TÖDEB Başkanı Burhan Eliaçık, ödeme ve elektronik para kuruluşlarını ilgilendiren yeni mevzuat düzenlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Ödeme ve elektronik para kuruluşlarını ilgilendiren yeni mevzuat düzenlemeleri, Türkiye’den FinTek unicorn’u çıkması için koşulları uygun hale getirdi. TÖDEB olarak FinTek alanında yetenek havuzunun gelişmesi için ilgili özel kurumlar ve kamuyla işbirliği programları üzerinde çalıştıklarını belirten TÖDEB Başkanı Burhan Eliaçık, sadece iç pazar dinamiklerine dayalı olarak bir beklenti içine girmek, bizi unicorn hedefimize yeterince hızla yaklaştırmıyor. Bu sebeple her FinTek bölgesinde etkin bir güç olma ve pazar oluşturma hedefine sahip olmalı diyor.
TÖDEB olarak Üyelerimizden ve tüm finansal teknoloji şirketlerinden en büyük beklentilerinin sektörden bir unicorn çıkması olduğunu söyleyen TÖDEB Başkanı Burhan Eliaçık, “Bu beklentimizin temel nedeni know-how ve diğer gerekli tüm koşullarla böyle bir kapasiteye sahip olmamız. Ancak geçmiş yıllarda özellikle finansal kuruluşlar arasında işbirliği zemininin oluşması için harcadığımız zaman ve bununla beraber sıkı düzenlemelere tabi olan sektörün gerek uyum gerekse de finansal olarak ortaya koyması gereken efor bizi bu hedeften bugüne kadar uzak tutmuş durumda. Son dönemde önemli bir dalga haline gelen “şimdi al, sonra öde (buy now, pay later)” iş modellerinin ülkemizde son derece kanıksanmış ve 20 yılı aşkın süredir kullanıldığı bir ortamda sadece bu alanda bile unicornlar çıkarmış olmalıydık. Gelinen nokta bize şunu gösteriyor ki sadece iç pazar dinamiklerine dayalı olarak bir beklenti içine girmek, bizi unicorn hedefimize yeterince hızla yaklaştırmıyor. Bu sebeple her FinTek, bölgesinde etkin bir güç olma ve pazar oluşturma hedefine sahip olmalı” dedi.
“Özel kurumlar ve kamuyla işbirliği programları üzerinde çalışıyoruz”
TÖDEB olarak, Üyelerimizi cesaretlendirmek, yol göstermek ve kamu kaynaklarıyla sunulan teşviklerden yararlanılmasını kolaylaştırmak üzere çalışmalar başlattıklarını dile getiren Eliaçık, “Hedef ülke ve pazarlara dair hem teşvik kurgularını hem de ilgili pazarlardaki potansiyelleri, fırsatları ve erişim konusunda gerekli ihtiyaçları ortaya koymak gerekiyor.
Bu gelişme için farklı risk parametreleri olmakla birlikte, diğer en önemli katkının IT kaynağı gibi ülke olarak sınırlı oranda sahip olduğumuz yetenek kaynağımızın, belirli ve kısıtlı sayıda şirkette kümelenmesi, özellikle startup gelişimini ve büyümeyi engelleyici bir unsur. TÖDEB olarak FinTek alanında yetenek havuzunun gelişmesi için ilgili özel kurumlar ve kamuyla işbirliği programları üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.