Moka Ödeme Kuruluşu Genel Müdürü Selim Güsar’ın, “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında.” 

Moka Ödeme Kuruluşu Genel Müdürü Selim Güsar, “2021 yılında da daha da büyütmeyi planladığımız ekibimiz, yeni projelerimiz ve çözümlerimizle sektöre ismimizi yazdırmayı planlıyoruz. Sürdürülebilirlik, güvenilirlik, inovasyon, kadınların çalışma hayatına katılımı ve toplumsal duyarlılık konuları her zaman olduğu gibi bu yıl da önceliğimiz olacaktır.”

 

Finans sektörünü değerlendirecek olursak, belki de biraz finans tarihçesine bakıp, ülkemizde finans sektörünün tüm alanlarında ciddi başarılar olduğunun altını çizmekte fayda var. Bankacılık alanında teknolojinin en üst düzeyde kullanılması ve inovatif çözümler sayesinde finans alanında batının bile önüne geçtiğimiz, Türk finans sektörü olarak imzamızı attığımız alanlar mevcut. Ancak dünyada finansta bir sıkışıklık ortaya çıkmasını müteakip, Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada fintechler bir çözüm olarak ortaya çıkıyor. Son birkaç yıla baktığımızda fintechler için hızla yükselen bir grafik görüyoruz. Dünyada fintechlere yapılan yatırım tutarlarına bakacak olursak 2015 yılında 19,6 milyar dolar olan bu rakamın, 2020 itibariyle 40 milyar dolar seviyelerine ulaşmış olması da bunun en büyük kanıtlarından biridir. Türkiye’de ise son 7 yılda Fintech yatırımları 72.8 milyon dolara ulaşmıştır.

Biraz da elektronik ticaret hacmindeki rakamları inceleyelim. 2020 itibariyle, pandeminin de etkisiyle, ilk 6 ay toplam ticaret hacmi 91.7 milyar TL’dir. Bu rakam 2019 yılının aynı dönemine göre %65’lik bir büyüme demek oluyor. Pandemi sebebiyle elektronik ticaret alanının çok hızlı büyüdüğünü söyleyebiliriz.  Ödeme yöntemlerinde ise bu tutarın 58 milyar TL’lik kısmı kartlı ödeme sistemleri ile gerçekleşmiş. Havale/eft %32.7, kapıda ödeme ise %4’lük bir paya sahip. Fintech’ler bu hacmin %8-%10 civarında bir bölümünü gerçekleştiriyor. Pandemi süresinde Türkiye’de 5 milyonun üzerinde ilk defa elektronik ticarette online işlemlerde kullanılan kredi kartı oldu. 2021 itibariyle bu payın %10-%15 seviyelerine çıkmasını bekliyoruz. 1,7 milyar yetişkinin finansal sistemin dışında olması da (Türkiye’de bu rakam 20 milyon civarı), fintech şirketlerinin geliştireceği yenilikçi çözümler eşliğinde, kolay erişilebilir ve daha az maliyetli olmanın da etkisiyle, payımızın giderek artacağını gösteriyor.

Bildiğiniz üzere 1 Ocak 2020 itibariyle 6493 sayılı mevzuat Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na devroldu. Devir ile birlikte gelen motivasyon sebebiyle de sektör için pozitif şekilde başlayan 2020, aynı şekilde de devam etti. Son dönemde de fintech sektörünün ihtiyacı olan konu başlıkları için gerekli çalışmalar yapıldı ve sektörün de önü hızlıca açıldı. 2016 itibariyle lisans sürecini tamamlayan bir kuruluş olan Moka, 2020 itibariyle gerek artırdığı ciro ve karlılığıyla, gerek tamamen in-house olarak geliştirdiği geniş ürün yelpazesiyle, gerekse 15.000 civarındaki müşteri portföyünün her geçen gün giderek büyümesiyle bu seneyi oldukça başarılı geçirdi. Standart hizmetlerin yanısıra firmaların ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirdik ve proje bazlı bu ürünleri de müşterilerimize sunduk, çok da güzel geridönüşler aldık.  Yaptığı tailor-made bu işlerin de Moka’yı sektördeki diğer firmalardan da ayırdığını düşünüyoruz.

2021 yılında da daha da büyütmeyi planladığımız ekibimiz, yeni projelerimiz ve çözümlerimizle sektöre ismimizi yazdırmayı planlıyoruz. Sürdürülebilirlik, güvenilirlik, inovasyon, kadınların çalışma hayatına katılımı ve toplumsal duyarlılık konuları her zaman olduğu gibi bu yıl da önceliğimiz olacaktır.

Yeni yılın ise tüm Dünya ve ülkemize sağlık ve barış getirmesini temenni ediyoruz.