Yeni finansal düzenlemeler Avrupa sınırları içinde resmen yürürlüğe girdi. Birçok finansal kurum ise bu yeniliklere halen uyum sağlamış değil.
MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive 2), 3 Ocak 2018 tarihi itibarıyla resmen yürürlüğe girdi. Yaklaşık 7 bin sayfalık düzenleme metni içinde finansal enstrümanların işlenmesi konusunda kapsamlı değişiklikler yer alıyor.
MiFID II düzenlemesiyle; piyasaların şeffaflıklarının artırılması, daha düşük maliyetli pazar verileri, operasyonların geliştirilmesi, piyasalarda düzenli ticaret davranışlarının sağlanması, ticaretin daha açık olması ve yatırım masraflarının daha net biçimde izlenmesi amaçlanıyor.
Güvenliğine Önem Veren Bankalar PSD2 Yönergelerine Uyum SağlamalıAvrupa Birliği tarafından tasarlanan bu direktif ile, yatırım bankacılığında şeffaflığın artırılması, bireysel yatırımcıların daha etkin biçimde korunması ve finansal piyasaların entegrasyonunun sağlanması da hedefleniyor.
Bir başka büyük düzenleme paketi olan PSD2 de (Payments Services Directive 2), 13 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.
Birçok büyük finans kuruluşu ek süre istiyor
Financial Times tarafından yapılmış bir haberde JP Morgan, Citigroup ve HSBC gibi isimlerin düzenlemelere uyum sağlamak için yıllar öncesinden personel sayılarını artırdıkları söylenmişti. Buna rağmen piyasada yer alan birçok büyük isim düzenlemelere uyum sağlayabilmiş değil. Bank Innovation sitesinde yer alan haberde Eurex, ICE Futures Europe ve London Metal Exchange gibi isimlerin düzenlemelere henüz uyum sağlayamadıkları gibi, geçiş sürecini tamamlamak için de 2,5 yıllık ek süre talep ettikleri belirtildi.
2014 yılında tasarlanmaya başlanan MiFID II düzenlemesinin ilk taslağı 2016 yılında kamuoyu ile paylaşılmıştı. AB içerisindeki finansal piyasaların daha sağlıklı bir rekabet ortamına sahip olmalarını amaçlayan tasarı, ticaret işlemlerinde şeffaflığın oluşması için de adım atar nitelikte.
MiFID II düzenlemesi neler getiriyor?
ANKA Advanced Technologies firmasının kurucusu ve CEO’su Haluk Yetkin’in belirttiğine göre, yeni direktif, finansal şirketlerin müşterileri ile yaptıkları telefon konuşmalarının ve elektronik iletişimin kaydedilmesi, depolanması ve izlenmesi ile ilgili yeni şartlar getiriyor. Müşteri odaklı çalışanlar da dahil olmak üzere daha geniş bir personel kitlesinin kaydedilmesini gerektiriyor. Üstelik kayıtların daha uzun süre saklanması da şart koşuluyor.
Buna göre;
- Telefon, VOIP, fax, email, dijital sohbet, web gibi tüm kanallar üzerinden müşterilere gönderilen finansal ürün bilgilerinin ve etkileşimlerinin kaydının tutulması,
- Kaydedilen tüm bu etkileşimlerin güvenli olarak en az 5 yıl süre ile saklanması,
- Kayıtlara kontrollü ve güvenli bir şekilde erişilebilmesi gerekli.
Bilgilendirme mesajlarının ücretli olması isteniyor
Bloomberg HT sitesinde konu hakkında bir yazı kaleme alan Gökhan Şen, düzenlemeyi alım/satım işi ile alakalı servisleri paralı hale getirmek olarak yorumluyor.
Cep telefonlarına gelen “X kurumundan sabah postası” ya da “Y kurumundan günaydın” gibi bilgilendirici e-postalar artık ücretsiz okunamayacak. Kurumun müşteriyi kendine bağlamak için gönderdiği bu materyallerin para ile satması hedefleniyor. Gökhan Şen tarafından verilen örnekte, Kuzey Kore ve ABD arasındaki gerginlik altın piyasaları için pozitif olacaksa bunun mesajda belirtilmemesinin istendiği vurgulanıyor. Yazılıyorsa, bunu okuyacak kişinin ücretini ödemesi şart koşuluyor.
Avrupa Komisyonunun Yeni Kuralları Bankaların Yazılım Harcamalarını Artıracak