İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü ile Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEFIS), “İktisatta Neler Oluyor?” çalıştayını düzenledi.  

Etkinlikte, uzman akademisyenler iktisat ve ekonomik tasarım tartışmalarının yanı sıra iktisat ile farklı disiplinlerin ilişkisini de ele aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü tarafından düzenlenen “İktisatta Neler Oluyor?” çalıştayında akademisyenler Türkiye ve dünyada iktisat biliminin mevcut durumunu masaya yatırdı. Şehir Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İktisat & Toplum Dergisi iş birliğiyle düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ege Yazgan yaptı. İktisatın bilim mi yoksa sanat mı olduğu sorusuna yoğunlaşan Prof. Dr. Yazgan şu ifadeleri kullandı: “İktisatta teorilerin vermiş olduğu bazı fonksiyonel ilişkiler mevcut. Teoriyi reddetmeden, datalarla karşılaştırıyor ve geleceğe yönelik verileri tahmin etmeye çalışıyoruz. Yararlı bir iş yapıyoruz ama teoriyi yanlışlamak adına elimizde bir sonuç olmuyor. Tüm bu pratik biraz uygulama, sanatvari duruyor. Aynı süreç bizi teorileri revizeye de yönlendiriyor. Bu açıdan baktığımda iktisadı bilimsel bir disiplin olarak değerlendiriyorum.”

 

“Diyalog eksiği mevcut”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat konuşmasında iktisatçılar ile farklı disiplinler arasında daha fazla diyalog olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Akat: “Türkiye’de bir iktisat geleneği oluşturmayı amaçlıyoruz. İktisadın kendisi bir bilim olmayabilir, fakat bilimsel yöntemleri kullanarak mevcut sorunlara cevap arar. Bu gibi toplantılarla bu bilinci sağlamlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Etkinliğin ilk oturumunda Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Eren, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Hüseyin Özel ve İstanbul Şehir Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan “iktisat bilim mi, sanat mı?” sorusunun yanıtını aradı. Konuşmacılar Keynes, Walras, Marshall, Pigou ve Robbis gibi iktisadın simge isimlerinin uyguladığı yöntem, teori ve yaklaşımları paylaştı.

 

Türkiye’nin ilk deneysel iktisatçısı

İkinci oturum Türkiye’nin iktisat alanında yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan Prof. Dr. Murat Sertel’in onuruna, “Prof. Dr. Murat Sertel: Ekonomik Tasarım Tartışmaları” başlığıyla gerçekleştirildi. Oturumda İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Remzi Sanver, İstanbul Bilgi Üniversitesi Murat Sertel İleri İktisadi İncelemeler Uygulama Ve Araştırma Merkez Müdürü  Doç. Dr. Ayça Ebru Giritligil, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Semih Koray söz aldı. Doç. Dr. Giritligil, 2003 yılında aramızdan ayrılan Prof. Dr. Sertel’i şu sözlerle andı: “İktisadi tasarım, iktisadın icat alanıdır. Murat Sertel bu dünyanın kapılarını aralayan isimdir. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk deneysel iktisatçısıdır. BİLGİ bünyesinde onun adına kurulan Murat Sertel İleri İktisadi Araştırmalar Merkezi ve İktisat Laboratuvarı, onun izinden yüründüğümüzün somut bir kanıtıdır.”

BİLGİ Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Jale Parla’nın moderatörlüğünde gerçekleşen son oturumda İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Özel, Papirüs Dergisi Editörü Nükhet Eren, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Sarfati ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Çınla Akdere, “İktisat ve Edebiyat” temasıyla iktisada farklı bir açıdan yaklaşarak iktisat-edebiyat ilişkisini eserler ve roman kahramanları üzerinden irdeledi.