Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğuna değer katmayı kendine misyon edinen Turkcell’in öncelikli hedeflerini ve Techfin çatısı altında odaklanacakları alanları Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata’ya sorduk.
Turkcell’i nasıl bir yıl bekliyor? Techfin planlarınızda nasıl bir yer tutuyor?
Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri olarak 2020 yılında da ülkemizin küresel rekabette öne geçmesi için var gücümüzle çalışacağız. Her zaman olduğu gibi bu yıl da müşterilerimizi odağımıza alarak onların dijitalleşme yolculuklarına değer katmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Başta yapay zekâ olmak üzere robotik teknolojiler, Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, büyük veri, akıllı teknolojiler, siber güvenlik ve bulut teknolojileri konularında çalışmalarımız bütün hızıyla sürecek.
Turkcell olarak bu yıl Techfin, Dijital İş Çözümleri ve Dijital Servisler olarak kendimize üç ana odak alanı çıkardık. İlk olarak Techfin markalarımızdan Paycell’i yeni entegrasyonlarla büyütmeyi hedefliyoruz. Financell ile KOBİ ve ticari müşterilere finansman desteği sağlayarak teknolojik ürün ve hizmetlerimizle şirketlerin yanında oluyoruz. Bununla birlikte Dijital İş Çözümleri şirketimiz ile kurumsal müşterilerimize erişim hizmetinden veri güvenliğine, veri depolamadan analitik çözümlere kadar dijital hayata uyumlarında onların yanında yer alarak yenilikçi yaklaşımlar sunuyoruz. Dijital uygulamalarımıza ise yatırım yapmaya, tüm dünyada yerli ve milli uygulamalarımızı yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.
Önümüzdeki üç yıl için en önemli hedefimiz, müşteri sayımızı her yıl 1 milyon artırmak. Küresel olarak dijital hizmetlerimizle büyürken, bu üç yılın sonunda dijital ödeme sistemleri ve dijital iş servislerimizle de Türkiye’de pazar lideri olmayı öngörüyoruz. Bu dönemdeki gelir büyüme hedefimizi yıllık yüzde 13 ile 16 aralığında belirledik. Faiz amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) marjı hedefimizi ise yüzde 39-42 aralığına çıkardık. Faiz vergi öncesi kâr (FVÖK) planlamamızı ise yüzde 18-21 aralığında öngörüyoruz.
Bu yıl, hiç şüphesiz fiber altyapı da en çok konuşulan konuların başında gelecek. Teknolojide tüketen değil üreten ülke olma hedefimiz doğrultusunda fiber altyapı, olmazsa olmazlarımızdan biri. Kaynaklarımızı verimli kullandığımız takdirde fiberi ülkenin her yerine götürebiliriz. Bunun için de başından beri fiber altyapının ortak yapılması gerektiğini vurguluyoruz. Zaman ve maliyet avantajı açısından da bunu destekliyoruz.
Sektörün dijital dönüşümünde Turkcell’in rolünden bahseder misiniz?
Geride bıraktığımız beş yıl, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de telekom alanında son derece hızlı bir kabuk değişimine sahne oldu. Her şeyden önce 4.5G’nin hayatımıza girişini dönüm noktası olarak kabul edersek, o zamandan bugüne tüm sektörlerde dijitalleşme süreci hız kazandı. Turkcell olarak değişime ivedilikle adapte olarak sektörlere öncülük ettik. Bu anlamda öncelikli olarak kendi dijital dönüşümümüzü tamamladık. Böylece klasik bir telekom operatörü olmaktan çıkarak dünyanın ilk dijital operatörü haline geldik. Kurumsal müşterilerimiz tarafından kullanılan ürün ve servisler ise bizi yeni çözümler üretmeye yönlendirdi. Ulaşımdan finansa, sağlıktan eğitim ve lojistiğe, üretimden perakende ve enerjiye kadar çok çeşitli sektörlere hizmet sunarken en önemli noktanın uçtan uca tüm ihtiyaçların karşılanması olduğunu fark ettik. Dijital entegratör kimliğimizle sadece lider olduğumuz alanlarda değil, teknolojinin dokunduğu her alanda şirketlerin daha hızlı karar almalarını, daha verimli çalışmalarını sağlayacak projeler üretir hale geldik. Müşterilerimizin ihtiyacı olan bilgi teknolojileri çözümlerini tek çatı altında sunma hedefiyle Turkcell Dijital İş Servisleri şirketimizi 2019 yılında kurduk. Bu şirketimiz şirketlerin dönüşümüne öncülük ederek sektörlerin dijitalleşmesine katkı sağlayacak.
Teknoloji gündemin baş köşesindeki 5G’nin 2020’de daha da fazla konuşulacağı aşikar. 5G’nin sektörlere etkileri neler olacak?
Önümüzdeki günlerde, 5G’nin hayata geçmesiyle birlikte hem şirketlere hem de kurumlara yeni teknolojiler sunarak dijitalleşme süreçlerine katkı sağlayacağız. 5G ile sağlanacak düşük gecikme süreleri ile neredeyse gerçek zamanlı işlemlerin gerçekleştirileceği uzaktan cerrahi, sağlık, savunma ve ulaşım gibi sektörlerdeki değişimlere hep birlikte tanıklık edeceğiz. Bununla birlikte 5G ile sunacağımız çok daha yüksek hızlara bağlı olarak, sanal gerçeklik uygulamalarıyla eğitim ve turizm gibi sektörlerde de dönüşüme destek olacağız. Turkcell olarak bu alanda da şirketleri yönlendirip danışmanlık görevini üstleneceğiz.
Dijitalleşme sürecinde Turkcell’in kurumlara verdiği hizmetler neler?
Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğuna değer katmayı kendine misyon edinen bir şirket olarak, Dijital İş Çözümleri şirketimizle de şirketlere ve kamu kurumlarına uçtan uca sektörel çözümler sunuyoruz. Bu şirketimizle kurumların dönüşüm yolculuğuna eşlik ediyor, onları geleceğin dünyasına hazırlıyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz ürün ve servislerimizle kendi dijital dönüşümlerini tamamlayarak küresel rekabette öne geçmelerini hedefliyoruz. Şirketlerin ihtiyaçlarına özel güvenlik, veri merkezi, bulut platformları, nesnelerin interneti, akıllı ulaşım ve endüstri çözümlerimizi sunarak onları yeni nesil teknolojilerle buluşturuyoruz. Böylece kamu ve özel sektörün dijital dönüşümüne katkı sağlayarak dijital ekonomimizin gelişimine destek oluyoruz.
Turkcell’in şu anda nerelerde veri merkezi bulunuyor? Bu veri merkezleriniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
“Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı” vizyonumuzla en son teknolojiyle donatılmış veri merkezleri inşa ediyoruz. Küresel veri merkezi pazarında, Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecisiyiz. 2016’dan bu yana öncülüğünü üstlendiğimiz dünyanın en gelişmiş ve en güvenli yeni nesil veri merkezi çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz. 2016’daki Gebze Veri Merkezi açılışının ardından İzmir Veri Merkezi’ni hizmete sunduk. Geçen yıl Ankara Temelli’de Türkiye’nin en büyük veri merkezinin açılışını yaptık. Bu yıl Çorlu veri merkezini de hizmete sunmamızla birlikte bu alanda yaptığımız yatırım miktarı 2 milyar TL’yi bulacak.
Blockchain ve büyük veri teknolojileri ile çözümleriniz neler?
Turkcell olarak veriden değer üretebilmeyi çok önemsiyoruz. Büyük verinin olmazsa olmazları arasında saydığımız çeşitliliği, bütünlüğü, doğruluğu, sürekliliği, entegre ortamı ve gerçek zamanlı olarak kampanyalarda kullanılabilirliğini mutlaka hesaba katıyoruz. Gerçek zamanlı verinin biriktirilmesi, işlenmesi, raporlanması, analiz edilebilmesi ve sadeleştirilmesi gerekiyor ki toplanan veriler bir anlam ifade etsin. 25 yılın tecrübesi ve yetkinliğiyle Turkcell, dünyanın en büyük veri ambarlarından birine sahip. İzinli veri tabanındaki verilerden anlamlı öngörüler oluşturmak için BIS, Raporlama ve Analiz altyapılarına sürekli olarak yatırım yapıyoruz. Veri Sorgulama, İçgörü Sorgulama, Zengin Veri İş birlikteliği, İletişim ve Reklam gibi servislerimizle müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Dijital Kokpit ürünümüzle şirketlerin anlık müşteri trendlerini takip etmelerini sağlıyoruz. Bununla birlikte müşterilerimizin dijital deneyimlerini güvenli biçimde iyileştirmek adına blockchain teknolojisini kullanarak çalışmalar yapıyoruz. Blockchain, kurumsal iş stratejilerine dahil edildiğinde, verimlilik yükseliyor, zamandan tasarruf ve veri güvenliğinde büyük bir artış sağlanıyor. Blockchain tabanlı kimlik çözümlerimiz, kişinin verilerini kendisinin kontrol etmesine imkân veriyor ve güvenli biçimde paylaşımına ortam oluşturuyor. Geliştirdiğimiz bu çözümlerin farklı sektörlerde uygulamasını da imkan tanıyarak kurumlarımızın gelişimine destek olmayı amaçlıyoruz.
Siber güvenlik çalışmaları anlamında Turkcell neler gerçekleştirdi?
Siber güvenlik konusunda her ülkenin kendi altyapısını sağlaması lazım. Biz Turkcell olarak yakın bir zaman önce dünya standartlarında Siber Güvenlik Operasyon Merkezi açtık. Saldırı önleme sistemleri, virüs önleme gibi her güvenlik katmanında önlemlerimiz var. Siber güvenlik konusunda hem sistem hem de insan kaynaklarına yatırım yapıyoruz. Amacımız yerli ve milli bilgi birikimimizi artırarak Türkiye’nin siber güvenlik alanında söz sahibi ülkelerden biri olabilmesine katkı sağlayabilmek. Bu kapsamda güvenlik eğitim sistemiyle her yıl 30 genci yetiştiriyoruz. Bunların bir kısmını şirketimizde istihdam ediyoruz, diğer kısmını sektörün ihtiyacına sunuyoruz. Ayrıca uzman kadromuzla şirketlere danışmanlık hizmeti de sunarak sistemlerinin güvenliğini test ederek bu alanda ne tür ihtiyaçları olduğunu analiz ederek gerekli çözümleri sağlıyoruz. Böylece danışmanlık, analiz, altyapı, test gibi süreçleri müşterilerimiz için biz yönetiyoruz.
Siber Güvenlik Operasyon Merkezimizin başarısı, bu alanda en prestijli sertifikalardan FIRST (Forum of Incident Response Security Teams) ile tescillendi. FIRST, dünyanın her yerinden akredite güvenlik operasyon merkezleriyle çalışarak olası tehditlere karşı önlemlere ulaşma ve koruma için en iyi kaynaklara erişimi sağlıyor. Türkiye’de FIRST sertifikasına sahip ve müşterilerine hizmet sunan ilk şirketiz. Bu merkezi kamu kurumları için de güvenlik çözümleri üretilebilecek bir altyapıyla dizayn ettik.
KOBİ’ler, en önemli çözüm ortaklarınızdan. Şu anda KOBİ’lerin dijitalleşme serüveninde hangi noktalarda olduğunu söyleyebilirsiniz?
Turkcell Dijital İş Servisleri şirketimizle KOBİ’lerimizin dijitalleşme yolunda önemli bir rol üstleniyoruz. Sunduğumuz özel çözümler sayesinde KOBİ’ler maliyetlerini en aza indirirken, kesintisiz hizmetle verimliliğini en üst seviyeye taşıyor. Bu sayede KOBİ’ler, yüksek yatırım maliyetlerine katlanmak zorunda kalmadan dijital dönüşüm yolculuğuna çıkabiliyor. Bu anlamda Turkcell Dijital İş Servisleri olarak çok sayıda çözüm sunuyoruz. Örneğin; Ekip Mobil, saha ekibini ve ekipmanlarını dijital harita üzerinden anlık takip ederek, ekip ve görev yönetiminde maksimum verimlilik sağlıyor. YaaniMail İş için, müşterileriyle iletişim ihtiyaçlarını güvenli, daha az maliyetli karşılayan yerli e-posta olarak hizmet veriyor. E-Şirket, finansal süreçlerin yönetimi ve mevzuatlara uyumlu olabilmeyi sağlıyor. Turkcell Akademi ile çalışanlarının eğitimleri planlanabiliyor. Akıllı Wi-Fi ile müşterileriyle yakın temas kurup onlara hizmet verebilmelerini sağlıyor. Turkcell Enerji Servisleri ile ofislerde enerji tasarrufu yapabiliyor.