Deloitte Global, 31 Mayıs 2017 tarihinde sona eren mali yılına istinaden, konsolide 43,2 milyar ABD doları gelir açıkladı.
Bu sonuçlara göre Deloitte, bir önceki yıla göre gelirini, 4,4 milyar ABD doları yani %11 artırdı. Deloitte 43,2 milyar dolarlık geliriyle bu yıl da rekor kırdı.
Deloitte Global CEO’su Punit Renjen konuyla ilgili şunları söyledi: “Müşterilerimiz, ekibimiz ve toplum için ölçülebilir bir etki yaratmaya devam ederken, geride bıraktığımız dönemde gerçekleştirdiğimiz büyüme olağanüstüydü. Bu sonuçlar önemli kamu çıkarına yönelik sorumlulukları kucaklayan Deloitte’un müşterilerine kalite ve farklılığı ile durmak bilmeden hizmet etme sorumluluğunun bir yansımasıdır. Geçtiğimiz yıl boyunca, dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarında, müşteriler tarafından en çok aranan yetenek ve hizmetlerde stratejik yatırımlarımızı artırdık. Güçlü finansal sonuçlar elde ederken enerjimizi ve yatırımlarımızı, denetim kalitesi ve inovasyonu teşvik etmek için genişlettik.”
Deloitte Türkiye CEO’su Humphry Hatton, konuyla ilgili şu yorumda bulundu: “Globalde elde edilen sonuçlara paralel olarak Danışmanlık ve Risk Danışmanlığı, Deloitte Türkiye’nin büyümesinde başı çeken iş birimleri arasında yer aldı. Bu sonuçlar, Türk iş dünyasında gerçekleşmekte olan dönüşümle birlikte; önde gelen Türk şirketlerinin zorluklarla başa çıkarken donanımlı olma, teknolojik değişim fırsatını değerlendirme ve karmaşıklığı artan bir iş ortamında riskleri minimize etme gibi ihtiyaçlarının yansımasıdır. Global stratejimiz doğrultusunda önümüzdeki mali yılda, Endüstri 4.0, Dijital ve İnovasyon ile orta ve geniş ölçekli aile işletmelerini kapsayan Deloitte Private Türkiye Programımız önceliklerimiz arasında yer alacak. Kalite ve doğruluk ilkelerimize odaklı olmamız, sürdürülebilir başarımızın kabinde yatıyor; müşterilerimizin, düzenleyici kurumların ve diğer paydaşların her geçen gün artan talep ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere denetim kalitesine yatırıma devam edeceğiz. Giderek artan çeşitlilikte yeteneği işe alma, eğitim ve elde tutma ile daha esnek bir çalışma alanı sağlama, yetenek stratejimizin temelini oluşturuyor. Bu bakış açısıyla geçtiğimiz sene içerisinde Deloitte Türkiye’ye merhaba diyen 200 yeni profesyoneli ailemize katmaktan mutluluk duyuyoruz. Endüstri 4.0’a geçiş, büyümeyi getirdi.”
Deloitte’un global stratejisi ve çok branşlı iş modeli bu yılın sonuçları doğrultusunda başarılı bir büyüme sağlamaya devam etti. Denetim, Danışmanlık, Finansal Danışmanlık, Risk Danışmanlığı ile Vergi Hizmetlerinden oluşan tüm uygulama alanları bu dönemde büyümesini sürdürdü.
Deloitte’un bu yılki büyümesinde Teknoloji, Medya & Telekomünikasyon ve Finansal Hizmetler başı çekerken, bu endüstrilerin her birinde gerçekleşen dolar bazlı büyümeler %12’yi geçti. Tüketim ve Endüstriyel Ürünler endüstrisi ise 1,3 milyar ABD doları gelir ile son büyüme rakamlarına en çok katkıda bulunan hizmet alanı oldu.
Deloitte Global’de en çok büyüyen bölgeler arasında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) yer alırken, bu üç bölgenin dolar bazlı büyümesi bir önceki yıla göre %15,9 oldu. Asya Pasifik bölgesinin büyümesi %13,3 olarak kayda geçerken, Kuzey, Orta ve Güney Amerika’yı kapsayan Amerika Kıtası %8 büyüdü.
Geleceğin işgücünü bugünden kurmak
2018 mali yılında, Deloitte tüm bölge ve iş alanlarında işgücünü %8,4 artırarak 77 binden fazla profesyoneli bünyesine kattı. Yaklaşık 286 bine ulaşan toplam çalışan sayısında 2018 mali yılı içerisindeki en büyük büyüme payını %11,6 ile Asya Pasifik Bölgesi gerçekleştirdi. Danışmanlık Hizmetleri ise %14,7 büyüme ile, en büyük iş gücü artışının gerçekleştiği hizmet alanı oldu.
2018 mali yılında ortak sayısını önceki yıla göre %19 artıran Deloitte’un dünya genelinde çalıştığı toplam ortak sayısı 676’ya yükseldi. Bu rakamın 174’ünü kadınlar oluşturuyor.
Toplumsal etki için yeni düşünce yapısı
İş gücünü artırarak profesyonel varlığını güçlendiren Deloitte, bir yandan da çeşitli, kapsayıcı zeki ve hızlı düşünebilen yani Endüstri 4.0’a hazır ve oldukça donanımlı bir iş gücünü de inşa etmeye devam ediyor.
- 2018 mali yılı içerisinde Deloitte University yetenek yatırımını iki katına çıkarırken etkisi 90 binden fazla profesyonel ulaşan üniversitenin 7’incisi Meksika’nın başkenti Mexico City’de kuruldu.
- Deloitte’un tutkusu, insanların arzularını yerine getirmeleri ve yeni ekonomide faydalı bir iş bulmalarını için yollar yaratmak olarak öne çıkıyor. WorldClass sosyal etki inisiyatifi, Endüstri 4.0’dan etkilenenler için eğitim ve kariyer geliştirme fırsatlarına erişimi genişletiyor. Amaç 2030 yılına kadar 50 milyon bireyin “geleceğini” etkilemek…
- Sadece FY2018’de gerçekleştirilen büyük inisiyatifler ise şu şekilde: Avustralya’daki Great Barrier Reef’in sosyal ve ekonomik değerini gösteren ödüllü çalışma; Oxford’daki Mülteci Araştırmaları Merkezi ile Avrupa’da yaşayan mültecilerin ekonomik potansiyelini fark etmek için sınır ötesi bir girişim hakkında işbirliği yapmak; ve bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en sıkıntı verici sorunlara çözüm geliştirirken yeni nesil liderlere ilham veren ve onları destekleyen global bir girişim olan UNLEASH 2018’in lider inovasyon ortağı olarak hizmet vermek…
Punit Renjen bu konuda şunları söyledi: “Deloitte’un iş modelinin merkezinde, bir amaç duygusu ile çalışmanın ve kalite ile hizmet etmenin müşterilerimiz, çalışanlarımız ve toplumumuz üzerinde olumlu bir etki yarattığı temel inancı yer alır. Bu da daha adil ve sürdürülebilir bir dünya oluşturmaya katkıda bulunduğumuz çalışmalarımız sayesinde mümkün.”