TransferGo Türkiye’nin Büyümeden Sorumlu Ülke Müdürü Senem Ergüvenoğlu’nun “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında.”

TransferGo Türkiye’nin Büyümeden Sorumlu Ülke Müdürü Senem Ergüvenoğlu, “2021’de pandemiyi ve getirdiği sıkıntıları bir an önce aşabilmeyi diliyoruz. 2021 için en önemli hedefimiz, Türkiye’den de Avrupa’ya para transferi hizmetimizi açmak olacak. Hem aldığımız yatırımlarla hem de şirketimize bu yıl katılan yeni iş gücümüzün değerli rehberliğinde, servisimizi dünyanın dört bir yanına taşımaya devam edeceğiz.

 

Pandemi döneminde dünya çapında nakit kullanımına yönelik tereddütler artarken, dijitalin önlenemez yükselişi hızlandı. Tüketiciler fintek şirketlerinin sektöre getirdiği rahatlık ve erişilebilirliğe alıştıkça, tereddütler azaldı. İnsanlar, para harcamanın, göndermenin ve biriktirmenin yolu olarak dijitale yöneldiler. Dijitalin yükselişinde, dijitalin kullanıcılara sağladığı kolaylık, güven ve güvenliğin de payı büyüktü. Fintekteki yeniliklere harika bir örnek, uluslararası para akışını kolaylaştıran ve bunu nakit temelli çalışan geleneksel işletmelerin acımasız ücretleri ve gizli döviz kurları olmadan gerçekleştiren dijital para transferi hizmetleri oldu. Ayrıca göçmenlerin kazandıkları paraları, ülkelerinde geride bıraktıkları ve bu gelire ihtiyaç duyan ailelerine ulaştırmaları için başka yollar bulmaları gerekiyordu. Dijital finans, bu boşluğu doldurdu.

2020’de firmamız için kilometre taşı gelişmeler yaşadık. Piyasadaki dalgalanmalara rağmen, kanallarımız aracılığıyla gerçekleştirilen yurt dışı transferlerin son mali yılda %117 büyüdüğünü gördük. Bu doğrultuda adımlar atmaya devam ediyoruz. Dünyanın en yenilikçi şirketlerinin bankası olarak tanınan Silicon Valley Bank’in (SVB) Birleşik Krallık şubesinden 4 milyon sterlin finansman sağladık. Şirketimiz bu sayede gerçek zamanlı ödemeler platformunu tüketiciler, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve kurumsal müşteriler için daha da geliştirecek.

ING Grubu’nun 13 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği araştırma, koronavirüs nedeniyle nakit kullanma konusunda insanların tereddüt ettiğini ortaya koydu. Tereddüt eden ülkeler arasında Türkiye ilk sıradaydı. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 74’ü nakit kullanımı konusunda tereddüt ettiklerini belirttiler, Avrupa ortalaması ise yüzde 48 idi. Ayrıca nakitten uzaklaşmaktan en memnun ülke yüzde 38 ile Türkiye oldu. Nakitten uzaklaşma, uluslararası para transferlerini de etkiledi. Müşterilerimize kredi ve banka kartlarına da direkt para göndermenin yolunu açan iş birliklerine gittik. VISA ve Mastercard ile, kartlara uluslararası ödeme gerçekleştirilmesine olanak tanıyan iş birliklerimiz oldu. Visa ile iş birliğimiz şu anda 32 pazarda aktif durumda ve önümüzdeki dönemlerde genişleme potansiyeline sahip. İş birliğimiz, Visa’nın gerçek zamanlı anında ödeme platformu Visa Direct aracılığıyla müşterilerin para göndermesine ve almasına olanak sağlıyor. Yine Mastercard ile iş birliğimizle birlikte 20 Avrupa ülkesindeki müşteriler herhangi bir ödeme kartı ya da banka hesabından ödeme yaparak, yurt dışındaki alıcılarının Mastercard logolu banka ya da kredi kartına doğrudan uluslararası para transferi gerçekleştirebiliyor. Karta gönderimlerin en büyük avantajı ise 7/24 para transferi imkanı sunması.

Türkiye organizasyonumuzda başarımız devam ediyor. Çarpıcı rakamlardan biri Ramazan döneminde gerçekleşti. Para transferlerinin en yoğun olduğu Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı dönemi boyunca, Avrupa’da yaşayan göçmenlerin evden çıkmadan Türkiye’ye para transferi yapmalarını sağladık. Geçen seneki Ramazan dönemine göre hem para transferi sayısı hem de transfer hacminin 3 kat arttığı gözlemlendi. 2020’de Ramazan öncesi döneme göreyse, para transferi akışının Ramazan döneminde 2 kat arttığı gözlemledik.

Bu zorlu koşullarda hem mevcut hem de yeni müşterilerimizin gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. 2021 için en önemli hedefimiz, Türkiye’den de Avrupa’ya para transferi hizmetimizi açmak olacak. Bunun dışında, hem aldığımız yatırımlarla hem de şirketimize bu yıl katılan yeni iş gücümüzün değerli rehberliğinde, servisimizi dünyanın dört bir yanına taşımaya devam edeceğiz. Dünyadaki dijitalleşme hareketine paralel olarak, dijital cüzdan uygulamaları, 7/24 banka para transferleri ve müşterilerin 24 haneli IBAN yerine çok daha kolayca akıllarında tutabilecekleri bilgilerle yurt dışından da para transferi sağlamak odaklandığımız konular olacak. Hem küçük ve orta ölçekli işletmelere hem de API entegrasyonu yardımıyla kendi ödeme operasyonlarını gerçekleştirmek isteyen büyük işletmelere yönelik hizmetler de sunmayı hedefliyoruz. 2021’de pandemiyi ve getirdiği sıkıntıları bir an önce aşabilmeyi diliyoruz. Dijitalleşmenin bu gibi zorunluluklardan değil de kattığı değer anlamında öncelikli olarak bir tercih olmasını, buna ivme kazandıracak hukuki ve teknik düzenlemelerle birlikte ivmesinin sürmesini umuyoruz.