Param Kurucusu Emin Can Yılmaz’ın “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında.

Param Kurucusu Emin Can Yılmaz, Param olarak 2020’ye iyi başladık. Çalışmalarımız mayıs itibarıyla daha iyi bir ivme kazandı. Türkiye’nin ilk dijital kredisi olan ParamKredi, 2020 yılı içerisinde attığımız önemli bir adım oldu. Online alışveriş tarafında ise ödeme sistemlerinde (Payment Facilitator) ikinciyiz. Param olarak 2020 yılını 12 milyar TL’nin üzerinde bir hacimle kapattık. 2020 yılının en az iki katı hacimle kapatacağımızı öngörüyoruz.

 

Param olarak 2020’ye iyi başladık. Ocak ve şubat aylarını hedeflediğimiz gibi kapattık. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle birlikte mart – mayıs büyümenin yavaşladığı aylar oldu. Yeni iş yapış koşullarına adapte olduğumuz bir dönemdi. Yapmış olduğumuz iş dijital, dolayısıyla çok hızlı bir şekilde yeni normalin getirdiği koşullara geçişi tamamladık.

Çalışmalarımız mayıs itibarıyla daha iyi bir ivme kazandı. Değişen tüketici alışkanlıklarıyla e-ticaret yükselişe geçti. Biz de e-ticaret tarafına daha da odaklandık, çözümleri biraz daha e-ticaretin ulaşabileceği yerlere koyduk ve çalışmalarımızı hızlandırdık. Şu an çok iyi bir noktadayız. Hatta her gün rekor kırıyoruz diyebilirim. E-ticaret her geçen gün büyürken, e-ticaret tarafındaki tahsilat da büyüdü ve kart tarafındaki işlem hacmi arttı. Kart tarafında böylelikle yılı hedeflerimiz doğrultusunda kapattık. Kapalı devre kart sistemlerinde bu yılki hacmimiz çok yüksek. Burada her zaman birinci gidiyoruz. Yılı da birinci kapatacağız.

Aynı zamanda POS ve kart tarafında sunduğumuz çözümlerle e-ticaret sektörüne finansman modelleri oluşturuyoruz. Yeni nesil finansman modelimizden biri de ekim ayında lanse ettiğimiz, Türkiye’nin ilk dijital kredisi olan ParamKredi. Bu dijital kredi bizim için 2020 yılı içerisinde attığımız önemli bir adım oldu. Hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize sunduğumuz finansman desteğiyle müşterilerimizin ihtiyaçlarına anında ulaşmalarını sağlıyoruz. Online alışveriş tarafında ise ödeme sistemlerinde (Payment Facilitator) ikinciyiz. Param olarak 2020 yılını 12 milyar TL’nin üzerinde bir hacimle kapattık.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin sonuçları nedeniyle orta ve uzun vadeli yorumlar yapmayı doğru bulmuyorum. İkinci dalganın yaşandığı pandeminin nasıl devam edeceği, tamamen kapanmanın söz konusu olup olmayacağı, aşının gelmesiyle birlikte sürecin nasıl ilerleyeceği ve sonuçlanacağına dair pek çok değişkene bağlı olarak yeni yıl için beklenti senaryoları oluşuyor. Biz de Param olarak pek çok senaryoda planlarımızı hazırladık. Dijital dünyanın içerisinde işimiz ve her şeyimiz zaten “e” ile başlıyor. Elektronik parayız, dijital krediyiz, hizmetlerimizin hepsi “e”, bu yüzden uzaktan, dijital olarak hizmet sunmaya hazır bir şirketiz.  Bizim için mevzuattan kaynaklı eksik olan kısımlar vardı, videoyla kimlik doğrulama, uzaktan sözleşme akdetme gibi. 2021 başı itibarıyla çıkan kanunların alt düzenlemelerinin tamamlanmasıyla birlikte müşteriye dokunma noktasında eksiklerimiz de tamamlanmış olacak. Müşterimizle karşı karşıya gelip imza almak ve kurye ile teslim etmenin ötesinde uzaktan bir ilişki kurabileceğiz. Dolayısıyla kapalı bir dünyadan açık bir dünyaya geçiyoruz gibi düşünebiliriz. Bu da tüm süreçlerimizi hızlandıracağımız anlamına geliyor.

Şu anda oturduğu yerden her Türk vatandaşı elektronik para hesabı açabilir, kredi sözleşmesini imzalayabilir ve mikro kredi başvurusunda bulunabilir. Param bünyesindeki tüm hizmetlerimizden uzaktan, karşı karşıya gelmeden yapılabilecek. Bu durumun rakamsal boyutunun da oldukça yüksek olacağına inanıyoruz. 2020 yılının en az iki katı hacimle kapatacağımızı öngörüyoruz.

Küresel ve ulusal olarak pandemiyle mücadele ettiğimiz, alışılmışın ötesinde ve birçok önemli değişimin yaşandığı bir yılı geride bıraktık. Politik, ekonomik, psikolojik ve sosyolojik olarak pek çok açıdan etkilerini yaşıyoruz. 2021 yılında da yaşamaya devam edeceğiz gibi görünse de farklı ülkelerdeki aşı gelişmeleri iyimser düşünmemizi sağlıyor. Bu yüzden aşı çalışmalarının en kısa sürede tamamlanmasını ve başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya için bu sürecin sonlanmasını diliyorum. Bu süreçte bizleri de rotamızı doğru çizmek için her açıdan düşünerek, gelecek planları yapacağımız bir yıl bekliyor. Pandemi döneminde edindiğimiz tecrübemizle neyi daha iyi planlayacağımızı biliyoruz. Bu tecrübelerimizi kullanarak, piyasa dinamiklerini iyi takip edeceğiz ve verimli bir yıl geçirmek için var gücümüzle çalışacağız. Yeni dönemdeki çalışmalarımızla da sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı vermeyi sürdüreceğiz.