ÖZLEM DENİZMEN
Kişisel Para Danışmanı
Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “Zaaf Harcamalarınızı Biliyor musunuz?”.
E-cüzdanlar cebimize girdi, kullanımı arttı. Peki ‘Olmasa da olur’ dediğiniz ama dayanamayıp hep aldığınız ‘şeyler’ neler? Ben bunlara zaaf harcaması diyorum… Peki siz bu zaaflarınıza her ay ne kadar harcadığınızı biliyor musunuz? İşte Türkiye’nin zaaf harcamaları…
1-EV EŞYASI/DEKORASYON: Türkiye’de en fazla para harcanan ve borçlanan alanların başında geliyor. Seviyoruz evimizi güzelleştirmeyi, anlıyorum ancak bunun tek yolu yeni koltuklar, perdeler, aksesuarlar almak değil. Unutmayın sizin zihniniz ve bedenleriniz de evin dekorasyonun büyük bir parçası.
2-KIYAFET: Eminim gardırobunuzda giyilmeyi bekleyen, etiketi üzerinde en az bir kıyafet vardır. Buna rağmen alışveriş sepetinizi doldurmaya devam mı ediyorsunuz? Sizi güzel/yakışıklı yapan, iyi hissettiren birkaç parça eşya değil ki… Dolapları doldururken finansal hedefinizden çalmayın. Bu arada, senelik kıyafet harcamanız takribi bir aylık maaşınızı geçmesin.
3-AYAKKABI/ AKSESUAR: Kaç ayakkabınız var? (Söz kimseye söylemeyeceğim…) Renk renk ayakkabı, çanta, aksesuar… Bunlara senede ne kadar harcıyorsunuz? Peki bunları almak için kartlara borçlanmaya değer mi? Sadelik Özgürlüktür.
4-DIŞARIDA(N) YEME İÇME: Pandemiyle birlikte dışarıda yeme içme alışkanlığı, dışarıdan yeme içmeye dönüştü diyebiliriz. Sizde durum ne? Son 3 ayda bu kaleme kaç para ayırdınız? Örneğin kasım ayında dışarda yeme içmeye kaç para gidecek?
5-ELEKTRONİK: Yeni telefon, yeni bilgisayar… Teknolojik ürünlere, gelişmelere yetişmenin imkanı yok. Bu harcama alanı sizin zaafınız mı? Yeni çıkan şeyler sizde olmalı mı? Hmmm buna demek ihtiyacınız var?
6-EĞLENCE: Son bir sene içinde en mutlu anınızı düşünün. Bunun parayla ilgisi var mı? Ben cevap vereyim: YOK. Çok farklı eğlence türleri para kullanmaya gerektirmiyor olabilir.
7-KOZMETİK: Sadece biz kadınların değil, erkeklerin de kozmetik harcamaları oluyor. Ruj, allık, çeşit çeşit parfümler, botoks, cilt bakımları… Son bir senede kozmetik harcamalarınız ne durumda? Kredi kartı harcamalarınıza bakın, hesaplayın.
8-ARAÇ: Arabayı alınca masraf bitmiyor. Vergisi, yakıtı, otopark, bakım, otoyol gibi birçok masrafı var. Bir de üzerine o aksesuar olsun bu aksesuar olsun diyor musunuz?
9-OYUN/ŞANS OYUNLARI: Oyunlara harcama yapmanızda en çok ne etkili oluyor? Kazanmak iyi mi hissettiriyor? Can sıkıntısına iyi mi geliyor veya yeni oyunları kaçırmak istemiyor musunuz? Düşünün, kök sebebe inin.
10-ZARARLI ALIŞKANLIKLAR (TÜTÜN/ALKOL): Eğer bütçenizde zararlı alışkanlık harcamalarına yer ayırıyorsanız hemen şimdi durun ve hesaplayın. Günde sigaraya verilen 15 lira, bir yılda tam 5.475 lira eder. Üstelik evde birden fazla kişi sigara içiyorsa masraf iki, üç katına çıkabilir. Sağlığınıza olan zararı da cabası.
11-ÇOCUK HARCAMASI: Çocuklarınızla oyuncak, harçlık konularında anlaşmaya varın ve bütçe belirleyin. Bunun dışına çıkmayın. Eğer daha fazla oyuncak isterse ona “Planımızda yok’’ deyin.
12-EVCİL HAYVAN: Köpeğinizin maması, kedinizin kumunun kalitesi fiyatıyla ölçülmez. Seçenekleri değerlendirin, arkadaşlarınızla ortak alın.
13-HEDİYE: ‘Şeyler’ mi, ‘hisler’ mi? Herkes sevdiğini mutlu etmek ister ancak bunun tek yolu onlara hediye almak değil. Herkese sürekli hediye almak zorunda değilsiniz.
14-HOBİ: Hobilerinize zaman ayırmanız çok güzel, hayatı doya doya yaşayalım tabii ama hiçbir para sizin finansal huzurunuzu satın alamaz. Sizin bütçenizde bu harcama için limitiniz ne? Belirleyin, öyle hareket edin.
15-ABUR CUBUR: Size, sağlığınıza faydası olmayacak paketli ürünleri almaya bir son verin. Her gün aldığınız 10 TL’lik abur cubur 21 günde 210 TL eder.