2017 yılında 5 milyon dolar yatırımla kurulan Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) ikinci dönem finalistleri için Hedef Belirleme Toplantısı düzenledi.
Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya tarafından hayata geçirilen HUG, bu yıl finale kalan 12 startup ve 48 girişimci adayı ile 18-20 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da buluştu.
Açılışı Küresel Girişimcilik Kongresi kapsamında gerçekleşen, 3 gün süren Hedef Belirleme Toplantısı’nda finalistler birinci dönem katılımcılarının deneyimlerinin yanı sıra girişimcilik yolculuğunda ihtiyaçları olacak tüm bilgileri konunun uzmanlarından dinleme fırsatı buldu.New York Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selçuk Şirin ve MEF Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erhan Erkut’un moderatörlüğünde gerçekleşen eğitim programında aralarında Arya Kadın Yatırım Platformu’nun Kurucusu Ahu Serter ve Insider Pazarlama Müdürü Merve Nazlıoğlu gibi ilham konuşmacıları da yer aldı.
Herkese eşit hayal kurma hakkı
HUG, ikinci senesinde Startup Destek Programı’na 2 bin 126, Girişimci Adayı Destek Programı’na ise 7 bin 489 başvuru aldı. Finale kalan 48 Girişimci Adayı ve 12 Startup kurucusunun yüzde ellisi kadınlardan oluşurken, programa Tekirdağ’dan Van’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından gençler davet edildi. HUG, 4 aşamadan oluşan değerlendirme sürecinde kullandığı, TÜİK’in belirlediği 12 istatistiki bölge ve cinsiyet dağılımı gibi kriterleri göz önünde bulunduran algoritmasıyla coğrafya, cinsiyet ve eğitim düzeyinden bağımsız olarak herkese ‘eşit hayal kurma hakkı’ sağlamayı amaçlıyor.
Bu sene finale kalan startup ve girişimci adaylarından bazıları ise şöyle:
Çiftçiden Eve, doğal ve organik ürünler üreten çiftçiler ile bilinçli tüketicileri buluşturarak mahsulün tarladan sofraya kadar yolculuğunu kısaltan ilk ve tek online ve organik bir pazar yeri. Hamdi Ulukaya Girişimi 2018 Startup Destek Programı finalistlerinden olan Çiftçiden eve kurucuları Uğur Mursaloğlu ve Seçkin Arıkan, doğanın yöntemleriyle üretilen besinler tüketerek, insanlara, çiftçilere, ülkelerine ve gelecek nesillere çok önemli bir fayda sağlayabileceklerine inanıyor. – www.ciftcideneve.com
Hamdi Ulukaya Girişimi 2018 Startup Destek Programı Lazika ise, nitelikli Türk çayı üreterek tüm dünyaya kaliteli çay içirebilmeyi amaçlarken, çay ve çay bazlı katma değerli ürünler geliştirerek bölgesel çay ekonomisinin gelişimine de katkı sağlıyor. Programa Rize’den başvuran Lazika kurucuları Emre Ercin ve Ayla Tutan, “İyi insanlar iyi çay içtiklerinde yazıya dökemeseler bile, şöyle bir güzellik gelir içlerine; bir sevgi, bir mutluluk sarmalar. Bunu biliyoruz, bu yüzden iyi çayın peşinde koşuyoruz.” diyor. – www.lazika.com
Köy Okulum projesiyle HUG 2018 İstanbul Buluşması’na katılmaya hak kazanan Girişimci Adayı Emine Şa, okul yardım projelerini online ve tek bir platformda toplamayı amaçlıyor. Programa Şanlıurfa’dan katılan Şa, gönüllülerin maddi yardımlarını köy okullarının ihtiyaçlarına çevirecek bir mobil uygulama üzerinde çalışıyor.
HUG’18 Girişimci Adayı Destek Programı’nın bir diğer finalisti Emirhan Uzun ise kullanıcıların hayallerindeki mobilyaları kolayca tasarlayabilecekleri bir web sitesi kurmak istiyor. Programa Kütahya’dan başvuran Uzun’un hayal ve tasarımı merkeze alan projesi, 7489 başvuru arasından ilk 48 arasına seçilerek finalistler arasına girdi.
İlk yıl katılımcıları gelişimini sürdürüyor
Yenilikçi programı ile Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminde önemli bir konuma yerleşen HUG, birinci döneminden mezun olan katılımcılarına yaptığı desteği de sürdürüyor. Katılımcıları ile düzenli olarak görüşmeye devam eden HUG’ın mezun Girişimci Adayları arasında Burak Kartal (Fikir Değirmeni),Sevil İke (Handike), Mehmet Kankaya(Yemhy’s), Verda Aras (Fit Monday Box) markalarıyla kurdukları ilk şirketlerini program bitiminden sonra, ilk 6 ay içinde faaliyete geçirdiler.Geçen seneki startup mezunlardan bazıları ise şöyle:
- Organik gübre şirketi Agrikey; Vietnam, Romanya ve Fas’taki uluslararası pazarlara açıldı
- Otizmli çocuklar için eğitici bir oyun platformu olan Otsimo, toplamda ABD ve Kanada’da 22.000 kullanıcıya ulaştı, bu sayı altı ay öncesine göre yaklaşık üç katına çıktı. Kullanıcıların yüzde 30’u ise Amerika ve Kanada’dan geliyor.
- Bir eğitim ve teknoloji şirketi olan E-Bursum,Fransa ve ABD pazarlarında resmi ortaklıklar kurdu, ayrıca Microfon isminde kitlesel fonlama üzerinden yeni bir eğitim bursu sistemi geliştiriyor.
- Türk peştamalini dünyaya tanıtmayı amaçlayan Hamamlook, Wayfair ve Saks 5th Avenue ile anlaşmalar yaptı ve markasını tamamen yenileyip adını MEDITERIEN DEEP olarak değiştirdi.