Zyxel Türkiye Kariyer Haftası 2018 etkinliği kapsamında mühendislik alanındaki öğrencilere yeni nesil meslekler ve iş fırsatları hakkında bilgi verdi.
Zyxel Türkiye Head of Channel Tuğba Şişik İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde genç mühendislerle bir araya gelerek, onları ağ teknolojileri alanında en yeni trendler ve yeni nesil meslekler hakkında bilgilendirdi.
Kariyer Haftası 2018 Etkinliğinde konuşma yapan Şişik, gençlere iş hayatında başarılı olmak için atmaları gereken adımlara dair tavsiyede de bulundu. Öğrencileri yakın dönemde yok olacak iş kolları hakkında da aydınlatan Şişik, Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte pek çok iş kolunda da önemli revizyonlar gerçekleşeceğine dikkat çekti.
Yapay zeka çalışmaları ile prestijli bazı mesleklerin de tarihe karışacağını sözlerine ekleyen Şişik, “Yapay zeka, bazı sektörleri derinden etkileyecek. Bu nedenle meslek seçicinde oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin, sigorta alanında çalışan pek çok kişiyi gelecekte riskli bir dönem bekliyor. Japonya’da sigorta şirketleri yapay zeka kullanımına başladı bile. Bir diğer risk grubunda olan meslek dalı; finans analistleri. Amerika’da finans sektöründe gelecek yıllarda en az %30 iş kaybı olacağı öngörülüyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zeka robotları çiftçilerin yaptığı pek çok işi yapabilir konuma gelecek. Ulaşım ve taşımacılık alanında da yapay zeka emin adımlarla ilerliyor. Sürücüsüz araç denemeleri sürerken bir yandan da pilotsuz uçak ve helikopter uçuşlarının da yakın gelecekte gerçekleşmesi planlanıyor. Bankada çalışanların yaptıkları pek çok iş halihazırda makineler ve dijital teknolojiler tarafından yapılmaya başlandı. Müşteri temsilcilerinin yaptığı işlerin de yakın zamanda yapay zekalar tarafından yapılması hedefleniyor ”dedi.
2030’larda hangi meslekler popüler olacak!
Teknolojinin önlenemez yükselişinin bazı meslekleri ortadan kaldırırken yeni mesleklere de yer açtığını sözlerine ekleyen Tuğba Şişik, 2030’larda kendinden söz ettirecek yeni mesleklere dair şöyle konuştu:
“Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz drone’lar iş için de kullanılmaya başlayacak. Özellikle taşıma ve nakliyat alanında kargo şirketlerinin dikkatini çekmeye başlayan drone kullanımı, giderek artacak ve ilerleyen yıllarda drone’lar kargo ve kurye taşıma cihazları olarak boy gösterecek, Drone kuryecilik alanında yazılımcılar yoğun talep görecek. Vücuda tamamen uyum sağlayan kusursuz yapay organlar tasarlamak ise Biyonik vücut tasarımcılarının işi olacak. Uzay rehberleri, Sanal avukatlık, Yaşlılık koçlarına olan ilgi artacak.”
Tuğba Şişik’in verdiği bilgiye göre dijital çağ ile birlikte günümüzün en önemli mesleklerinden biri yazılım geliştirme olacak. Yazılımcılar, geliştirdikleri platform, servis ve çözümlerle şu anda aslında en çok ilgi çeken mesleği icra ediyorlar. Uber, Facebook, Whastup, Instagram gibi şirketlerin milyarlarca dolara erişen marka değeri nedeniyle, yazılım geliştiricileri ve servis sağlayıcılarına olan ilgiyi her geçen gün attıracak.
Yazılım ve servis geliştirmeye odaklanmalıyız!
Dünyada şu anda toplam 21 milyon profesyonel yazılımcı olduğunu hatırlatan Şişik, dünyadaki geliştiricilerin sadece %0.81’i Türkiye’den olduğunu vurguladı. Yazılım ve servis geliştirme alanına odaklanarak yeni fırsatlar yakalayabiliriz diyen Şişik konuşması şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de şu anda yaklaşık 170 bin civarında profesyonel yazılımcı bulunmakta. 2020 yılında dünyadaki yazılımcı sayısı 35 milyona, Türkiye’deki yazılımcı sayısı ise 280 bine çıkacak.
2023‘e gelindiğinde, dünyadaki yazılımcı sayısı 70 milyona yaklaşacak. Türkiye’de ise bu rakam 560 bin seviyelerinde olacak. Ancak asıl büyüme ise 2030‘da yaşanacak, dünyadaki yazılımcı sayısının 210 milyona ulaşacak.
Dünyadaki yazılımcıların yaklaşık %1‘inin Türkiye’den olacağını düşünürsek, 2030’da 2,1 milyon yazılımcının yer alacağını ifade edebiliriz.
İnternet ve iletişim altyapıları alanında uzmanlıklar her daim talep görecek
Öte yandan yeni nesil ağ teknolojileri de gelişimini hızla sürdüren bir alan. Internet güvenliği, Yeni WiFi kablosuz erişim teknolojileri, bulut teknolojileri, bugün olduğu gibi yarın da ağ dünyasındaki yerini koruyacak. IoT * Nesnelerin İnterneti kavramı ile hayatımız şimdiden değişmeye başladı bile. Her geçen gün daha fazla cihazımızın internet ile bağlandığına şahit oluyoruz. Akıllı telefon, TV ve ev içi farklı kategoride bir çok cihazda değişimini görmeye başladık. Akıllanan otobüs durakları, akıllı elektrik sayaçları ve internete bağlı çay otomatları derken artık IoT hayatın bir parçası. Ancak IoT konusunda güvenlik konusuna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bu alanda da inanılmaz iş fırsatları bulunmakta. Zyxel olarak AR-GE’ye ciromuzun yüzde 10’ unu arıyoruz ve dünya genelinde 600 çalışanımız bulunmakta. Internet altyapısına ve iletişim ağlarına her daim ihtiyaç olacağı için bu alanda da kariyer çeşitli fırsatları bünyesinde barındırıyor.
Yapay Zeka Mühendisleri Revaçta
Tüm bunlara ek olarak teknoloji devlerinin en büyük yazılımcı açığının yapay zekâ tarafında olduğunu yinelemekte fayda görüyorum. Facebook, Amazon ve Google gibi şirketler, birbirlerinden yapay zekâ mühendisi transfer ederek bu açıklarını kapatmaya çalışıyor. Bu alanda uzmanlık edinmeye odaklanın. Çin menşeli Teknoloji Araştırma Enstitüsü Tencent tarafından derlenen araştırmaya göre dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacısı ve uygulayıcısı bulunuyor. Bu sayı piyasanın talebi karşısında oldukça yetersiz. Talebi karşılamak için milyonlara ihtiyaç var. ABD, Çin, Japonya ve İngiltere ve Kanada’da yapay zeka alanında önde olan ülkeler. Bu alandaki eğitim ve staj fırsatlarını değerlendirin.”