Geçtiğimiz günlerde BDDK tarafından yayınlanan “Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı” yönetmelik taslağı ile açık bankacılık ve dijital bankacılığın önü açılmış oldu.

Finans sektöründe köklü bir değişime zemin hazırlayan bu düzenleme, bankacılık servislerinin dijital ortama taşınabilmesine yönelik adımları da beraberinde getirecek. Bu süreçte kurumlar dijital ortamda güveni tahsis etmenin, bireysel ve kurumsal müşterilerini güvenli ve yasal şekilde tanıyabilmenin yollarını araştırıyor. Prove ID Dijital Kimlik Doğrulama ve Yönetimi Platformu bankalardan fintechlere ve online pazaryerlerine kadar pek çok kurumun öncelikli kimlik doğrulama çözümü tercihi olarak öne çıkıyor.

Geleceğin Bankacılığı Güven Üzerine Kurulu

Global analiz şirketi Forrester’ın raporuna göre, “Müşterilerin güven duyma örgüsünün değiştiği yeni bir döneme giriyoruz. Tüketiciler artık parça parça gizlilik yönetimi araçları istemiyor; şimdi güveni kurumsal bir strateji olarak kodlayan şirketlere akın ediyorlar.” Analist firma bankacılıkta dolandırıcılık ve veri ihlallerinin 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Bu durum kurumların gizlilik, güvenlik ve kimlik doğrulama konularında alanının uzmanı yazılım sağlayıcıları tercih etmesi gerektiğine işaret ediyor.

Peki yeni dönemde bankacılık servisleri birbirinden nasıl farklılaşacak? Tüketicilerin güveni bu dijital kurumlar tarafından nasıl kazanılacak? Yanıtı şu: kimlik doğrulama, veri yönetimi ve güvenlik konularında en iyi olan dijital bankacılık çözümleri pazara liderlik edecek.

Dijital Bankacılık ve Çevrimiçi Bankacılık Farkı

Dijital bankacılık, bir bankanın fiziksel bir şubesi yerine yalnızca dijital kanallar aracılığıyla finansla ilgili çeşitli hizmetleri sunmasıdır. Bu, bankacılığın yalnızca temel hizmetlerini dijitalleştiren çevrimiçi bankacılıktan farklıdır. Çevrimiçi bankacılık, fiziksel şubesi bulunan bankaların hizmetlerinin bir bölümünü dijital kanallardan sunabilmesini sağlarken, BDDK yönetmeliğine göre, dijital bankaların müşteri şikayetleri için yalnızca 1 ofis bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple dijital bankacılık, çevrimiçi bankacılıktan fazlasını içeren sanal bir süreci ve hizmetler bütününü ifade eder.

Tamamen dijital kanallar üzerinden gerçekleşen dijital bankacılık hizmetlerinin verilebilmesi için yasal, güvenli ve dijital ortamın gerekliliklerine uyumlu şekilde müşteri deneyimi sağlayabilen kimlik doğrulama ve yönetimi çözümlerine ihtiyaçları vardır. Bu yeni tip kurumlardan, BDDK’nın daha önce uzaktan müşteri edinimine yönelik yayınladığı düzenlemelere uyumlu olarak müşteri edinmeleri beklenmektedir.

Servis Bankacılığı İçin KYC ve AML’nin Önemi

Servis Bankacılığı veya Banking As A Service (BaaS) bankacılık servis altyapısının B2B çözümü olarak sağlandığı bir modeldir. BDDK düzenlemelerine göre yalnızca bankacılık lisansına sahip kurumlar tarafından sağlanacak altyapı, farklı arayüzler aracılığı ile kullanıcılar ile buluşturacak. Amaç, finansal inovasyonu teşvik etmek, finansal kapsayıcılığı artırmak ve bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak olarak ifade ediliyor.

Önümüzdeki dönemde bankacılık lisansı olan kurumlar tarafından sağlanabilecek servis bankacılığı modelinde elektronik bankacılık hizmetlerine ilişkin yer verilen kimlik doğrulama ve işlem güvenliği yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlamak servis bankasının sorumluluğunda. Buna göre servis sağlayıcı kurumların kimlik doğrulama, yönetimi ve veri güvenliği konularında düzenlemeye uygun teknolojileri edinmesi, uygulaması, müşteri memnuniyet ve güvenliğini sağlamış olması önem arz ediyor. Öyle ki, bu kurumlar servis sağladıkları tüm arayüz sağlayıcı işlemlerinden eşit derecede sorumlu tutuluyor.

Prove ID Kimlik Tanıma ve Yönetimi Platformu Hakkında

Techsign tarafından geliştirilen Prove ID Kimlik Tanıma ve Yönetimi Platformu, sağladığı uçtan uca KYC ve AML çözümü ile Papara, ING Bank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Sahibinden, Superpay gibi pek çok firmaya aktif hizmet veriyor. Uzaktan müşteri edinimi, dolandırıcılık tespiti, yaş ve sürücü belgesi doğrulama gibi kimlik doğrulama gerektiren tüm süreçlerde kullanılabiliyor.

 

 

 

Prove ID çözümü iki bölümden meydana geliyor: (1) Kimlik doğrulama uygulaması, (2) Kimlik yönetim paneli. Bu yapısı ile platform, kurumlara bütünsel bir kimlik hizmeti sunuyor. Müşterilerini web ve mobil ortamından edinen kurumlar, kimlik bilgilerini gerçek zamanlı olarak platformda görüntülüyor. Prove ID Platformunu global rakiplerinden ayıran ve bankacılığın dijital dönüşümünde en sık tercih edilen çözüm haline getiren özelliklerden bazıları da şunlar:

 

  • AML ve PEP kontrolü
  • Uluslararası kimlik kartı doğrulama (NFC ve OCR ile)
  • Daima yasal uyum garantisi
  • Kimlik doğrulama performans analizi paneli
  • Custom döküman doğrulama
  • Veri tabanı kontrolü (Kimlik, adres ve iş yeri bilgileri)
  • Görüntülü görüşme ve temsilci paneli (Opsiyonel)
  • Güvenli onay ve imza
  • Biyometrik eşleştirme ve canlılık testi

 

Prove ID kimlik doğrulamasını kendiniz denemek isterseniz İOS ve Android için demo talebinde bulunabilirsiniz.