Para Kazanma Eğitimleri Kurucusu

Mehmet Hamdi Bol  

 

Para Kazanma Eğitimleri Kurucusu – Mehmet Hamdi Bol, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “1 Bitcoin 10.000.000.- TL. Olunca”. 

Her şeyden önce bu yazıda veya herhangi bir kaynakta amacım yatırım tavsiyesi vermek, al veya sat demek değil. Hedefim beraberce zihin esnetmek, olasılıkları değerlendirmek.

Bundan önceki yazılarım bazı okurlarım tarafından olumsuz bir tonda algılandı. Tekrar ediyorum amacım övmek veya yermek değil…

Benim bir Bitcoin maximalisti olduğumu açıkça belirterek yazıma başlamak istiyorum. Başlığı çok uçuk ve uzak bulmuş olabilirsiniz. Söz uçar, yazı kalır. Bir Bitcoin, on milyon TL. olduğunda Fintechtime dergisinin Eylül 2021 sayısını hatırlarız. Fiyatın bu noktaya ulaşması mümkün mü, eğer mümkün ise ne kadar zaman alır düşünmek için geçmiş verilere bakmakta fayda var. Aşağıda 2013, 2021 tarihleri arasında Bitcoin’in 1 Temmuz tarihindeki değerini sıraladım. Bu tarihi seçmemin sebebi, Türkiye’de ki ilk borsanın bugünde açılmasıdır. Öncesinde de alım yapabilirdiniz ama hem çok az bilindiği hem de yurt dışında işlem yapmak gerektiği için çok çok az kişi için mümkündü.

 

1 Temmuz 2013 – BTC fiyatı: 183 TL

1 Temmuz 2014 – BTC fiyatı: 1321,5 TL

1 Temmuz 2015 – BTC fiyatı: 719,99 TL

1 Temmuz 2016- BTC fiyatı: 1.932,15 TL

1 Temmuz 2017 – BTC fiyatı: 9.006,02 TL

1 Temmuz 2018 – BTC fiyatı: 29.000 TL

1 Temmuz 2019 – BTC fiyatı: 62.950 TL

1 Temmuz 2020 – BTC fiyatı: 63.050 TL.

1 Temmuz 2021 – BTC fiyatı: 302.801 TL.

 

2010-2021 arasında fiyatın yaklaşık 1655 kat arttı. Bu sayıların gerçek değerler olduğunu sadece yan yana sıraladığımı özellikle belirtmek istiyorum. Değer sıfırdan başladığı için ilk başta hızlı gitti diyecek olanlar olabilir. Peki şimdi beraberce düşünelim: Temmuz 2021’den sonra eğer tekrar 1655 kat artar ise fiyat olur? Sıkı durun. 1 Bitcoin, 501.135.655 TL. (Beş yüz bir milyon, yüz otuz beş bin altı yüz elli beş TL.) olacaktır. Artışın aynı şekilde sekiz yılda olacağını söylemek mümkün değil ama yarılanmaların fiyatı coşturduğunu biliyoruz. Bir sonraki yarılanma ne zaman? 2024 yılının mart ayında. Dünya üzerindeki her türlü krizin ve yoğun para arzının Bitcoin fiyatını arttırdığını biliyoruz. Dünya üzerinde krizler ve yoğun para arzı var mı? Bence var…

 

Bitcoin’in değeri yüz, bin, on bin, yüz bin hatta 500 bin TL. seviyelerini başarılı bir şekilde geçtiğine şahit olduk.  Sırada bir milyon, on milyon, yüz milyon ve beş yüz milyon TL. seviyeleri var. Heyecan verici değil mi?

 

Keşke yıllar önce Bitcoin’e az da olsa yatırım yapsaydık deriz hep. Eğer fırsat devam ediyorsa ve gelecekte kayda değer bir artış olacak ise geçmişteki keşkenize zaman makinesi ile gitmiş gibi, geleceğinizin iyikisi için bugün bir miktar yatırım yapmak sizce mantıklı mı? Bunun bir risk olduğunu kabul ederek, bugün yapacağınız ufak bir yatırım ileride büyük bir miktara dönüşebilecek olsa bu riski alır mısınız? Zihnimizde canlanması için bir örnek vereyim. Bu yazıyı tamamladığım sırada 1 Bitcoin, 400 bin TL civarında idi. Eğer bitcoin önümüzdeki sekiz, on sene içerisinde bin kat artarsa, 1 Bitcoin 400 milyon TL olur. Daha önemlisi eğer bu artış olursa ve siz bugün sadece bin TL’lik yatırım yaparsanız, bu hesaba göre bir milyon TL. olur… Peki olurda 1 Bitcoin 10 milyon TL. olursa ne olur? Bir noktadan sonra paranın değeri ve işin mantığı uçtuğu için çok detaylandırmak istemiyorum ve bu artışların olacağının garantisi olmadığının altını çiziyorum. Daha önemlisi eğer bu artış olursa ve siz bugün sadece bin TL.’lik yatırım yaparsanız, bu hesaba göre paranız bir milyon TL. olur.

 

Bu arada Bitcoin dahil hiçbir yatırım aracına balıklama dalmayın. Kuralların, dinamiklerini, tarihini öğrenin. Yatırım yapmaya karar verirseniz, yüzde yüz emin olana kadar tamamını kaybetseniz üzülmeyeceğiniz bir bedel ile giriş yapın. Gözlemleyin, ölçün, biçin. Yılların tecrübesi sonucu size çok açık ve net yazayım: Herhangi bir yatırım aracını alana kadar heyecan ve umut vardır ama al tuşuna bastıktan sonra şüphe başlar. Yatırım konusunda asla ve asla kişilerin peşinden gitmeyin, kendiniz hakim olabiliyorsanız yapın. Sonunca ama bence en önemlisi -mış, -muş lar peşinden giderseniz zarar garantidir. Eğer içinizde şüphe var ise uzak durun.

Finansal anlamda yeni bir tarih yazılıyor. Kayda değer değişimlerde, gelişimlerde sürecin içerisinde olanlar olayın büyüklüğünü ve önemini kavrayamazlar. Ancak olup bittikten, kitaplar yazmaya başladıktan, uzaktan olayın başını, sonunu tekrar araştırdıktan sonra etkilenen çok olur. Erken adapte olanlar azınlıktadır ve risk alırlar ve en büyük kazançlar, büyük riskler alarak elde edilir…