Parmak izi destekli ödeme kartı geliştiricisi Zwipe, yakın dönemde almayı planladığı yatırımlarla Avrupa ve Orta Doğu’ya genişleme planları yapıyor.
Norveç merkezli biyometrik ödeme kartı girişimi Zwipe, Oslo Borsası tarafından desteklenen Merkur Market üzerinden 13,7 milyon dolar değerinde fon almanın eşiğinde. Fintech girişimi, elde edeceği bu yatırım ile hem Avrupa hem de Orta Doğu bölgesinde hizmet sunmak istiyor.
2009 yılında kurulan ve merkezi Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan Zwipe, biyometrik kimlik doğrulama destekli ödeme kartı teknolojisini Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde teste açmıştı. İtalya merkezli Intesa Sanpaolo bankacılık grubu dahil olmak üzere bir dizi Avrupalı banka ile çalışan Zwipe, test kartları için Visa, Mastercard ve Gemalto ile de ortaklık kurdu. Avrupa ve Orta Doğu’da irili ufaklı testler yapan fintech girişimi, alacağı yatırımlarla ödeme teknolojilerine son kullanıcılara ulaştırmanın hedefinde.
Bugüne kadar 27 milyon dolardan fazla yatırım aldılar
Norveç merkezli finans teknolojileri şirketi Zwipe, parmak izi okuyuculu ödeme kartları üzerinden biyometrik kimlik doğrulama işlemleri gerçekleştiriyor. Ödeme esnasında biyometrik kimlik doğrulaması yapan ve bu sayede ileri seviyede güvenlik olanağı sunan girişim, yakın dönemde almayı planladığı yatırımlarla hizmet alanını genişletmeyi planlıyor.
32 kişilik ekibe sahip olan Zwipe, Avrupa Komisyonu’nun Aralık 2018’de düzenlediği Horizon 2020 programından 2,6 milyon dolar fon elde etmeyi başarmıştı. Kurulduğu günden bu yana pek çok farklı resmi ve özel kurumdan destek alan fintech girişimi, toplamda 27,6 milyon dolar fon sağlamıştı.
Biyometrik ödeme kartları geliştiren Zwipe, Oslo Borsası tarafından desteklenen Merkur Market üzerinden 13,7 milyon dolar yatırım almanın da eşiğinde. Girişim, alacağı bu yatırım ile Avrupa ve Orta Doğu bölgelerinde hizmet sunacak.
“2027’de 7 milyara yakın biyometrik ödeme kartı kullanılacak”
Zwipe CEO’su André Løvestam, üzerinde parmak izi okuyucu bulunduran biyometrik kimlik doğrulama özellikli ödeme kartlarının 2019’un ikinci yarısında ticari ürün haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 2020’de Avrupa ve Orta Doğu’da adlarını duyuracaklarını, daha sonraki dönemde de ivmeli biçimde büyümeyi hedeflediklerini belirtti.
Løvestam verdiği demeçte şunları söyledi:
“Zwipe teknolojisi ile etkinleştirilen ödeme kartları, tüketicilere temassız ödemelerde kolaylık, ileri düzey güvenlik ve gönül rahatlığı sunuyor. Aldığımız yatırımlarla güçlenen finansal tablomuz, yeni hissedarlarımızın da katılmasıyla birlikte gelecekte daha iyi fırsatlar elde etmemizi sağlayacak.”
Gelecek dönemde biyometrik kimlik doğrulama destekli ödeme kartları pazarının büyüyeceğini söyleyen Løvestam, 2019’da yaklaşık 20 milyon; 2021’de ise 150 milyon kart potansiyelinin oluşacağını ifade etti.
Løvestam; 2023’te 870 milyon, 2027’de ise 6,8 milyar biyometrik kimlik doğrulama destekli ödeme kartının kullanılacağının tahmin edildiğini aktardı.
Biyometrik doğrulama kullanımının 15 milyar adede ulaşması bekleniyor
Mobil cihazlarda biyometrik kimlik doğrulama kullanımının, 2023 yılına kadar 1,5 milyar seviyesine çıkması bekleniyor.
Mobil ödeme güvenliği üzerine yapılan araştırmalarda, tüketicilerin biyometrik kimlik doğrulama teknolojisine her geçen gün daha fazla ilgi gösterdiği ortaya çıkıyor. Juniper Research tarafından yayımlanan raporda, akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştirilen biyometrik kimlik doğrulama sisteminin kullanımına doğru belirgin bir eğilim olduğu ifade edildi.
An itibarıyla kullanılan güvenlik prosedürlerinin yazılım tabanlı olduğu ve gelecekte de benzer güvenlik altyapılarının kullanılmasının planlandığını aktaran Jupiter Research, bahsi geçen bu güvenliğin sağlanması için biyometrik doğrulama sistemlerinin biçilmiş kaftan olduğu sözünü kullandı.