Her geçen gün kullanım miktarı artan mağaza içi temassız ödeme teknolojisinin, 2020 yılında 2 trilyon dolar hacmine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Yapılan piyasa araştırmaları, tüketicilerin temassız ödeme teknolojilerine sıcak baktıklarını ortaya koyuyor. Küresel ölçekte günbegün kullanım oranı artan mağaza içi temassız ödemelerin, iki yıla yakın süre içinde işlem hacmini ikiye katlaması bekleniyor.
Jupiter Research tarafından yapılan piyasa araştırmasında, temassız ödeme ile gerçekleşen ödeme işlemlerinin toplam hacminin 2018 yılı sonunda 1 trilyon dolar seviyesine ulaşacağı açıklandı. Raporun devamında geleceğe dair de öngörülerde bulunan araştırma firması, 2020 yılına gelindiğinde mağaza içi temassız işlem hacminin 2 trilyon dolar seviyesine çıkacağını ileri sürdü.
Raporda ayrıca, POS makineleri ile yapılan işlemlerin en az yüzde 15’inin temassız ödeme kartları ile gerçekleşeceği de ifade edildi.
Temassız ödeme işlemlerine olan ilgi ivmeli biçimde artıyor
Jupiter Research firmasının hazırladığı “Contactless Payments: Payment Cards, OEM Pay & Mobile Wallets 2018–2023” isimli araştırmada, Apple, Samsung ve Google gibi dijital cüzdan sağlayıcılarından gelen veriler kullanıldı.
Küresel ölçekte 2018 yılı sonunda 1 trilyon dolar işlem hacmine ulaşacağı tahmin edilen mağaza içi temassız ödeme işlemlerinin, 2020 yılına kadar ikiye katlanacağı öngörülüyor.
POS cihazları üzerinden yapılan işlemlerin yüzde 15’inin temassız ödeme kartlarıyla gerçekleşeceğini öne süren araştırma firması, tüketicilerin bu teknolojiye her geçen gün daha fazla ilgi gösterdiğini de vurguladı.
Temassız ödeme işlem hacminin artmasında Alipay’in de payı büyük
Tüketicilerle birlikte, finansal kuruluşlar ve teknoloji şirketleri de temassız ödeme çözümlerine ilgilerini artırıyorlar. Perakende ödeme işlemlerinin daha güvenli ve daha hızlı gerçekleşmesi için çalışmalar gerçekleştiren firmalar, işin içine blockchain teknolojisini de dahil etmeyi planlıyorlar. Beam Wallet isimli girişim bunlardan biri. Perakende ödemelerinin daha hızlı ve güvenli olması için blockchain teknolojisinden istifade ediyor.
Temassız ödeme konusunda başı çeken isimlerden biri de hiç kuşkusuz Alipay. Çin’deki başarısını okyanus ötesine taşımayı başaran Alipay, Avrupa ve ABD’ye yayılarak kullanım oranını hatırı sayılır ölçüde artırdı. Yakın dönem içinde Singapur ve İspanya’ya yaptığı yatırımların karşılığını alan Alipay, bu ülkelerdeki önde gelen ödeme sağlayıcıları arasına girmeyi başardı.
SCash’ın WIZZ platformunu kullanan Singapurlu işletmeler, kurulan entegrasyon sayesinde Alipay’ı bir ödeme seçeneği olarak müşterilerine sunabilecekler. Diğer taraftan, İspanya’daki Banco Sabadell de, satıcıların mPOS uygulamaları ve diğer POS çözümleri aracılığıyla Alipay’i kabul etmelerini sağlıyor.
Dolandırıcılık riski azalıyor ama bitmiyor
Yapılan araştırmada, temassız ödeme işlem hacminin dolandırıcılık riskiyle ters orantılı olduğu ifade edildi. Buna rağmen mobil POS cihazlarında (mPOS) güvenlik açıklarının yaşandığı görülüyor.
Positive Technologies tarafından yapılan araştırmada dolandırıcıların, müşterilerin dalgınlığından faydalanarak işlem tutarında değişiklik yapıp temassız kart ile tahsilat yaptıkları tespit edildi. Temassız ödeme işlemlerinde uygulanan bir diğer fraud yöntemi ise, ödemenin reddedildiğini ifade ederek bir kez daha ödeme tahsil etmek.
Uzmanlar, bu tür tehditlerin temassız ödeme sektörüne zarar vermeyeceğinde ise hemfikir. Finans kuruluşları ve işletmelerin ortak çalışması ile mobil cüzdan ödemelerinin daha sağlıklı yapılması için yeni güvenlik yöntemlerinin kısa süre içinde oluşturulacağını vurguluyorlar.