Fintech ekosistemi üzerine yapılan araştırmada, sektörün yarı yarıya büyüdüğü, kalifiye personel maaşlarının da yüzde 25 oranında arttığı ortaya çıktı.
İngiltere’de faaliyet gösteren işe alım firması Robert Walters ve piyasa analiz şirketi Vancancy Soft tarafından gerçekleştirilen araştırmada, finans teknolojileri sektörü mercek altına alındı. Fintech’in anavatanı olarak kabul edilen Londra’ya odaklanan araştırmacılar, 2018 yılında sektörün yüzde 61 oranında büyüdüğünü, kalifiye personel maaşlarının da yüzde 25 oranında arttığını ortaya çıkardı.
Araştırma Londra’nın, fintech girişimlerinin elde ettikleri risk sermayesi açısından Avrupa’nın ilk sırasında olduğunu gözler önüne serdi. Avrupa’daki toplam girişim sermayesinin yüzde 39’u Londra’daki firmalara aktarıldı. Londra’yı sırasıyla; yüzde 21 ile Berlin, yüzde 18 ile Paris yüzde 5 ile Stockholm ve yüzde 4 ile de Barselona takip etti.
“The UK Fintech Revolution 2019 Salary Survey” ismi ile yayımlanan maaş anketi raporunda, risk sermayesi desteği olan ve olmayan fintech girişimleri arasında yüzde 20 oranında maaş farkı olduğu belirtildi. Cazip iş teklifleri sunma konusunda risk sermayesi fonu elde eden fintech girişimlerinin birkaç adım önde olduğu ifade edildi.
Yatırım alan fintech’lerde personel maaşları artıyor
Robert Walters Direktörü Danika James, risk sermayesinin fintech girişimleri için rakiplerine bariz üstünlük sağlamalarına yarayan (game-changer) bir güç olduğunu belirtti. James, “Her geçen gün daha fazla fintech girişiminin maddi destek elde etmesiyle birlikte, sermaye açısından yaşadıkları zorluklar azalıyor. Dolayısıyla fintech girişimleri yetenekli personele artık daha yüksek maaş verebiliyor” açıklamasında bulundu.
Ankette ortaya çıkan bulgulara göre, bilgi teknolojileri (BT) dışındaki iş pozisyonlarının fintech’lerde günbegün daha fazla önem kazanıyor. Raporda, 2017 yılında fintech şirketlerine alınan personelin yarısı (yüzde 50) BT teknolojileri uzmanıyken, 2018 yılında bu oran yüzde 43’e düştü.
Sektör mühendise doydu
Robert Walters uzmanları bu eğilimi, fintech girişimlerinin hızlı büyümeleri sonucunda daha geniş bir beceri yelpazesine ihtiyaç duymalarına bağlıyor. Personel ihtiyacı kategorilere bakıldığında; yüzde 85 ile düzenlemelere uyum (compliance), yüzde 63 ile pazarlama ve yüzde 23 ile satış uzmanlarının arandığı ortaya çıktı. Mühendislere duyulan ihtiyaç yüzde 16 seviyelerine düşmüş durumda.
Uzmanlar, son yıllarda düzenlemelere uyum konusunda uzman personele ihtiyacın artmasını doğal karşıladıklarını belirtiyor. Fintech’lerin düzenleyici kurumlardan gelen direktifleri ele almak ve uyum sağlamak için hızlı biçimde harekete geçmelerinin en önemli güncel meseleleri haline geldiğini ifade ediyorlar.