Akıllı sermaye modeliyle Türkiye’deki girişimlere tohum yatırım yapan uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketi Tarvenn, 2018 verilerini açıkladı.
“Tarvenn Ventures and Advisors” geçtiğimiz yılın bir özetini paylaştı. Bir danışmanlık firması olarak uluslararası alanda edindiği tecrübeyi yatırım yaptığı şirketlerin büyümesi için aktif olarak kullanan Tarvenn Ventures, uyguladığı Akıllı Sermaye (Smart Money) modeli ile girişimlerin hızlı bir şekilde büyümesini sağlıyor.
2018 yılında her sektörden 19.248 girişimi inceleyen ve 9.210 girişimi değerlendirmeye alan Tarvenn, 843 farklı girişim ile yüz yüze görüşme yaptı. 9 girişime yatırım kararı alan Tarvenn Ventures; gıda, sağlık, tarım, enerji, oyun, e-ticaret ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren geniş bir girişim portföyü oluşturdu. Yatırım yapılan girişimlerin ortalama değerlemeleri 1,7 milyon TL olurken, ortalama hisse oranı ise %14 olarak açıklandı.
Akıllı Girişimler için Akıllı Sermaye!
Akıllı Sermaye modeli ile sermayenin yanında bilgi, tecrübe ve bağlantıları da girişimlere sunan Tarvenn, tüm danışmanlık hizmetlerini, bağlantılarını, stratejik iş birliklerini, operasyonel bilgi ve deneyimini ücretsiz olarak girişimlerin kullanımına açıyor. Her yatırım yapılan girişime aylık ortalama 9 farklı kişi ile 67 saat harcıyor. En çok destek olunan konular ise; iş geliştirme, satış ve finans. Yatırım yapılan girişimlerdeki gelişme ise ayrıca dikkat çekiyor. Yatırım sonrası girişimler ortalama 19 gün içerisinde ilk faturalarını kesmiş ve gelir elde etmiş oluyor. Bu girişimler ortalama 84 gün içerisinde ise karlı hale geçiyor. Her girişim gelir bazında aylık ortalama %39 büyüyor. Yatırım öncesi geliri olan girişimlerin oranı %22 olurken, bu girişimlerin hiçbiri karlı durumda değil. Yatırım sonrasında ise Tarvenn’in tüm girişimleri gelir elde etmeye başlıyor ve %67’si karlı duruma geçiyor.
Girişimlerin başarısı için yatırımcıdan çok bir takım arkadaşı gibi davrandıklarını vurgulayan Tarvenn Genel Müdürü Mustafa Kopuk, yatırım yaptıkları girişimler ile her gün birlikte çalıştıklarını ve girişimlerin başarılı olması için kendilerinin de esnek ve hızlı olması gerektiğini belirtiyor.
Danışmanlık hizmetleriyle ilgili verileri de paylaşan Tarvenn, 2018 yılında Türkiye başta olmak üzere 6 farklı ülkede 26 firmaya danışmanlık hizmetleri sundu. Şirket Değerlemesi Hizmeti verilen firmaların toplam değeri 847 milyon TL olurken; şirket satışı, birleşme ve satın alma işlemlerinde Tarvenn’in rol aldığı firmaların değeri 139 milyon TL olarak gerçekleşti. Sunduğu diğer stratejik danışmanlık hizmetleri ile müşterilerine 92,4 milyon TL fayda sağlayan şirket, en çok talep alan hizmetlerinin Şirket Satışı, Birleşme ve Satın Alma (M&A) Danışmanlığı, Girişim Fonu Yönetimi Danışmanlığı ve Girişim Dönüşüm Danışmanlığı olduğunu paylaştı.