IBM’in araştırmasına göre, Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin yüzde 87’si hibrit bulut stratejilerini takip ediyor ya da uygulamayı planlıyor.

International Data Corporation (IDC) tarafından gerçekleştirilen yeni bir IBM araştırmasına göre; Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin yüzde 87’si hibrit bulut stratejilerini takip etmeyi ya da uygulamaya almayı planlıyor.

Araştırmaya katılan Türkiye’deki üst düzey yöneticiler; kuruluşlarının kriz atlatma, esneklik, maliyet tasarrufu, test etme ve geliştirme olanaklarından yararlanabilmeleri için hibrit bulut stratejilerinin uygulanmasına öncelik veriyor. Hibrit buluta yönelim giderek artarken, yapay zeka gibi teknolojiler yardımıyla, hibrit bulut stratejilerinin daha da fazla benimsenmesi gerekiyor.

Hibrit bulut modeli, çalışma ihtiyaçlarına göre hem şirket içinde hem de dışında, bulut dahil birden çok ortamın yönetilmesine olanak tanıyan çevikliği sağlıyor. Hibrit bulut; bir veya daha fazla şirket içi altyapının, dahili olarak yönetilen veya dış kaynaklı özel bulutların, birden çok sağlayıcıdan herkese açık bulutların ve hatta kuruluşun dijitalleştirme ihtiyaçlarını karşılamak için eşzamanlı çalışan Edge işlemin birleşimini içerebiliyor.

Hibrit bulutun, bölgedeki işletmeler için giderek artan önemi ve COVID-19’un işletmeler üzerindeki dönüşüme yönelik etkisini değerlendirmek için yapılan araştırmaya Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Türkiye ve Güney Afrika’dan; önemli regülasyonlarla çalışan hükümet, telekomünikasyon, bankacılık dahil 12 farklı sektörden 500’ü aşkın üst düzey yönetici katıldı.

 

Hibrit buluta verilen öncelik artıyor

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’den katılım gösteren üst düzey yöneticilerin yüzde 39’u hibrit bulut stratejilerini takip ederken, neredeyse yarısı henüz planlama aşamasında.

Türkiye’deki üst düzey yöneticiler, kuruluşlarının önümüzdeki 12 ay içerisinde hibrit bulutun benimsenmesine yönelik stratejilerin gerekliliğine dikkat çekiyor. Özellikle yöneticilerin yüzde 51’i hibrit bulut stratejisiyle esneklik ve tasarruf beklediğinden bahsederken, yüzde 33’ü de söz konusu teknolojinin test ve geliştirme için önemli bir model olarak gördüğünü belirtti.

Dahası üst düzey yöneticilerin yarıdan fazlası hibrit bulutu, kuruluşlarının ihtiyaç duyabileceği her türlü potansiyel krizi atlatmak için bir çözüm olarak değerlendiriyor.

Bunlara ek olarak Türkiye’deki üst düzey yöneticiler, uygulama modernizasyonuna yönelerek ya da bulut tabanlı uygulamalar geliştirerek kuruluşlarını geliştirme konusunda hibrit bulutu önemli bir adım olarak görüyor. Katılımcıların yüzde 57’si, kuruluşlarında hibrit bulutu benimsemenin uygulama geliştirme alanında sağladığı kolaylıktan bahsetti ve hibrit bulutun sağlayacağı operasyonel avantajlardan da yararlanmak istediğini söyledi. Yüzde 61’i ise söz konusu teknolojinin kaynak tahsisi iyileştirmelerine yardımcı olacağına inanıyor.

IBM Orta Doğu ve Afrika’da Hibrit Bulut ve Yapay Zeka’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mostafa Zafer araştırma hakkında şunları söyledi: “Bulut yolculuğuna başlamak; Orta Doğu ve Afrika’daki işletmelerin hızla yenilikçi teknolojileri benimseyebilmeleri, iş modellerinde devrim yaratabilmeleri, ardından da kârlılık üzerinde etki sağlayabilmeleri için başlıca öncelik haline gelmelidir. Ancak bunun tanımlanması için birden çok buluta dağıtılmış verilerin ve iş yüklerinin yönetimi, güvenliği ve yönetimi gibi zorlukların aşılması gerekiyor.”

IBM için yapılan araştırma hakkında IDC Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yazılım ve Bulut Araştırma Direktörü Harish Dunakhe şunları söyledi: “Araştırma, hibrit bulut stratejilerinin değişken benimsenme düzeylerine ışık tutuyor. Kuruluşların hibrit bulut stratejilerinin avantajları konusunda güçlü bir farkındalığa sahip olduğu açık. Bu farkındalık arttıkça, işletmelerin hibrit bulut programlarından tam olarak yararlanabilmeleri için kuruluşları genelinde bu programların benimsenmesini teşvik etmelerini bekliyoruz.”