ÖZLEM DENİZMEN
Kişisel Para Danışmanı
Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “Money Değil, Moneye”.
20 sene önce Massachusetts Institute of Technology (MIT)’den mezun olurken kendime bir söz vermiştim, “Bir gün bir TEKNOLOJİ şirketi kuracağım” diye…
On sene önce Türkiye’de kitlesel Finansal Okuryazarlık hareketini başlattığımda, Beyaz Saray Girişimcilik Zirvesi’ne davet aldım. Tüm dünyadan girişimciler vardı. Kendimi ‘Sindirella’ gibi hissetim. Obama ile tanıştım. Zirve sonunda, “GLOBAL bir uygulama yaratıp faydasını en az 500 milyon kişilik bir coğrafyaya yaymalıyım” dedim.
Yedi sene önce Dünya Ekonomik Forumu ‘Davos’ tarafından Genç Küresel Lider seçildiğimde ise, “Herkesin erişebileceği ve insanların para ile olan ilişkisini değiştirecek bir ürüne ihtiyaç var ve bu ürün FINTEK alanında olmalı” kararı aldım.
Üç sene önce bu ürünün özellikle ‘KADIN’ların hedeflemesi gerektiğine inandım. Araştırmalara göre; harcama kararlarının yüzde 80’i kadınlar tarafından veriliyor.
Bir hayli bir araştırdım.
Konunun dünyada önde gelen uzmanları ile tartıştım, yazdım, çizdim ve şu anda Silikon Vadisi’nde dahi yeni yeni atakta olan bir alan seçtim ve TASARRUF davranışına odaklanmaya karar verip, 1,5 sene önce Mon. AI şirketini kurdum, ürününe ise “Moneye” ismini verdim.
MONEYE
Yapay zekâya dayalı, Akıllı Para Asistanı bir ROBOT. Özellikle 25- 45 yaş genç kadınların, sağlıklı harcama alışkanlıkları kazanıp önce tasarruf, sonra birikim ve yatırım yapmalarını özendiren bir arkadaş / antrenör / koç. Seni tanıyıp senin gerçeklerine özel finansal okuryazarlık tavsiyeleri ve reçeteleri veriyor. (Yatırım hariç)
PİLOT BAŞARI ORANLARI ÇOK YÜKSEK
Son 1,5 senedir pilot çalışma yaptığımız 1.500 kişide şunu gördük: ihtiyaç yüksek ve eğer kişi istiyorsa başarı neredeyse garanti.
TEMEL SORUN
“Ay sonu geliyor param nereye gitti anlamıyorum, maaş yetmiyor” diyenler için birebir Moneye.
FAYDA
Moneye seninle sohbet edip hedef ve değerlerine uygun harcamanı sağlayarak seni iyi hissettiriyor ve tasarruf etmeni sağlıyor.
NASIL İŞLİYOR?
Finansal okuryazarlığın ilk adımı olan “Harcamaları anlama, izleme, analiz etme” ile başlıyor. Bir müddet sonra senin hayat kaliteni düşürmeden (hatta artırarak) harcamalarını azaltabileceğin alanları tespit ediyor ve buralardan para artırmana yardımcı oluyor.
Adeta sana kendinden para kazandırıyor.
BUNDAN SONRASI
Ben takım başarısına inanıyorum. Dünya vizyonuna sahip harika bir takım kuruyorum.
“Yalnız hızlı, ekip ile uzun yol gidersin” demişler…
Geçen hafta tanıştığım bir arkadaşın hikâyesi beni etkiledi.
ABD’deki başarılı hisse alım satım şirketi Robinhood’da çalışan bu arkadaş, bir gün Robinhood kurucusunun vizyonunu anlatan bir yazı okumuş ve şirkete katılan dördüncü kişi olmuş.
Ben de bundan ilham alıp, Moneye ile ilgili vizyonumdan bu değerli dergi Fintechtime’da bahsetmek istedim…
Belki aynı heyecanı taşıyoruzdur? ([email protected])
KİŞİSEL FINANS YÖNETIMI (PFM) ARAÇLARI NELER YAPAR?
• Harcamalarını takip eder, bütçeni, aile bütçesini kategorize ederek tutar.
• Kredi, kredikartı, sigorta vb.yapman gereken ödemelerle ilgili hatırlatmalar yapar.
• Finansal hedefinde hangi noktada olduğunu gösterir, raporlar sunar.
• Harcama zaaflarını analiz eder.
• Banka hesaplarına entegre olur ve senin tanımladığın durumlarda hedefin için otomatik birikim yapar.
• Kişiselleştirilmiş yatırım önerileri sunar.
• Harcamalarını kontrol edebilmek için gereken inancın düştüğünde seni motive eder.
• Finansal hayatını yönetmen için gerçekçi ve verimli çözümler sunar.