Paynet, şirketler ve bireysel kullanıcıların internetten yapacağı alışverişlerde alabileceği önlemleri paylaştı.
Online alışveriş, en hızlı ve tasarruflu alışveriş yöntemlerinden biri olmasına rağmen daha fazla dikkat gerektiriyor…
Paynet, online alışverişlerde dikkat edilmesi gereken konuları sıraladı.
Yıllık 1 milyar 250 milyon TL’lik işlem hacmiyle 15 bin işletmenin ticaretine aracılık eden Paynet, hız ve maliyet avantajıyla internetten alışverişin ticarette payını her geçen gün artırdığını vurguluyor. Şirketler ve bireysel kullanıcılar için en pratik seçenek haline gelen online alışverişte birkaç önlemle dolandırıcılardan korunmak mümkün.
Paynet, internetten alışveriş yapan herkesin alabileceği önlemleri şöyle sıralıyor:
İnternette şikayetlere bakın
Tüketicilerin alışveriş yapmadan önce mutlaka internet sitesini araştırması gerekiyor. Google’da yapılacak basit bir aramayla şirket hakkındaki şikayetler, bilgiler ve yorumlar incelenebilir.
Sanal POS kullanmalı
Alışveriş yapılacak sitede mutlaka sanal POS yani online ödeme özelliği aranmalı. Çünkü bankalar veya BDDK Lisanslı Ödeme Hizmetleri sunan şirketler internet sitelerini ve satıcıları POS vermeden önce inceliyor. Ayrıca ödemeyi bir süre beklettiği için iade sorunu daha az yaşanıyor.
Çok ucuzsa şüphelenin
Piyasa fiyatının çok altında olan ürünlere şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Çünkü internette her ürünün ortalama fiyatını öğrenmek mümkün.
3D Secure sistemi olmalı
3D Secure isimli güvenlik sistemi kredi kartı ödemelerinde kullanılıyor. Bu sistemle karttan para çekilmeden önce kullanıcının telefonuna kredi kartı bankasından onay şifresi geliyor.
SSL Sertifikasına dikkat
İnternetten alışverişte sitenin adresinin https:// ile başlamasına ve sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Bu sistem kartların başkaları tarafından kopyalanmasını engelliyor.
Sanal kart kullanılabilir
Limiti çok yüksek bir kredi kartı yerine sanal kart oluşturmak ve kendi belirlediğiniz limitle alışveriş yapmak da mümkün. Böylece riski minimuma indirmiş olursunuz.
Adres ve telefonuna bakın
İnternetten alışveriş yapılan sitenin veya satıcının adres veya telefon bilgisini araştırmak hatta telefon açmak gerekiyor. Çünkü herhangi bir sorunda hiçbir yerden ulaşmak mümkün olmayabilir.
Kapıda ödeme riskli
Son dönemde TV veya internetten satılan ürünlerde kapıda ödeme seçeneği de kullanılıyor. Bankalarla çalışamayan ve POS alamayan şirketler kapıda ödemeyle satış yapıyor. Ancak burada da sahte veya yanlış ürün gönderimi riski bulunuyor.
Kendi bilgisayarınızdan yapın
Alışveriş yapılan bilgisayarın ortak bilgisayar olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü kart bilgilerini otomatik olarak kaydetme riski veya ağ güvenliği konusunda sorun yaşanabiliyor.
Sosyal medyadan araştırın
Hem alışveriş yapılan site hem de ürünleri sosyal medya hesaplarından araştırmak faydalı olabilir. Olumlu veya olumsuz yorumlara göre daha güvenli ve ucuz bir alışveriş yapılabilir.