Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenen, üniversitelilerin yaratıcı fikirlerini gerçekleştirmeye odaklanan “Hayal Edin Gerçekleştirelim” sosyal inovasyon proje fikirleri yarışmasının kazanan projeleri belli oldu.
Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenen; çağdaş, yaratıcı ve topluma değer katmayı hedefleyen genç yeteneklerin inovatif fikirlerinin buluştuğu “Hayal Edin Gerçekleştirelim” sosyal inovasyon proje fikirleri yarışmasının kazananları belli oldu.
Pandemi dolayısıyla KKB Youtube hesabı üzerinden gerçekleştirilen ödül töreninde 30.000 TL tutarındaki birincilik ödülünün sahibi Dilek Çelik’in Tozlaşsın Doğa Dönüşsün projesi oldu. Türkiye genelinde 64 farklı üniversiteden, yaklaşık 700 projenin başvurduğu yarışmada 20.000 TL tutarındaki ikincilik ödülünü Ahududu projesi ile Mehmet Güler almaya hak kazandı. 15.000 TL tutarındaki üçüncülük ödülü ise Cihan Yurtsever, Hüseyin Emirhan Akkuş ve Yasin Tüfekçi’nin Torpak projesine verildi. 10.000 TL tutarındaki Findeks özel ödülünün sahibi ise Levin projesi ile Elif Kaya oldu.
Kazanan proje çiftçileri ve arıcıları buluşturan “Tozlaşsın Doğa Dönüşsün” oldu
Hayal Edin Gerçekleştirelim yarışmasında Tozlaşsın Doğa Dönüşsün projesiyle jüriden en yüksek puanı alarak birinciliği göğüsleyen Dilek Çelik, 30.000 TL tutarındaki ödülün sahibi oldu. Tozlaşsın Doğa Dönüşsün projesi çiftçiler ve arıcıları buluşturuyor, çiftçilerin arıcılardan arı tedariğine imkan sağlamayı hedefliyor. Proje sayesinde tarımda ilaç kullanımını azaltmak ve arılar sayesinde doğal tozlaşma yönteminin kullanılmasını amaçlıyor.
Yarışmanın ikincilik ödülü ise Mehmet Güler’in Ahududu projesine verildi. 20.000 TL’lik ödülün sahibi olan Mehmet Güler, projesiyle yeni nesil sera yöntemiyle tarım arazilerinin yanı sıra kent yaşamında tarımı mümkün kılıyor. Düşen toprak kalitesiyle birlikte yüksek maliyet, sağlıksız ve verimsiz üretime alternatif çözüm olarak öne çıkıyor.
Cihan Yurtsever, Hüseyin Emirhan Akkuş ve Yasin Tüfekçi, Torpak projesi ile üçüncü seçildi ve 15.000 TL’lik ödülü almaya hak kazandı. Torpak, küçük arazilere sahip çiftçilerin kullanımına yönelik tarım robotu projesi olarak dikkat çekiyor. Küçük alanlarda tarım yapan çiftçilere maliyet avantajı ve teknolojiye kolay erişim imkanı sunuyor.
Yarışmanın 8. döneminde Findeks özel ödülünün sahibi ise Levin projesi ile Elif Kaya oldu. 10.000 TL tutarındaki ödülün sahibi olan proje ile sağır bireylere dijital platformda ilk yardım eğitimi verilmesi ve ilk yardım kitapçığı oluşturulması hedefleniyor.
Hayal Edin Gerçekleştirelim sosyal inovasyon proje fikirleri yarışması 8. dönem kazananları hakkında yorumda bulunan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdür V. Veysel Sunman: “Kredi Kayıt Bürosu olarak, Hayal Edin Gerçekleştirelim ile bundan tam 8 yıl önce; üniversiteli gençlerle birlikte; çağdaş, yaratıcı ve kendisine olduğu kadar topluma da değer katmayı hedefleyen bir platform oluşturmak amacıyla yola çıktık. Bugün ise binlerce yaratıcı projenin ufuk açtığı ve değer yarattığı büyük bir organizasyona dönüştük. Türkiye’nin üniversitelerarası en geniş kapsamlı yarışmalarından Hayal Edin Gerçekleştirelim ile geleceğimizi şekillendirebilecek değerde binlerce projenin bugüne kadar sesi olabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu yolculuğumuzda bizleri yalnız bırakmayan değerli jüri üyelerimiz öğretim görevlisi, gazeteci, yazar Sn. Fatoş Karahasan, iletişim uzmanı Sn. Fügen Toksü, senarist, oyuncu Sn. Can Yılmaz, sivil toplum gönüllüsü Sn. İbrahim Betil, iş insanı, girişimci Sn. Özlem Denizmen, gazeteci Sn. Yasemin Salih’e teşekkürlerimizi sunmak isteriz. KKB olarak yalnızca bir hayal ile dünyanın değişebileceğine inanıyor ve gençlerimizi inandıkları yolda destekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da Hayal Edin Gerçekleştirelim yarışması ile sosyal inovasyona katkıda bulunacak parlak fikirleri dönüştürmeyi ve topluma kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Projeler büyük bir titizlikle değerlendirildi
Covid-19 salgını nedeniyle yarı final ve final aşamaları dijital platformda tamamlanan Hayal Edin Gerçekleştirelim sosyal inovasyon proje fikirleri yarışmasına katılan birbirinden kıymetli yüzlerce yaratıcı fikir, değerlendirme aşamasında kıyasıya yarıştı.
Belirli kriterler kapsamında değerlendirerek ilk 100’e girmeye hak kazanan projeler, “Girişimciye Dönüş Online Platformu”na dahil olarak projelerini geliştirmek üzere finale uzanan süreçte gerekli aşamaları geçti.
Online sistem üzerinden yapılan ön değerlendirmenin ardından ilk 10’a kalan finalistler 3 hafta boyunca, eşleştikleri KKB Yöneticisi ile mentorluk görüşmeleri gerçekleştirdi. Finalistlerin hazırladıkları proje sunumları jüri üyelerine canlı yayında aktarıldı. Jüri değerlendirmesi sonrasında kazananlar, düzenlenen canlı yayın ödül töreninde açıklandı ve Hayal Edin Gerçekleştirelim web sitesi ile sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıldı.