Enqura Kurucu ve CEO’su Metin Karabiber ile Fintechtime Kasım & Aralık sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik. 

Dijital dönüşüm alanında inovatif çözümler geliştirmek üzere 2014 yılında kurulan, birçok sektöre yenilikçi ve uçtan uca çözümler sunan Enqura’nın Kurucu ve CEO’su Metin Karabiber ile bir araya geldik.

 

Sektörde altıncı yılı geride bırakıyorsunuz. Enqura ismi nereden geliyor? Okurlarımıza Enqura’nın yolculuğundaki kilometre taşlarını hatırlatabilir misiniz?

Marka ismimizin yola çıkış hikayesinde güçlendirilmişlik, nitelik ve akılcılık olmak üzere üç temel parametre var. Şirketimizin kuruluş sürecinde, üreteceğimiz ürün ve çözümler piyasadaki emsallerinden daha güçlü, daha nitelikli ve daha akılcı olması gerektiğini biliyorduk. Müşterilerimiz ve iş ortaklarımızın karşısına fark yaratan inovatif ürünlerle çıkarken, bu özelliklerle anılmak istedik. Hedefimiz daha ilk günlerden itibaren sadece Türkiye değil, uluslararası arenada da sektörün öncülerinden olabilmekti. Bundan hareketle şirket adının yaratıcı, özgün, hatırlanabilir ve çok kültürlülüğü yansıtmasına maksimum özen gösterdik ve İngilizcede güçlendirilmiş, nitelikli ve akılcı kelimelerine tekabül eden “ENhanced, QUalifield, RAtional” sözcüklerinin ilk iki harfinin birleşimi ile “ENQURA” markası doğdu. 

2014 yılında kurduğumuz ENQURA’nın ilk yılında danışmanlık hizmeti verdik ve framework temin ettik. 2015 yılı sonunda ise dijital bankacılık ürünümüz hazır hale geldi. 2016 yılında ilk dijital bankacılık ihalesine katıldık ve bizden çok daha deneyimli firmaları geride bırakarak bu ihaleyi kazandık. Zaman içerisinde birçok bankayı portföyümüze kattık. Yurtdışı hedefimize bağlı kaldık, İslami Kalkınma Bankası ve Unicredit İtalya’yı da Türkiye’de üretilen teknolojiyle tanıştırdık.

Enqura’nın vizyonunda yenilikçi ürünler, rasyonel çözümler ve kaliteli hizmetle Türkiye’ye değer katan uluslararası bir marka olmak yatıyor. Türkiye başta olmak üzere Kanada, Avrupa ve Ortadoğu’daki küresel iş hacmiyle artan müşteri portföyümüze, küresel düzeyde inovatif ürünler sunuyoruz.

 

Şirketiniz için 2021 yılını nasıl geçti? Öne çıkan ürün ve çözümlerinizi sizden dinleyebilir miyim? Geniş bir portföyünüz var. Çözümlerinizi hangi sektörler kullanıyor?

2021 yılı Enqura için verimli bir yıl oldu. Birçok şirket işe alımları durdurmuşken biz bu dönemde çalışan sayımızı yüzde 100 artırdık. Ciromuz bir önceki yıla göre yüzde 70 arttı. Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programı’nda Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasında geçen yıldan sonra bu yılda en üst sıralardan listeye girmeyi başardık. Ürün ailemize yeni ürünler ekledik, AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Yurtiçindeki teknokentlerde yeni ofisler açtık, hizmet verdiğimiz ülke sayısı 16’ya ulaştı.

Enqura ürünlerinin tercih edilmesinin sebeplerini, AR-GE’ye verdiğimiz değer, ürünlerimizde en yenilikçi teknolojileri kullanmamız ve uluslararası standartlarla güvenli altyapımız, müşterilerimize projelerini talep ettikleri süre içinde sorunsuzca teslim etmemiz yatıyor. Enqura’nın faaliyet alanları için odak noktamızda dijital dönüşüm var.  Kuruluşumuz itibarıyla bankacılığa yönelik mobil, online bankacılık ve ATM çözümlerimizle başlayan serüven, bugün dijital bankacılık ve dijital sigortacılık, mobil- web tabanlı uygulamalar, blokzincir, iş zekası ve yapay zeka konusunda geliştirilen çözümlerle devam ediyor. Başta bankacılık, sigortacılık, perakende ve lojistik sektörleri olmak üzere eğitimden sağlığa kadar birçok sektöre dijital dönüşüm alanında yenilikçi ve uçtan uca çözüm sunuyoruz.  

Günümüzde müşteri hızla dijitale kayıyor, bankacılık sistemi ise kabuk değiştiriyor. Çok faktörlü kimlik doğrulama çözümümüz EnSecure, uzaktan müşteri edinimi (digital onboarding) çözümümüz EnQualify ve güvenli mesajlaşma platformu EnConnect bu alanda öne çıkan ürünlerimiz. EnNovate dijital bankacılık platformumuz altında yer alan omnichannel platformumuza da yapay zeka tabanlı komponentler ekleyerek platformu akıllandırdık, artık son kullanıcıları çok daha iyi analiz edip tanıyabilen ve onlara özel çözümler sunabilen bir platformumuz var.

Bunun dışında geniş bir data ve iş zekası ekibimiz var. Tahminleme ve anomaly detection gibi konularda müşteriye özel çözümler sunabiliyoruz. Veriyi oldukça iyi okuyabilen, anlamlandırabilen bir ekibimizin olması ve ekibin makine öğrenmesi tarafında da gelişmesi bu tür çözümleri müşterilerimize sunabilmemizi sağlıyor.

 

KYC geçtiğimiz yıla damgasını vurdu. Uzaktan Müşteri Edinimi alanında Türkiye’de ürün geliştiren ilk şirket olarak siz bu etkiyi nasıl hissettiniz? EnQualify nasıl bir performans sergiledi, kimler tarafından kullanıldı?

Sağladığı avantajlar ve öne çıkan özellikleri konusunda da bilgi verebilir misiniz?

Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Kalkınma Planı’nda yer alan dijitalleşme süreci kapsamında finansal hizmetlerin de uzaktan kimlik doğrulama yöntemlerine geçeceğini öngörerek, bu konudaki çalışmalarımıza taslak tebliğ yayınlanmadan aylar öncesinde başlamıştık. Ülkemizdeki regülasyonları da her zaman yakından takip ediyor, bu doğrultuda da ürünlerimizi güncelliyoruz.  Bu alanda Almanya’dan Suudi Arabistan’a, Kanada’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne birçok ülkede hükümetler öncülüğünde merkezi servisler sağlanıyor. Yurt dışındaki kullanım şekillerini de inceleyerek Yapay Zeka (derin öğrenme), NFC, OCR, MRZ gibi teknolojileri kullanarak son kullanıcı deneyimi ve entegrasyon yönüyle kolay ve kullanışlı olabilecek uzaktan müşteri edinimi çözümümüz EnQualify’ı geliştirdik. EnQualify Türkiye’de Türk mühendislerce geliştirilen yasalara yüzde 100 uyumlu ilk üründür. EnQualify, bankaların “müşteriyi tanımakla ilgili” iş yükünü ortadan kaldırıyor kağıt, posta ve kurye masrafları gibi maliyetlerden de tasarruf etmelerini sağlıyor. Kolay kullanımı, güvenli alt yapısı ile de tüketicinin hayatını kolaylaştırıyor. Uzaktan müşteri edinimi uygulamasında önemli olan, sistemin yasal düzenlemelere uygun ve yeni gelebilecek düzenlemelerle de uyumlu esnek bir yapıya sahip olması, işlemlerin güvenli, hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanmasıdır.

EnQualify’ın referansları arasında 9 finansal kuruluşu sayabiliriz, birçok kurum ile POC çalışmalarımız da devam ediyor. Uzaktan müşteri edinimi ürünümüzle bu yıl finans sektöründeki pazar payımızı ciddi oranda artırdık, önümüzdeki yıl itibari ile ihracatın ciro içerisindeki payını önemli ölçüde yükseltmesini planlıyoruz.

Uygulama, yapay zeka destekli kimlik ve müşteri tanıma özellikleri ile ister güvenli video görüşme altyapısı kullanılarak “Müşteri Temsilcisi” aracılığıyla veya müşterinin tek başına self servis olarak yürütebileceği bir şekilde kullanılabiliyor.

 

Enqura Kurucu ve CEO’su Metin KarabiberEnQualify’ın referansları arasında 9 finansal kuruluşu sayabiliriz, birçok kurum ile POC çalışmalarımız da devam ediyor. Uzaktan müşteri edinimi ürünümüzle bu yıl finans sektöründeki pazar payımızı ciddi oranda artırdık, önümüzdeki yıl itibari ile ihracatın ciro içerisindeki payını önemli ölçüde yükseltmesini planlıyoruz.

KYC teknolojileri rekabetin yoğun olduğu bir alan. İşinizin geleceğinden ve pazardaki potansiyelinden bahsedebilir misiniz? Bu teknolojiler bizi nasıl bir geleceğe hazırlıyor?

Gelişen müşteri ve üye iş yeri katılım teknolojileri ile müşteriyi dijital ortamda doğrulayıp, sözleşme ve E-KYC süreçlerini anında tamamlamak mümkün hale geldi. Bu, güvenliği artırmanın yanı sıra, işletme sahiplerinin önemli kişisel bilgileri girmek için harcadıkları zamanı ve çabayı da azaltıyor.

Mevzuatlarda oluşturulacak kolaylıklar ile bankaların yanı sıra ödeme kuruluşları, telekom, varlık yönetim şirketleri uzaktan müşteri edinimi sürecine dahil olmayı iple çekiyorlar. Bunun yanı sıra yakın gelecekte perakende, lojistik gibi sektörlerin de işe alım süreçleri için KYC ile ilgilenmeye başlayacaklarını öngörüyoruz.

 

Müşteri edinimi dışında dijital ortamlarda kimlik doğrulama çözümleri nerelerde kullanılıyor? Son kullanıcı tarafında oluşan riskler ve avantajlar konusunda neler söylemek istersiniz? Bu alanda hizmet verdiğiniz sektörleri de öğrenebilir miyim?

Bankalar dijital ortamlarda kimlik doğrulama çözümünü müşteri edinimi dışında şifre değişikliği için de kullanabilmekte. EnQualify’ı şu an için bankalar, finansman şirketleri ve ödeme kuruluşları kullanıyor. Bunun dışında bir perakende firması ile işe alım süreçlerinde EnQualify’ı konumlandırmaya hazırlanıyoruz. Otomotiv sektöründe araç paylaşımı ve araç kiralama gibi durumlarda, sağlık sektöründe hasta kayıtlarının korunması, eğitimde ve seyahat sektöründe konumlandırılabileceğini biliyoruz. Ayrıca e-ticaret siteleri, sigortacılar, kripto para ihraççıları ve daha birçok sektör tarafında kullanılabilecek.  Fakat Türkiye’de KYC’nin finans sektöründen çıkıp diğer sektörlerde yoğunlaşabilmesi için zamana ihtiyaç var.

Müşteri tanıma, kara para aklama gibi finansal suçları engellemek adına da çok önemli. Bu sebeple, salgının da süreci hızlandırmasıyla finansal kuruluşlar tarafından müşterilerine digital onboarding hizmeti sunmak zorunluluk haline geldi. Öte yandan, KYC yazılım geliştiriciler tarafında ayrı bir uzmanlık gerektirmekte. KYC konusunda uzman şirketler, bu uygulamaların KYC gereksinimlerini hızlı, güvenilir ve regülasyon uyumlu olarak geliştirmelerini sağlamakla yükümlüler.

 

Türkiye regülasyonlar açısından oldukça hareketli bir yılı geride bıraktı, önümüzdeki yılın da açıklanacak lisanslarla birlikte benzer şekilde geçmesi bekleniyor.  Siz de Dijital Bankacılık ve Servis Bankacılığı alanında hizmet verecek kuruluşlara teknoloji tedariği sağlamaya hazırlanıyorsunuz.

Yeni lisansların sektörde nasıl bir değişim yaratmasını bekliyorsunuz? Bu alanlar için geliştirdiğiniz projeleri öğrenebilir miyim?

Dijital bankacılık ve servis modeli bankacılığı ile ilgili gelişmeler, bankacılık anlayışımızı ve iş yapış biçimlerimizi önemli ölçüde değiştirecek bir döneme girdiğimize işaret ediyor. Dijitalleşen dünya ve App ekosistemiyle de bu imkanların birleşmesinin Türk bankacılık eko sistemine ve tüketicilere muhakkak önemli katkıları olacaktır.

Biz de Enqura olarak bankacılık ve finans alanındaki bilgi birikimiz ve teknolojik yetkinliklerimiz ile, dijital banka veya servis bankası olmak isteyen müşterilerimize EnNovate – “Dijital Bankacılık Platformu”muz ile uçtan uca teknoloji sağlamaya hazırlanıyoruz.

Bir dijital bankanın ana faaliyetlerini yerine getirebilmesi için gerekli tüm core bileşenleri, EnNovate – Dijital Bankacılık Platformu’nda tek bir elden sunabiliyoruz. Dijital bankacılık lisansına talip olan kuruluşlarla görüşmelerimiz devam ediyor.

 

 

2022 yılı hedefleriniz eşliğinde, nasıl bir büyüme öngörüyorsunuz? Müşterilerinizi bekleyen yenilikler neler?

Firma kuruluş misyonlarımızdan bir tanesi de ürettiğimiz teknolojiyi dünyaya ihraç edebilmek. EnQualify’ın öncelikli hedefi, değişen regülasyonlarla önü açılan başta finans sektörü olmak üzere uzaktan müşteri edinimi ve kimlik doğrulamasını diğer tüm sektörlerde de kullanımını artırmak. 2022’de ürünü yurtdışına taşıma ve ihraç etme hedefimiz de var.

EnQualify’a EnConnect ürümüzde yer alan chat yeteneğimizi ekleyerek müşteri edinim aşaması dışında son kullanıcı ve müşteri temsilcisini online olarak bir araya getirerek harcanan zaman ve çabadan tasarruf etmelerini sağlayacağız. Cirosal anlamda önümüzdeki yıl daha büyük bir ivme yakalamayı hedefliyoruz. 

Türkiye’de ve dünyada gerçekleştirdiğimiz birçok yenilikçi projeyle sektördeki iddiamızı ispatlayarak ve yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak başarılarımıza yenilerini ekleyerek, önde gelen global oyunculardan biri olma stratejimizle yolumuza devam ediyoruz. Dijital bankacılık alanındaki başarı hikayelerimizle Enqura markası 2022’de daha da çok duymaya başlayacaksınız.