SAP, 2018’in 2. çeyreğine dair finansal sonuçlarını açıkladı. Bulut gelirlerindeki büyümesini sürdüren SAP, 2018 öngörülerini – 2020 hedeflerini de yükseltti.
SAP SE CEO’su Bill McDermott, 2018 ikinci çeyrek sonuçlarına ilişkin şöyle konuştu: “SAP C/4HANA ile 4. nesil kurumsal uygulamalarda büyük bir adım daha atılmış oldu. SAP müşterileri S/4HANA ile birlikte tüm iş süreçlerine odaklanarak müşterilerine kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabiliyor. Şirketlerde dağınık halde bulunan siloları birbirine bağlayarak, CEO’ların müşterilerini bütünsel bir bakış açısı ile tek noktadan takip edebilmesini sağlayan sihirli bir formül var: Akıllı İşletmeler. SAP bu anlamda net bir strateji sunuyor. Müşterilerimiz, bu stratejinin doğruluğunu ikinci çeyrekte de teyit etti. Yeni bir büyüme dalgası içerisinde biz de daha fazla rehberlik ediyoruz.”
SAP SE CFO’su Luka Mucic ise, “Bu çeyrek, benimsediğimiz rota için bir örnek niteliğinde oldu: bir yandan şirketin bulut şirketine dönüşümünü sağlamak; aynı zamanda kârı ve marjları önemli ölçüde arttırmak. Bu ivmenin artarak devam edeceğinden eminim. Bu yüzden 2018 öngörülerimizi ve 2020 hedeflerimizi yükselttik.” diye konuştu
2018’in İkinci Çeyreğinde Öne Çıkan Finansal Sonuçlar
Yeni bulut kontrat satışları ikinci çeyrekte %24 (sabit kurlarla %29) arttı ve 421 milyon Euro’ya ulaştı. Bulut abonelikleri ve destek gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %30 artarak, 1,21 milyar Euro’ya (IFRS) ulaştı ve sabit kurlarla %40 (IFRS dışı) artış kaydedildi. Yazılım gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9 azalarak 996 milyon Euro (IFRS) oldu ve sabit kurlarla %5 (IFRS dışı) düştü. Yeni bulut ve yazılım lisans kontrat satışları ikinci çeyrekte geçen yıla oranla sabit kurlarla %12 arttı. Bulut ve yazılım gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 artışla 4,94 milyar Euro’ya (IFRS) ulaştı ve sabit kurlarla %10 (IFRS dışı) arttı. Toplam gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 artarak 6,00 milyar Euro (IFRS) olarak gerçekleşti ve sabit kurlarla %10 yükseldi (IFRS dışı).
SAP’nin hızla genişleyen bulut iş kolu ile birlikte destek gelirlerindeki güçlü büyüme, daha öngörülebilir gelirlerin payını artırmaya devam etti. Bulut abonelikleri ve destek gelirleri ile yazılım destek gelirlerinin tamamı, ikinci çeyrekte toplam gelir içindeki payını önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2 artırarak %66’ya ulaştı.
İkinci çeyrek faaliyet kârı yıldan yılda %13 artışla 1,04 milyar Euro (IFRS) olurken, sabit kurlarla %12 (IFRS dışı) artış gerçekleşti. Ocak 2018’de duyurulduğu üzere, Şirket, 2018’de IFRS 15’i benimsemesi ile gelirlerinde ve kârlılığında pozitif bir etki bekliyor. İkinci çeyrekte bu durumun SAP’nin faaliyet kârı üzerindeki pozitif etkisi 54 milyon Euro civarında gerçekleşti. Hisse başı kazanç %8 artarak 0,60 Euro (IFRS) ve %5 artışla 0,98 Euro (IFRS dışı) oldu.
2018’in ilk 6 ayı için faaliyetlerden elde edilen nakit akışı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %15 düşerek 2,99 milyar Euro oldu. Faaliyet nakit akışındaki azalmanın temel nedeni, daha yüksek vergi ve sigorta ödemelerinin yanı sıra hisse bazlı tazminat ödemelerinin zamanlaması ve kur dalgalanmaları oldu. Serbest nakit akışı yıldan yıla %25 azalarak 2,17 milyar Euro’ya geriledi. Serbest nakit akışı, 2018 için daha önce açıklanan ek yatırım giderleri nedeniyle daha düşük gerçekleşti. İkinci çeyreğin sonu itibarıyla net likidite -2,97 milyar Euro oldu.
2018 Öngörüleri
SAP, bulut iş kolundaki güçlü ivme nedeniyle 2018 tüm yıl için öngörülerini yükseltiyor:
- IFRS dışı bulut abonelikleri ve destek gelirinin sabit kurlarla 5,050 milyar Euro – 5,200 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2017: 3,77 milyar Euro). Bu, sabit kurlarla %34.0-%38.0 artış anlamına geliyor. Daha önceki aralık sabit kurlarla 4,95 milyar Euro – 5,15 milyar Euro’ydu.
- IFRS dışı bulut ve yazılım gelirlerinin sabit kurlarla 21,025 – 21,250 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2017: 19,55 milyar Euro). Bu, sabit kurlarla %7,5 – %8,5 artış anlamına geliyor. Daha önceki aralık sabit kurlarla 20,85 – 21,25 milyar Euro’ydu.
- IFRS dışı toplam gelirin sabit kurlarla 24,975 milyar Euro – 25,300 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2017: 23,46 milyar Euro). Bu, sabit kurlarla %6,0 – %7,5 artış anlamına geliyor. Daha önceki aralık sabit kurlarla 24,80 milyar Euro – 25,30 milyar Euro’ydu.
- IFRS dışı faaliyet kârının sabit kurlarla 7,400 milyar Euro – 7,500 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2017: 6,77 milyar Euro). Bu, sabit kurlarla %9,0 -%11,0 artış anlamına geliyor. Daha önceki aralık sabit kurlarla 7,35 milyar Euro – 7,50 milyar Euro’ydu.
SAP’nin 2018’in tamamı için öngörülerinin sabit kurlar üzerinden hesaplanmasına karşın, fiili kurlarla rapor edilen rakamların yıl içinde gerçekleşecek kur dalgalanmalarından etkilenmesi bekleniyor.
IFRS 15 Etkisi
SAP, 1 Ocak 2018 itibarıyla IFRS 15 “Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Hasılat” standardına uyum kapsamında, bazı muhasebe politikalarında değişiklik yaptı. SAP’nin benimsediği IFRS 15’e geçiş yönteminde, geçmiş yıllar yeni politikalara göre yeniden düzenlenmemektedir. Dolayısıyla, 2018 yılındaki gelir ve kâr yıllık büyüme rakamları yeni politikalardan etkilenecektir.
SAP’nin 2017 dördüncü çeyrek açıklamasında da duyurulduğu gibi, muhasebe politikasındaki bu değişimin[4] gelirler, faaliyet giderleri ve kâr üzerinde 2018’in tamamına ilişkin etkilerinin şöyle olacağı öngörülüyor:
- Gelirler üzerinde 0,1 milyar Euro’dan az olmak kaydıyla bir avantaj sağlanması bekleniyor. Bu farkın büyük bölümü, geçmiş yıllarda müşterilere sunulan ve yazılım geliri olarak kaydedilen yazılım satın alma opsiyonlarına ilişkin uygulamalardan kaynaklanacaktır.
- Faaliyet giderlerinde, özellikle satış ve pazarlama giderlerinde satış komisyonlarının sonraki yıllara ertelenecek kısmının artışından dolayı yaklaşık 0,2 milyar Euro tutarında avantaj sağlanması beklenmektedir. Diğer politika değişikliklerinin faaliyet giderleri üzerindeki yükünün, 0,1 milyar Euro’dan çok daha düşük olacak şekilde satışların maliyeti gider kaleminde gerçekleşmesi beklenmektedir.
- Yukarıda belirtilen etkiler, faaliyet kârı üzerinde yaklaşık olarak 0,2 milyar Euro net olumlu etki yaratacaktır.
Yeni bulut kontrat satışlarında, bulut abonelikleri ve destek gelirleri olarak sınıflandırılması beklenen ve belirli bir dönemde yeni müşteri satın almalarından ve mevcut müşterilerin ek satın almalarından kaynaklanan sipariş girişlerinden oluşmaktadır. Mevcut sözleşmelerin yenilenmesine ilişkin siparişler dahil değildir. Sipariş tutarının taahhüt edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, kullanım başına ödeme yapılan ve minimum tüketim taahhüdü verilmeyen iş ağı işlem ücretleri bu tutara yansıtılmamaktadır (örn. SAP Ariba ve SAP Fieldglass işlem bazlı ücretleri). Ölçümlerde dahil edilen tutarlar genellikle yıllık olarak hesaplanmıştır (yıllık olarak hesaplanmış sözleşme değeri ACV).
2018’in ikinci çeyreğinde Callidus, SAP’nin IFRS dışı bulut abonelik ve destek gelirlerine sabit kurlarla 50 milyon Euro katkıda bulundu. Callidus satın alması 5 Nisan 2018’de tamamlandı.
Yeni bulut ve yazılım lisans kontrat satışları, yeni bulut sipariş girişlerinden ve yazılım lisans sipariş girişlerinden oluşmaktadır. Yeni bulut sipariş girişlerinin ölçüm sistemi, yukarıda açıklanan yeni bulut sipariş ölçüm sistemi ile benzer olmakla birlikte, tek bir fark vardır: Yeni bulut sipariş girişlerinde, siparişlerin toplam sözleşme değeri (TCV) ele alınırken, yeni bulut aboneliği ölçümünde siparişin yıllık esasa indirgenmiş sözleşme değeri (ACV) ele alınmaktadır. Yazılım lisans siparişlerinin girişi ise, yazılım lisans geliri olarak sınıflandırılması beklenen ve belirli bir dönemde alınan siparişlerin tamamının toplamıdır. Yazılım lisanslarıyla birlikte satılan destek hizmetleri, yazılım lisans sipariş girişleri ölçüm sistemine dahil değildir.
“Muhasebe politikalarındaki değişikliğin etkisi”, SAP’nin yeni IFRS 15 politikaları kapsamında ölçümlenen gelir ve kâr ile eski politikaların uygulanmaya devam etmiş olması durumunda ölçümlenecek gelir ve kâr arasındaki fark anlamına gelmektedir.