MediaTek, Zengin IoT Programı’nın (Rich IoT Program) duyurusunu gerçekleştirdi.
Bu program kapsamında MediaTek, günümüzde Yapay Zeka destekli akıllı ses, görüntü, hoparlör sistemleri ve diğer sistemlere hayat veren yonga setlerindeki uzmanlığını kullanarak, açık standartlara uyumlu yazılım ve donanım ürünleri sunacak.
Bağımsız endüstriyel araştırma kuruluşu Market and Research’ün araştırmalarına göre, IoT uyumlu ürünler, 2023 yılında Yapay Zeka özellikli yonga seti pazarının yüzde 83’ünü oluşturacak. Öte yandan 2023 yılında, Yapay Zeka destekli Nesnelerin İnterneti (IoT) uyumlu cihazlar küresel pazarının, 26 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.
Bağlantılı cihazların artan uç birim işlemci gücü ihtiyacı ve bu özelliklerin entegre edildiği yeni ürünlerin gelişimi, Yapay Zeka destekli IoT uyumlu cihaz pazarının büyüme potansiyelini artırıyor. Bu pazara uygun, rekabetçi cihazları, hızlı bir şekilde geliştirebilen cihaz üreticileri, hızlı büyüyen bu pazarda marka ve ölçek bağımsız rekabet avantajı kazanma ve yüksek satış rakamlarına ulaşma imkanına sahip bulunuyor. MediaTek Zengin IoT Programı da, bu avantajdan yararlanmak isteyecek cihaz üreticilerini desteklemeyi hedefliyor.
MediaTek bu doğrultuda, sesli kontrol, görüntüleme, obje tanıma gibi günümüzün IoT uyumlu akıllı cihazların sahip olması gereken özellikleri ve bunların gerektirdiği güçlü Yapay Zeka teknolojisini barındıran yeni yonga setlerini pazara sunuyor.
MediaTek’in IoT ürünlerine teknolojileri ve yonga setleriyle sağladığı Yapay Zeka desteğini, katma değerli iş birlikleriyle farklı sektörlerden müşteriler için daha kolay erişebilir hale getirdiğini söyleyen MediaTek Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Akıllı Cihazlar İş Grubu Genel Müdürü Jerry Yu, sözlerine şöyle devam etti: “Nesnelerin İnterneti (IoT), yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Akla gelebilecek her tüketici ürününe, her uç birime Yapay Zeka özellikleri entegre edilebiliyor. Bu, bağlantılı cihazların, konvansiyonel mikro kontrol üniteleri yerine Yapay Zeka uygulamalarını destekleyen işlemcilere ihtiyaç duyması anlamına geliyor. MediaTek’in Zengin IoT Programı, sektördeki büyük küçük tüm üreticilerin, ileri düzey Yapay Zeka, multimedya ve bağlantı özellikleri taşıyan ürünler geliştirip, pazara sunabilmelerini sağlayacak.”
Bağımsız tasarım kuruluşlarının desteğiyle geliştirilen ve açık standartlara uyum sağlayan MediaTek yonga setlerinin sahip olduğu özellikler arasında şunlar da yer alıyor:
- 19 Linux Kernel; Yocto 2.6; Android Pie 9.0
- OP-TEE (GlobalPlatform API spesifikasyonları ile tam uyum)
- Uç birim ses algoritmasına sahip Amazon Voice Service
- Wi-Fi 5 ve 4G bağlantı özellikleri.
MediaTek Zengin IoT Programı kapsamında, Yapay Zeka destekli IoT uygulamaları alanında öncelikli olarak üç segmente odaklanıyor:
- Ses Kontrollü Cihazlar: Akıllı hoparlörlerin yanı sıra, çamaşır yıkama ve kurulama makinaları, bulaşık makinaları, pişirme cihazları, akıllı kilitler gibi ev cihazlarında sesli asistan özelliklerinin geliştirilmesi,
- Görüntüleme ve Ekran Cihazları: Termostatlar, başa takılabilir, giyilebilir görüntü cihazları, satış noktası (POS) terminal cihazları, hatta evlerde kullanılan spor aletleri gibi, akıllı ekran kullanan cihazlar,
- Cihazlarda Yapay Zeka Destekli Görüntü Algılama: Akıllı güvenlik sistemleri, akıllı fırınlar, robotlar, drone’lar gibi, insan ve obje görüntülerini algılama ve tanımlama özelliğine sahip olması gereken, Yapay Zeka destekli görüntü algılama ve tanımlama ile desteklenebilecek cihazlar.