2017 yılının son günlerini yaşarken, tüketiciler için de yeni bir alışveriş dönemi yaklaşıyor. Sevdiklerine yeni yıl hediyesi alırken online alışveriş platformlarını tercih eden tüketiciler, son yıllarda olduğu gibi bu yılda da giderek artan siber saldırı tehdidiyle karşı karşıya kalacaklar.

2016 yılında tüketicilerin, sanal ve fiziksel mağazalarda yaptıkları harcamalar (yüzde 47) aynı oranda seyrediyordu. Geçtiğimiz sene sanal ortamda, ürün karşılaştırma, araştırma ve internete özel indirim işlemleri üzerine yoğunlaşan tüketici eğilimleri, satın alma aşamasına gelindiğinde fiziksel mağazaya kayıyordu.

2017’de ise değişen tabloyla beraber tüketicilerin, araştırma ve karşılaştırma gibi işlemlerin yanı sıra yüzde 51’lik bir oranla, satın alma işlemlerini de sanal mağazalar üzerinde gerçekleştirdikleri ortaya konuyor. Fiziksel mağazalarda ise bu oranın yüzde 40’lara kadar gerilediği görülüyor.

Bu süre zarfında tüketicilerin, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar tercihlerinin ön plana çıktığı görülürken, bu alışverişlerin mobil ödeme kanallar üzerinden gerçekleştirildiği de ortaya konuyor.

 

Trend Micro, tüketicilerin önümüzdeki alışveriş döneminde dikkat etmesi gereken saldırı metotları ve bu konuda alınması gereken önlemler konusunda tavsiyeler veriyor:

Yeni yıl alışverişinde tüketicileri bekleyen siber tehditler: 

  • Sahte alışveriş uygulamaları.
  • Mikro siteler, Reklam Banner’ları ve Reklam amaçlı e-postaların içerisine gizlenen zararlı yazılımlar
  • Hediye teklif eden sahte bağlantılar
  • Abartılı indirim ve fırsat teklif eden sahte web sayfaları.
  • Fidye yazılımlar aracılığıyla kritik verileri hedef alan saldırılar.
  • Güvenlik sertifikasına sahip olmayan alışveriş siteleri üzerinden gelen saldırılar.
  • Güncel olmayan güvenlik çözümleri sebebiyle sisteme yapılan sızıntılar.

 

Siber saldırganların ekmeğine yağ sürüyor

Online alışveriş konusunda tüketicilerin eskiden olduğu kadar şüpheci davranmaması, siber saldırganlar için motivasyon kaynağı yaratıyor. Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerinin benimsenmeye başlanması, bu alandaki yetersiz regülasyonlar ve kripto paraların takip edilmesinin neredeyse imkansız oluşu, bu alandaki risk faktörünü de artırıyor. Tüketiciler, önümüzdeki alışveriş döneminde de sahte alışveriş uygulamaları, mobil tehditler, sahte mikro siteler, hedefli kimlik avı gibi tehditlerle karşı karşıya olacaklar.

Tüketicilerin, bu süreçte bilinçli bir alışveriş politikası izlemeleri gerekiyor.