Ahlatcı Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Kutay Yalınkılınç’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yayınlandı.
Ahlatcı Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Kutay Yalınkılınç’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.
Elektronik Para ve Ödeme kuruluşları için 2021 yılının yasal düzenlemeler açısından hareketli bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Elektronik Para ve Ödeme kuruluşları için FAST sistemine dahil edilmesi, IBAN oluşturma izni gibi örnek verebileceğimiz düzenlemeler sektörün gelişimi için oldukça olumlu adımlar oldu. Fakat 2021 yılının başında taslak olarak yayınlanan ikincil düzenlemenin 2021’de hayata geçme beklentisi ve taslakta yer alan bazı konuların netleşmesi gerekliliğinden ötürü Elektronik Para ve Ödeme kuruluşlarının adımlarını daha kontrollü atmalarına sebep oldu. ine aynı sebeplerden 2021 yılında ekosisteme dahil olan şirket sayısında da geçen dönemlerle karşılaştırıldığından bir azalma oldu.
Bahsettiğim düzenlemelerin hayata geçmesiyle beraber 2022 yılının Elektronik Para ve Ödeme kuruluşları için hem verilen hizmetler hem de rekabet açısından bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda yeni yayınlanan ikincil düzenlemelere 1 yıllık uyum süresini de düşündüğümüzde bir dönüşüm yılı olarak da 2022’yi adlandırabiliriz.
2022 yılında özellikle bankaların yanı sıra Elektronik Para ve Ödeme kuruluşlarının FAST-EFT ve TR Karekod sistemine dahil ediliyor olması ile finansal hizmetleri bağımsız olarak verebilmesiyle beraber finans sektöründe rekabet ortamını daha da arttıracaktır. Yine 2022 yılında ikincil düzenlemelerin yayınlanması ile beraber ekosisteme birçok oyuncu katılımını görüyor olacağız. Özellikle açık bankacılık alanında birçok şirketin faaliyet izni başvurusu gerçekleştirmesine bekliyorum. Aynı zamanda 2022 yılında faaliyet izni verilecek Elektronik Para ve Ödeme kuruluş sayısında da bir artış olacaktır. Şirketlerin ekosisteme dahil olması da rekabet ortamını artıracak başka bir faktör olacaktır.
Tabii ki rekabet ortamının artması kullanıcılar adına da birçok fayda da doğuracak ve finansal hizmetlere erişimi oldukça kolaylaştıracaktır.
2022 sonunda daha güçlü ve rekabetçi bir ekosistem oluşturacağını ve finansal sektörde fintech’lerin daha da çok söz sahibi olacağını düşünmekteyim.
Ahlatcı Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. olarak bizim için ise 2021 yılı Elektronik Para ve Ödeme kuruluşu faaliyet iznimizi almamızdan dolayı bizim için önemli bir yıl oldu. Tabii ki 2021 benim için de yeni görevimle beraber Ahlatcı Holding ailesine dahil olmam nedeniyle değerli bir yıl.
2022 yılında bahsettiğim dönüşüm yılının da etkisiyle beraber Ahlpay markamızla 2022 yılında bireysel ile ticari kullanıcıları hedefleyen ve ilkleri barındıracak birçok fintech çözümünü hayata geçirerek sektörün önde gelen şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz.