Octet Türkiye, 2021’in ilk 6 ayını 900 Milyon TL’nin üzerinde işlem hacmi ile kapatırken, pandemide artan talep ve kullanım oranlarıyla birlikte istihdamda da %33 oranında artış sağladı.
Türkiye pazarında farklı ölçeklerde 2800 şirkete hizmet veren Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, 2021’in ilk altı ayında müşteri sayılarında %20’ye yakın bir artış sağladıklarını belirterek; “Pandemiyle ticaretin paraya el değmeden gerçekleşme oranı ve hızı arttı. Birçok ürünün satış hacminde %300’ü geçen büyümeler oldu. E-ticaret yepyeni bir seviyeye ulaştı. Bu doğrultuda, ödeme kuruluşlarına firmalardan olan talepler de artış gösterdi. 2025 yılına kadar dünyadaki ödeme kuruluşu sayısının 4.200’e ulaşması ve tüm ödeme kuruluşlarının ödeme hacminde 4 trilyon dolardan fazla işlem yapması bekleniyor. Sektörün 2019-2025 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranının %28 olması öngörülüyor.” şeklinde konuştu.
Ekemen Fidan ayrıca; 2020 yılında yaşanan pandemiye rağmen küresel fintech yatırımlarının toplamının 2 bin 861 işlemde, 105.3 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Cambridge Centre for Alternative Finance’ın hazırladığı çalışmada, dijital ödeme ve para transferlerinde %60, dijital bankacılıkta %22, dijital banka hesaplarının kullanımında ise %19 artış olduğu bilgisini de veren Ekemen Fidan yatırımcıların bu başarı faktörlerinin startup’larda olup olmadığına bakarak yatırım kararı aldıklarını belirterek, “2020’nin en çok konuşulanları Fintech, Biotech ve Adtech oldu. Öte yandan pandeminin etkisiyle küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijitalleşme süreci ivme kazandı. KOBİ’lerin dijital dönüşümü ve sürdürülebilir büyümede destekçisi olan Mastercard ile de bir araya gelerek “Mastercard – Octet Ticari Ödemeler Platformunu” işletmelerin kullanımına sunduk. Platform, KOBİ’lerin ticari işlemlerini; gerçek zamanlı, daha güvenli ve daha verimli bir şekilde yöneterek işlerini büyütmelerine yardımcı oluyor.” dedi.
Kredi kartı ile gerçekleşen tahsilat işlemlerinde tüm kart sistemleri ile çalıştıklarını belirten Ekemen Fidan; “Octet olarak B2B işlemler üzerinden kapanmaların negatif etkisine rağmen gelirimizi geçen senenin ilk 6 ayına göre 45% arttırdık. İşlem ortalamamız da 2020’nin ilk altı ayında işlem başına 6 bin 500 TL iken 2021’de ise bu rakam 9 bin 500 TL’ye ulaştı. Diğer tahsilat ve ödeme ürünlerimizde ise şu an 12 banka ile entegreyiz, 2021 yılı için ise bu sayıyı 16’ya çıkartmayı ve 3.5 Milyar TL işlem hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Öte yandan insan kaynaklarımızı her geçen gün güçlendirmeye devam ediyoruz. Pandemi sürecinde artan talep ve büyüme hedefleri doğrultusunda istihdamımızı yüzde 33 oranında büyüttük, 2021 sonuna kadar istihdamdaki büyümemiz yüzde 50’ye ulaşacak.” şeklinde görüşlerini belirtti.