KPMG’nin ikinci çeyrek fintech raporu, 2018’in ilk yarı performansını değerlendirdi. 

Araştırmaya göre, bu yılın ilk yarısında dünya genelinde fintech yatırımları rekor yükselişle 875 işlemde 57,9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.

 

Türkiye fintech’te 1’inci Lig’den düştü 

Türkiye’de ise aynı dönemde 34 işlemde 27,5 milyon dolar yatırım alan startup ekosistemi, geçen yılın ilk yarısında ulaştığı 75 işlemde 46,1 milyon dolarlık yatırımın hayli gerisinde kaldı. Fintech yatırımları ise aynı dönemde 6,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Finansal teknolojiler dünyayı sarsıyor. KPMG’nin her çeyrek hazırladığı fintech raporuna göre, 2018’in ilk yarısında 57,9 milyar dolarlık fintech yatırımı gerçekleşti. Yılın ilk altı ayında ulaşılan bu rakam, 2017’nin toplamındaki 38,1 milyar dolarlık yatırımı şimdiden geride bırakıp yeni bir rekora imza attı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, “Küresel ölçekte yapılan büyük işlemler 2018’in ilk yarısında fintech yatırımlarının gücüne güç kattı. Dikkat çeken bir başka nokta ise yatırımların geniş bir alana yayılması. Veri analitiği, yapay zeka ve Regtech dahil olmak üzere fintech’e ait farklı alt sektörlere karşı artan bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bu yatay kabiliyetler, finansal hizmetler sektörünün bütün segmentlerine hitap ediyor. Yapay zeka ve Regtech gibi gelişmekte olan teknolojilere daha fazla yatırım yapılması dışında, fintech kabiliyetlerini birleştirme ve bunları daha geniş dijital dönüşüm programlarına entegre etme çabalarını da izliyoruz. Kullanılmayı bekleyen önemli miktarda sermaye, dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan çeşitli fintech ekosistemleri ve inovasyonu teşvik etmek için fintech’ten yararlanmak isteyen şirketlerin artması nedeniyle, fintech’e yapılan yatırımların 2018’in ikinci yarısına girerken güçlü bir şekilde devam etmesi bekleniyor” dedi.

KPMG’nin ikinci çeyrek fintech raporundan başlıklar şöyle:

 

Küreselde öne çıkan işlemler

  • İşlemlerin toplam hacminde önemli bir artış sağlandı. 2018 yılının ilk yarısında 875 yatırım gerçekleşti. Ayrıca, geç aşama risk sermayesi yatırımlarının medyanı, 2017’de gerçekleşen 14 milyon dolardan, 2018 yılının ilk yarısında 25 milyon dolara yükseldi. Erkan aşama yatırımların medyanı ise, 2017’de gerçekleşen 5 milyon dolarlık seviyeden 2018 yılının ortasında 9,2 milyon dolara yükseldi.
  • Değeri 1 milyar doları geçen dokuz büyük anlaşmayla birlikte, 2017’nin ikinci yarısında 22 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen küresel fintech yatırımları (özel sermaye, risk sermayesi ve birleşme & satın alma) 2018’in ilk yarısında 57,9 milyar dolara çıkarak iki kattan fazla büyüme kaydetti.
  • WorldPay’in İngiltere merkezli Vantiv tarafından 12,9 milyar dolar karşılığında satın alınması dahil olmak üzere, Avrupa’nın en büyük dört fintech anlaşmasının tutarı 22,4 milyar doları buldu.
  • 2017’nin ikinci yarısında yapılan 119 anlaşmaya karşın, Asyalı fintech şirketlerine yapılan yatırımlar 2018’in ilk yarısında 162 anlaşma ile 16,8 milyar doları buldu.
  • 2018’in ilk yarısında 653 anlaşma ile hafif bir artış gösteren risk sermayesi yatırım hacmi, 2015 yılından beri nispeten sabit bir görünüm izlemeye devam ediyor.

 

ABD’de 328 anlaşma

  • 2018’in ilk yarısında Amerikan fintech şirketleri, risk sermayesi fonlarınca yapılan 5 milyar doların üzerindeki yatırımlar dahil olmak üzere 14,2 milyar dolar yatırım aldı. Yeniden yükselişe geçen melek, tohum ve erken aşama risk sermayesi yatırımlarının etkisiyle risk sermayesi işlem hacmi 2017 yılının ikinci yarısında yapılan 276 anlaşmaya karşın 2018 yılının ilk yarısında yapılan 328 anlaşma ile yükseliş trendini sürdürdü.
  • Yatırımcılar, RegTech ve yatırım bankacılığı dahil olmak üzere gelişen fintech alt segmentlerinde yeni kurulan şirketlere yatırım yapmakta hızlı davranırken, 363 milyon dolar ile 2018 yılının ilk yarısındaki en büyük risk sermayesi anlaşmalarından birini yapan Robinhood gibi olgun ve geç aşama şirketlere yatırımlarına devam ettiler.

 

Brexit’e rağmen Avrupa’da öncü İngiltere

  • WorldPay, Nets, iZettle ve IRIS software’in aldığı, toplam Avrupa yatırımlarının 22,4 milyar dolarlık kısmını oluşturan önemli yatırımların da etkisiyle Avrupa’da bulunan fintech şirketlerine yapılan toplam yatırım tutarı 2018’in ilk yarısında gerçekleşen 198 anlaşma ile birlikte 26 milyar dolara ulaştı. Bununla birlikte, anlaşma değeri Avrupa’da yeni bir zirveye ulaşırken, anlaşma sayısı 2017’nin ikinci yarısında yapılan 268 anlaşmaya karşın 2018 yılının ilk yarısında yapılan 198 anlaşma ile düşüş yaşadı.
  • İngiltere, Brexit müzakereleri ile ilgili olası kaygılara rağmen, 16,1 milyar dolar tutarında yatırıma ve en büyük 10 anlaşmanın beşine imza atarak Avrupa fintech yatırımlarında öncü oldu. 2018 yılının ilk yarısında yapılan en büyük 10 anlaşma arasında gösterilen Nets (Danimarka), iZettle (İsveç) ve Nordax Group’un (İsveç) satışları ile İskandinavya’nın büyüyen fintech ekosistemi de kendini gösterdi.

 

Asya yükselişe devam ediyor

  • 2017 yılının ikinci yarısında 2 milyar dolar gibi sağlam bir değere ulaşmasının ardından, Asya’daki fintech finansmanı Ant Financial tarafından sağlanan 14 milyar dolarlık C serisi risk sermayesi yatırımının da etkisiyle 2018 yılının ilk yarısında yapılan 162 yatırımla 16,8 milyar dolara yükseldi. Bu mega yatırımın dışında Asya bölgesi, Hindistan, Avustralya ve Singapur’daki genel fintech yatırımlarında çeyrekler arasında görülen artışlar dahil olmak üzere, ciddi boyutta bir fintech yatırımı almaya devam etti.
  • Insurtech ve Regtech’e ek olarak blokzinciri ve yapay zeka da Asya’daki fintech yatırımcıları için öncelikli alanlar olmaya devam etti.

 

Türkiye girişim liginde geriye düştü

Türkiye startup ekosistemi 2018’in ilk yarısında toplam 34 anlaşmada 27,5 milyon dolar yatırım aldı. 2017’nin ilk yarısında ise toplam 75 anlaşmada 46,1 milyon dolar yatırım çekmişti. Açıklanan Temmuz sonuçları da 11 anlaşmada 2,3 milyon dolar yatırımla erken aşamada düşüşün sürdüğünü gösteriyor.

  • Fintech yatırımları ise aynı dönemde 6,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.
  • Fintech, Pazarlama Teknolojileri ve SaaS dikeyleri en çok yatırım çeken alanlar oldu.
  • Yatırımların yıl sonunu 70 milyon dolar civarında tamamlaması bekleniyor.
  • Kurumsal yatırımlar ise yükselişini sürdürerek 4,2 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu oran tüm erken aşama yatırımların yüzde 16’snı oluşturuyor.
  • Yılın ilk yarısında ekosisteme değer katacak 6 yeni kurumsal girişim sermayesi fonu kuruldu.
  • 2018’in ikinci çeyreğinde Trendyol, Gram Games ve Eşarj’ın da aralarında bulunduğu 8 exit ve ikincil işlem gerçekleşti.

 

KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, Türkiye’deki yatırımların ise geçen yılki performansın altında seyrettiğini söyledi. Cantürk, “Türkiye, toplam yatırım liginde hem Avrupa hem Ortadoğu’da maalesef 2017 sonunda yükseldiği 1’inci Lig’den geriye düştü. Ama ekosistemde gerçekleşen exit’ler moral oldu. Girişim ekosisteminin morali biraz düşükken gelen başarı hikayeleri girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız açısından oldukça sevindirici. Biz mevcut durumda, ülkemiz ekosisteminin daha fazla iyi girişime ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz. Seçim etkisi olan Nisan ve Mayıs ayı haricinde diğer aylarda yatırım seviyeleri 2017 ile paralel seyrediyor. Şu anda 2017 sonlarında büyük hacimli yatırım yapan girişim fonları hazırlık sürecinde. Önde gelen bankalarımız ve kurulan yeni kurumsal girişim sermayesi fonları, iyi girişimler bulmaları halinde büyük yatırımlar yapabilecekleri sinyalini veriyor. Üçüncü çeyrekte yatırımlarda bir toparlanma bekliyoruz” diye konuştu.