Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi, 13-14 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.  

İki gün süren Kongreyi, başta sermaye piyasaları olmak üzere, finans ve diğer birçok sektörü temsilen yaklaşık 8 binin üzerinde kişi izledi.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun desteği, Borsa İstanbul Grubu’nun ana sponsorluğunda 13-14 Kasım tarihlerinde İstanbul Levent’te gerçekleştirilen, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’ne yoğun ilgi ve katılım oldu. “Gelecek” temasıyla düzenlenen kongrede, 26 panel ve sektöre yönelik farklı başlıklarda 23 eğitim programına 8 binin üzerinde ziyaretçi katılım sağladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taskesenlioğlu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya, dünyaca ünlü fütürist yazar Gerd Leonhard, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve CFA Enstitüsü Dünya Başkanı Paul H. Smith gibi önemli isimler Kongre’de konuşmacı olarak yer aldı.

 

Kongrenin ana amaçları

Kongre hakkında genel bir değerlendirmede bulunan TSPB Başkanı Erhan Topaç, kongrenin ana amacı hakkında da şu bilgileri verdi: “Sermaye piyasalarının tanıtımına yönelik en önemli etkinlik olan Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’ne ilginin ve katılımın giderek arttığını görüyoruz. İki gün boyunca, sektörümüzü etkileyecek konulara hep birlikte değindik. Kongre panellerinde yapısal reformlar, ticaret savaşları, girişimcilik gibi makroekonomik konular; yapay zeka ve etkileri, teknolojinin finansal mimariyi ve iş modellerini değiştirmesi, gelecekte istihdamın nasıl olacağı, müşteriyi tanıma kuralına ilişkin fintek uygulamaları, blockchain uygulama örnekleri gibi yıkıcı teknolojilerin etkileri; kur ve faiz riskinin yönetimi, sermaye piyasası ihraç süreçleri ve halka açılma yoluyla kaynak yaratma alternatifleri, gayrimenkul ve girişim sermayesi fonları gibi gündemde yer alan birçok konu tartışıldı.”

 

Gerd Leonhard ana konuşmacı oldu

Kongrenin ilk günü 12 ayrı panel gerçekleştirildi. Uluslararası uzmanların katıldığı Kongre’nin ana konuşmacılarından biri de “Teknolojiye Karşı İnsanlık” kitabının yazarı Gerd Leonhard oldu. Kültürel ve toplumsal olgulardan ticaret ve teknolojiye kadar birçok farklı alanda geleceğe dair yenilikleri ve görüşlerini kongredeki katılımcılarla paylaşan Leonhard’ın, “Teknolojiye Karşı İnsanlık” isimli kitabının imzalama etkinliğine yoğun katılım oldu.

 

Faruk Eczacıbaşı da Kongrede

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ikinci gününde 14 ayrı panel düzenlendi. Kongrenin ikinci gününde Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı da yer aldı. Türkiye’nin dijital ekonomiye geçişi için en fazla çaba gösteren isimlerinden biri olan Eczacıbaşı, kongrede Türkiye’nin dijital ekonomiye geçiş alanında yaşadığı dönüşümleri ve dünyadaki son gelişmeleri ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Faruk Eczacıbaşı, Kongre’deki açılış konuşmasının hemen ardından “Daha Yeni Başlıyor” isimli kitabının imza etkinliğinde kitapseverlerle buluştu.

 

Sermaye Piyasasının Geleceği’ konulu panel yoğun ilgi gördü

Kongrenin ikinci günü gerçekleştirilen paneller içerisinde en ilgi çekeni ise binin üzerinde katılımcının izlediği “Sermaye Piyasasının Geleceği” konulu panel oldu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taskesenlioğlu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya ve TSPB Başkanı Erhan Topaç konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü Türk Ekonomi Bankası A.Ş (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici gerçekleştirdi.

 

İkinci gün Türk sporu masaya yatırıldı

Kongrenin ikinci günü Beşiktaş Jimnastik Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Orman ile Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç’un katıldığı ve Habertürk TV Program Sunucusu-Ekonomist Ebru Baki ile TRT Spor Spikeri Ersin Düzen’in moderatörlüğünde, “Sporun Geleceği Aydınlık mı?” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panele katılan Koç ve Orman, spor kulüplerinin mali yapısının düzeltilmesi ve borç sarmalından kurtulabilmeleri adına uygulanması gereken reçete hakkında bilgi verdiler.