ÖZLEM DENİZMEN 

Kişisel Para Danışmanı

 

Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen, Fintechtime Dergisi Kış 2020 – Ocak sayısı için kaleme aldı, “Dişi Data Tehlikesi”.

Bizler iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliği, kadının olması gerektiği yeri konuşa duralım, birden bambaşka bir tehlike ile karşı karşıyayız…

Size kısa süre önce çıkan haberden bahsetmek istiyorum. Apple şirketinin kurucularından Steve Wozniak ve eşi Apple Card’a başvuruyor. Ortak hesap kullanan çifte onay geliyor ancak dikkat çeken şu; Steve Wozniak’ın kredi limiti eşinden tam 10 kat fazla! Apple Card erkeklere bonkör davranmış!

Apple Card’ın kredi limiti konusunda yaptığı cinsiyet ayrımcılığıyla karşılaşan sadece Wozniak çifti değil, aynı finansal koşullarda olan eşinden 20 kat fazla limite sahip olan erkekler de var. Her ne kadar Goldman Sachs algoritmanın kararlarının cinsiyet faktörüne dayanmadığını söylese de, yapay zekaya ‘Başvuran kişi erkekse artır limiti…’ öğretilmiş ve bu yüzden benzer kararlar veriyor.

NOT: Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir bir dünya için olan 17 temel hedefi var. Bu kalkınma hedeflerinin 5.si ‘Cinsiyet Eşitsizliği’.

 

DATA NE DÜŞÜNÜYOR?

Fintek şirketlerinin istihdamında ve liderliğindeki cinsiyet eşitsizliği sorunu ürünlerin/hizmetlerin bakış açısına, dolayısıyla kullanıcıya yansıyor.

Ülkemizde de, dünyada da kadınların yaşam süresi erkeklerden uzun. Data bunu biliyor, bankacılık sisteminde uyguluyor ve diyor ki ‘Hmm… Kadın, erkekten daha uzun yaşayacak ve daha uzun yıllar paraya ihtiyacı olacak… Evli, çocuk olursa işi bırakabilir, kredi ödemelerini aksatabilir. RET/DÜŞÜK LİMİT VER!’

Dataya kadın perspektifinden bakılmadığı zaman eş değer durumlar da yaşansa, data erkek lehine sonuç veriyor.

 

ÇÖZÜM: ÇEŞİTLİLİK

Araştırmalar; fintek endüstrisinin yalnızca yüzde 29’unun kadınlar tarafından temsil edildiğini gösteriyor. Halbuki her alanda olduğu gibi fintekte de kadının bakış açısına daha fazla ihtiyaç var. Sadece kadın da değil, yaş, eğitim, uyruk, farklı kültürler… Bir ürünün tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi için farklı sesler gerekli.

 

KADINLARIN FARKI

Biz kadınlar ölçüp biçip emin olunca konuşmayı seviyoruz. Erkekler ise daha fazla söz alıp, risk alıyor. Kadınlar olaylara daha bütünsel ve empati ile yaklaşırken, erkekler de durum tam olarak böyle değil. Kadınlar kullanıcıyı, tüketiciyi sadece anlamıyor aynı zamanda hissediyor.

 

NE YAPMALI?

Fintek şirketlerinin kurucularına bakıldığında yalnızca yüzde 5’i kadın. Bu nasıl artar? STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) ile merak, araştırma, kaynak bulabilme, problem çözme becerilerine sahip bir nesille mümkün.

GÖRÜNÜRLÜK: Gelecek nesle ilham vererek, daha fazla genç kızın kodlamayı öğrenmesi, kendi fintek start-up’ını kurması, seslerini duyurması için rol modellere ihtiyacımız var.  

NETWORK ERİŞİMİ: British Business Bank ve Diversity VC’nin araştırmasına göre; ‘yatırımcı ağı’ndaki birinden gelen fintek tanıtımının, ‘ağ dışındaki’ birine göre fon alma olasılığı 13 kat fazla! Kadın girişimcilerin yatırımcı ağlarına dahil olması için alan açılmalı.

KADINLAR!: Kadın liderliğindeki fintek şirketlerini ileriye taşımak için, destek mekanizmasını kültür haline getirmeliyiz…

 

WPP Stream/Atina

Dünya reklam iletişiminin üçte birini elinde tutan dev şirket WPP’nin STREAM adı verilen enteresan bir toplantısına katıldım. Türkiye Ülke Başkanı Demet İkiler DATA ve KADIN konusuna burada dikkatimi çekti. Meşhur “Invisible Women” (Görünmez Kadınlar) kitabının yazarı Caroline Cradio-Perez ile Demet İkiler’in tatlı sohbetinden bir kare. Belki siz de bu konuya daha duyarlı olursunuz!

 

İSRAİL FİNTEK START-UPLARI

Yossi Vardi de WPP Stream toplantısını düzenleyenler arasındaydı. Onunla güzel bir fintek sohbeti yaptık. Türkiye’de açık bankacılığın halen başlamadığına çok şaşırdı.