Barış Özistek, Badeer İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi’nde “teknoloji girişimleri için en ideal pazarlardan birinin Türkiye olduğunu” söyledi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle 5-6 Aralık 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen Badeer 1. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi’ne panelist olarak katılan Netmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek, dünyadaki başka ülkelerle kıyaslandığında, teknoloji girişimlerinin kurulması, doğması ve büyümesi için en ideal pazarlardan birinin Türkiye olduğunu söyledi.

Özistek “Türkiye’deki bir teknoloji girişimini, dünyanın başka bir ülkesindeki maliyetler ortalamasının çok altında Türkiye’de test edebilirsiniz, buradan globale ya da bölgeye taşımanız mümkün; buna ‘Hometown Kuralı’ deniyor. Türkiye, Hometown Kuralı’na en uygun ülkelerden biri…”

Netmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek, 5 Aralık 2018 tarihinde, düzenlenen Badeer 1. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi kapsamındaki “Türkiye’de Yatırım Fırsatları” paneline konuşmacı olarak katıldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle, Badeer Yatırım Platformu tarafından ilk kez gerçekleştirilen zirve ile Türkiye’deki yabancı yatırımların artırılması, bu yatırımların daha kurumsal ve sürekli bir biçimde ülkeye gelmesi amaçlanıyor.

Barış Özistek panelde yaptığı konuşmada Türkiye’nin genç nüfus, uygun maliyetler, nüfusun teknolojiye olan ilgisinin yüksek olması ve çok yetenekli mühendislerin iş dünyasında bulunması gibi pek çok sebepten ötürü teknoloji girişimlerinin hayata geçirilmesi için en uygun ülkelerden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin bütün bu özellikleri bünyesinde barındırdığını ve bu sebeple hem yatırım maliyetleri hem de girişimi Türkiye’de test edip başarısını görme açısından girişimcilikte ‘Hometown Kuralı’ adı verilen tüm imkanlara sahip olduğunu belirtti. Özistek şöyle devam etti:

 

“Türkiye oyun ve yapay zeka yatırımlarında bölge lideri”

“Yapay zeka dünyada şu an en çok yatırım çeken alanlardan biri. Bölgemizde yapay zeka alanında en çok teknoloji şirketine sahip ülke Türkiye. Sadece StartersHub yapay zeka alanında çalışan birkaç şirkete yatırım yaptı. Oyun sektöründe ise Türkiye tartışmasız Avrupa ve Ortadoğu bölgesinin en başarılı ülkelerinin başında geliyor. Teknoloji girişimlerinin doğup büyüyebilmeleri için nüfus çok önemli bir kriter, Türkiye’deki akıllı telefon penetrasyon oranı yüzde 65’in üzerinde. Türkiye’de akıllı telefon kullanan kişi sayısı Avrupa’daki veya Ortadoğu’daki birçok ülkenin nüfusundan daha fazla.”

 

“Türkiye’de ekosistem çok güçlü”

“Dünyayla kıyasladığımızda teknoloji girişimlerinin kurulması, doğması ve büyümesi için en ideal pazarlardan birisi Türkiye. İstanbul’a herhangi bir gün gelin, gidecek en az 3 farklı teknoloji etkinliği bulabilirsiniz. Güçlü bir ekosistemimiz mevcut. Ben buna “Hometown Kuralı” diyorum. Hometown kuralı, ana pazarınızın teknoloji geliştirmeye, teknoloji girişimlerine çok uygun olması anlamına geliyor. Yatırımcılar açısından ise özellikle Türkiye’de önümüzdeki 3 yıl içerisinde teknoloji yatırımları alanında çok büyük fırsatlar var. Teknoloji yatırımları halen fon bulmakta zorlanıyorlar. Bu alana yatırım yapan vizyoner yatırımcılar pazarın en iyi girişimlerine yüksek oranda yatırım yapma şansına sahipler.”

 

“Türkiye’de reklam 15 kat daha ucuz”

“Teknoloji girişimcileri için en önemli fırsat, Türkiye pazarının ucuz olması. Reklam maliyeti çok daha ucuz. Amerika, İngiltere hatta Japonya’da reklam maliyeti Türkiye’nin 10-15 katı. Bir teknoloji girişimini, Türkiye’de dünya ortalamasının çok altında test edebilirsiniz; başarılı ürünü ve iş modelini Türkiye pazarında geliştirip buradan globale ya da bölgeye taşımanız çok daha pratik ve mümkün olmaktadır.”

 

“Geleneksel sermaye için yatırım fırsatı var”

“Eğitimli nüfusumuz var, çok yetenekli mühendislerimiz var, mezunlarımız var, teknoloji girişimlerinde çalışabilecek yetenekli ve hevesli büyük nüfusumuz var. Burada ekosistem ve pazarın gerekli şartları oluşmuş durumda. Türkiye’de bütün bu ekosistem ve ortam oluşmasına rağmen fon bolluğu yok. Bu yüzden bu teknoloji girişimleri, teknoloji firmaları fon bulmakta zorlanıyorlar, dolayısıyla bu durum yatırımcılara bir fırsat oluşturuyor. Hem yatırımcının hem girişimcinin kazandığı bir ortam var şu anda Türkiye’de. Geleneksel sermaye bu yatırım fırsatlarına yönelerek Türkiye’nin teknoloji girişimciliğinde önemli bir atılım yapmasını sağlamasında pay sahibi olabilir; aynı zamanda kendi ana işlerinin teknoloji şirketleri ile birlikte çalışmasını, onlardan faydalanmasını sağlayabilir.”

 

GENAR Araştırma Başkanı ve Daily Sabah Gazetesi Yazarı İhsan Aktaş’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde; Netmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek ile birlikte, Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Doğan Ufuk Güneş ve MOBİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin konuşmacı olarak yer aldı.