Pointis CEO’su

Aaron Sarac  

 

Pointis CEO’su Aaron Sarac, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “Blok Zinciri teknolojisi ve Kripto Paralar, Fintech Piyasasını Değiştiriyor”.

Birçok uzmanın uzak durmasına rağmen, kripto para birimlerine ilgi giderek artarken artık devletlerin de gündemine dahil oldu. Sonuç olarak herkesin kabul etmesi gereken bir gerçeklik haline geldi.

Geçtiğimiz yüzyılın başında bu yana, bankacılık her zaman Uzun yıllardır bankacılıkta her zaman merkezi bir yapının kontrolünde oldu ve özellikle uluslararası transferler güvenilir, merkezi üçüncü taraflar yoluyla yürütüldü. Swift, SEPA gibi uluslarası transfer yöntemleri, EFT, BACS, CHAPS, Direct Debit gibi yerel para transferi yöntemlerinin tümünde tamamen devlet olmasa bile merkezi bir yapı bulunmakta. Ancak blockchain teknoloji ile birlikte merkezi yapı yerine dağıtık sistemler de tartışmaya açılmış oldu. Blockchain teknolojisinde veri ve para transferleri merkezi bir kurum tarafından onaylanmak yerine, diğer kullanıcıların defterlerinde de aynı kaydın olduğu şeklinde kontrol edilip onaylanıyor.

Kısacası, kripto paralar aslında, Türkçe’ye blok zinciri olarak çevrilebilecek blockchain teknolojisinin yalnızca bir uygulama türüdür. Bitcoin ise blockchain’in bilinen ilk uygulamasıdır. Gelişmiş ülkelerde, henüz aşırı tabana yayılmasa da, Türkiye gibi enflasyonun arttığı ve döviz piyasasının hareketli olduğu ülkelerde, insanlar hem kısa vadede kazanç sağlamak hem de paralarının değerini korumak için daha da ilgi gösteriyor. Ancak, henüz regülasyona tabi olmadığı için de hala risk altında. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’deki Thodex vakası buna iyi bir örnek.

Bu bağlamda; Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, Hazine ve Merkez Bankası seviyesinde gelişmelere adapte olmaya çalışıyor. Örneğin Çin, büyük şehirlerde dijital yuan ile bir dizi test gerçekleştirerek ilerlemeye devam ediyor. Birleşik Krallık ise, Hazine ve Merkez Bankası ortaklığında bir kurul kurarak Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) yaratmaya çalışıyor.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, geçtiğimiz ay bir Fintech konferansında Hazine ve Bank of England (İngiltere Merkez Bankası – BoE) yönetiminde bir dijital para birimi üzerinde çalıştıklarını aktardı. Bu konferansın ardından, BoE web sitesinde Hazine ile ortaklaşa çalışma yürüttüklerini duyurdu. Böylelikle artık konu devlet yönetiminin gündemine girmiş oldu. Mevzubahis kurul, teknoloji dışındaki finansal ve regülasyonel konuları çalışırken; diğer yandan teknoloji tarafını da masaya yatırmak üzere CBDC Teknoloji Forumu oluşturuldu ve foruma katılımcı olarak girmek için başvuru alınıyor. Forum, CBDC’yi tasarlama, uygulama ve çalıştırmanın teknolojik zorluklarını anlamasına yardımcı olmada önemli bir role sahip olacak. Üyeler, Banka tarafından davet edilecek ve çeşitli finans kurumları, akademi, finans teknolojileri, altyapı sağlayıcıları ve teknoloji firmalarından seçilecek.

Ancak önemli olan nokta CBDC’nin, kripto para birimlerinden veya kripto varlıklardan temelde farklı olacak.