5 Eylül 2018’de Fintech, Finans, Teknoloji, Bankacılık alanları başta olmak üzere, günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

ING, 775 milyon avro kara para aklama cezası ödeyecek!

Hollandalı banka ING, Kara para aklama ve olası yolsuzluk uygulamalarının önlenmesi kapsamında yapılması zorunlu olan hamleleri yerine getirmemesi neticesinde, toplamda 775 milyon avroluk cezayı ödemeyi kabul etti.

Merkezi Hollanda’da bulunan finans ve bankacılık kuruluşu ING, Hollanda Kamu Savcılığı Servisi ile yaptığı görüşmelerin ardından, kara para aklama ve yolsuzluk uygulamalarının önlenmesine ilişkin zorunlulukları içeren uzlaşma anlaşması kapsamında 775 milyon avro ceza ödemeye razı oldu.

ING’den yapılan açıklamada, Hollanda’daki Kamu Savcılığı Servisi (DPPS) ile daha önce açığa çıkan kara para aklama ve yolsuzluk uygulamalarının önlenmesine ilişkin çeşitli gereklilikleri içeren bir anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Açıklamada, anlaşmanın şartları gereği bankanın 675 milyon avrosu ceza ve 100 milyon avrosu da geri ödeme olmak üzere toplamda 775 milyon avro ceza ödemeyi kabul ettiği aktarıldı.

Bankanın, ING Hollanda’da incelenen dönemde (2010-2016) finansal ekonomik suçları önlemek için müşteri durum tespit politikalarının uygulanmasında ciddi eksiklikler olduğunu kabul ettiği aktarılan açıklamada, bu eksikliklerin, müşterilerin ING Hollanda’nın hesaplarını kötüye kullanmalarını sağlamasından dolayı büyük üzüntü duyduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca ING’nin DPPS’nin ilgili soruşturmasıyla tam işbirliği yaptığı belirtilerek, “Aynı zamanda, sonuçların Hollanda Merkez Bankası (DNB) ile paylaşıldığı bir iç soruşturma da gerçekleştirdi.” denildi. (AA)

SIX, SECB’nin satın alımını tamamladı

1999 yılından beri yüzde 25 hisseye sahip olan SIX, SECB’nin (Swiss Euro Clearing Bank GmbH) satın alım sürecini tamamladığını açıkladı. Her biri yüzde 25’lik paya sahip olmak üzere, diğer hissedarların İsviçre bankaları UBS, Credit Suisse ve PostFinance olduğu belirtildi. SIX, İsviçre finans merkezinin çekirdek altyapı hizmeti sağlayıcısı sıfatıyla SECB’nin en büyük müşterisi konumunda.

SECB; başlıca avro takas sistemlerine bağlantı sağlamak ve başta İsviçre ve Lihtenştayn’daki bankalar ve finans kuruluşları olmak üzere diğer ülkelerde de avro cinsinden ödeme işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla faaliyet gösteriyor.

SECB Swiss Euro Clearing Bank GmbH CEO’su Hans Joachim Michel, “Satın alma girişimi her iki şirketin ortak kararıydı. Birçok açıdan kendimizi bankacılık lisansına sahip bir ödeme hizmeti sağlayıcısı olarak görüyoruz. İki şirketin birlikte çalışabilirliği, gelecekte daha da geniş pazarda birlikte çalışma çabalarının altını çiziyor. SECB böylece çok taraflı ödemeler için bir arayüz olarak başarılı yolunda devam edecektir” açıklamasını yaptı.

PensionBee ve Yolt uygulama içi entegrasyon kurdu

PensionBee ve Yolt arasında gerçekleşen entegrasyon anlaşmasının ardından müşteriler, mevcut emeklilik bakiyelerini Yolt uygulaması içinden görebilmeye başladılar.

300 binden fazla kayıtlı kullanıcıya sahip olan Yolt, banka hesapları, kredi kartları ve diğer hesapların ortak uygulama içinde yönetilmesini sağlıyor. Yapılan entegrasyon çalışması ile artık emeklilik fonları da bu uygulama üzerinden ulaşılabilir olacak.

PensionBee Kurumsal Hizmet Başkanı Clare Reilly, “Yolt ve PensionBee entegrasyonu, emekli maaşları konusunda gerçek bir oyun değiştirici olacak” iddiasında bulundu.