Türkiye ve Birleşik Krallık arasında ticari iş birliklerini geliştirmek amacıyla kurulan GBBC üyeleri İstanbul’da ikinci kez bir araya geldi.
İngiltere Başkonsolosluğu binasında gerçekleşen etkinlikte Türkiye’de iş kültürü masaya yatırıldı.
Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası – BCCT Yönetim Kurulu üyesi Tim Bright, davetlilere “Türkiye’de İş Kültürü” nü anlattı. Uzun yıllardır Türkiye’de mentor ve yönetim danışmanı olarak çalışan Bright, Türk toplumunda takım ruhunun bireyselliğin önünde olduğuna vurgu yaptı. İş dünyasına modern anlayışla geleneksel değerlerin bir karmasının hakim olduğuna dikkat çekerek “Türkiye’de iş insanları yeni fikirlere daima açık ve çalışkan. Yabancı konuklara, yatırımcılara, iş insanlarına daima saygılı ve misafirperver davranıyorlar. Bununla birlikte karşılıklı güveni tesis etmek zaman alabiliyor. Ancak güven bağı kurulduğunda ise kolay sarsılmıyor.” dedi.
Türkiye’de İş Kültürünün Anahtarları
Bright şirketlerin kriz yönetiminde oldukça başarılı olduğunu, çoğunlukla kısa vadeli planlarla hareket etmeyi tercih ettiklerini dile getirerek, bu ülkede iş yapmak isteyen Birleşik Krallık şirketleri için iş kültürü anahtarlarını şöyle sıraladı;
Güç mesafesi yüksek: Türkiye’de şirketler piramit yapıda yükselme eğiliminde oluyor. Birleşik Krallık şirketlerinden farklı olarak yönetim ve çalışan katları arasında daha mesafeli bir ilişki göze çarpıyor.
Aidiyet duygusu güçlü: Birleşik Krallık ’ta insanların daha bireysel olmaları beklenirken, Türkiye’de insanlar bir gruba ait olmayı seviyor. Mezun olduğunuz okula, doğduğunuz şehre, tuttuğunuz takıma ait olma kültürü ve bu aidiyet duygusunu paylaşan insanlarla ortak paydada buluşma güdüsü Türkiye’de daha güçlü.
Sosyal ilişkiler çok önemli: Türkiye’de kişiler arası sosyal ilişkilerin güçlü bağı öne çıkarken Birleşik Krallık’ta liderler daha çok görevlerin odağında bulunuyor.