5 Şubat 2018’de Fintech, Finans, Teknoloji, Bankacılık alanları başta olmak üzere, günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

B-Hive ve LHoFT bilgi iş birliği için mutabakat imzaladı

Palais Brongniart’ta düzenlenen Paris Fintech Forum kapsamında, Lüksemburg Finansal Teknoloji Vakfı (LHoFT) ve Belçika fintech hub’ı B-Hive arasında mutabakat zaptı (MoU – Memorandum of Understanding) imzalandı.

B-Hive İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Ellen Thijs ve LHoFT CEO’su Nasir Zubairi tarafından imzalanan anlaşma esnasında Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna’nın yanı sıra Belçika Ekonomi Bakanı Johan Van Overtveldt de bulundu.

Yapılan mutabakat anlaşmasının, iki merkezin hedefleri doğrultusunda iş birliklerini geliştirmelerine vesile olacağı söylendi. Fintech endüstrisini Avrupa çapında yaymak için çalıştıklarını belirten yetkililer, yeni projeler geliştirmek için de uygun bir ortam sağlayacaklarını ifade ettiler.


Arachnys ve Fenergo, stratejik ortaklık anlaşması imzaladı

Arachnys ve Fenergo ortaklıklarını duyurdular. Bulut tabanlı soruşturma yönetimi teknolojisi sağlayıcısı olan Arachnys, her türden bankalar için Müşteri Yaşam Döngüsü Yönetimi çözümleri sunan Fenergo ile ortak çalışmaya başladı.

Bu ortaklığın ardından, Arachnys’in durum inceleme ve yönetim çözümü Fenergo’nun uçtan uca iş akışı teknolojisine sorunsuz biçimde dahil edilecek. Küresel ölçekte veri tarama ve müşteri odaklı veri toplama (Know Your Customer – KYC) yeteneğinin eklenmesi, kesintisiz ve entegre bir denetim izinin sağlanması, otomatik periyodik incelemenin etkinleştirilmesi ve yeni iş yerinde uyumluluğu hızlandırmak da mümkün olacak.

Arachnys Başkanı Ed Sander, “Birden fazla sistemde çalışmak zorunda kalmamak adına müşteri risk yaşam döngüsü konusunda durum incelemelerinin görünürlüğünü ve izlenmesini iyileştirmek için Fenergo ile ortaklık kurmaktan dolayı çok memnunuz. Fenergo’nun kural motoru ve Arachnys’in arama, denetim izi ve raporlama teknolojileri arasındaki uyum da en üst seviye gelir sağlamak açısından önemli olacak” açıklamasında bulundu.


Avrupa’nın ilk uluslararası blockchain merkezi Vilnius’da hayata geçti

Avrupa’nın ilk uluslararası blockchain merkezi faaliyetlerini Litvanya’nın başkenti Vilnius’da başlattı. Kıtada kendi türünün ilk tesisi olan “Blockchan Centre”, öncüleri olan Melbourne ve Şangay şehirlerinin ardından geliyor. Kâr amacı gütmeyen bir bilgi merkezi olan Blockchan Centre, teknoloji şirketleri için blockchain konusunda ortak çalışma alanı ve hızlandırıcı görevi üstlenecek.

Litvanya Ekonomi Bakanı Virginijus Sinkevičius, “Dünyanın önde gelen uzmanları kripto para alanında önemli gelişimleri öngörüyor. Ancak blockchain sadece kripto paradan ibaret değil. Blockchain teknolojisi birçok işletme ve kamu yönetimi sektörü tarafından benimseniyor. Potansiyel çok büyük. Bu nedenle Litvanya, küresel blockchain endüstrisinde önemli bir bağlantı haline gelmektedir” şeklinde konuştu.


Alipay, Finlandiya’da da geçerli oluyor

Ant Financial Services Group tarafından işletilen, dünyanın en büyük mobil ödeme platformlarından biri olan Alipay, Finlandiya’da da kullanılmaya başlanacak. Çinli turistlerin ABD ve Avrupa’da da Alipay ile ödeme yapmalarını sağlamak için peşi sıra anlaşmalar yapan Alipay, şimdi de Finlandiya’da geçerli oluyor.