Paynet CEO’su Serkan Çelik’in 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.
Paynet CEO’su Serkan Çelik’in 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.
“Hizmet verdiğimiz işletmelerin enerjilerini tahsilat sorunlarına değil, büyüme hedeflerine harcamasını sağlamak üzere çalışmalarımız 2021’de sürdü. Paynet olarak kurulduğumuz 2000 yılından bu yana hızlı ve kesintisiz bir büyüme performansı gösteriyoruz. Toplam tahsilat hacmimiz her yıl yüzde 100 artış gösteriyor. Ödeme sistemleri ve teknolojileri sektörü de 2021’i güçlü büyüme rakamlarıyla kapatmaya hazırlanıyor.
2021’in bu son günlerinde hem sektörü hem ülkeyi değerlendirdiğimizde 2021’in pandeminin sona ermediği ancak aşılamanın hızlanmasıyla özellikle 2’nci çeyrek itibarıyla harcamaların ve üretimin canlandığı bir yıl olduğunu görüyoruz. Türkiye, 2’nci çeyrekte yüzde 21,7 oranında büyüdü. Bu büyüme 3’üncü çeyrekte yüzde 7,4 oldu. Türkiye ekonomisinin 2021 yılını çift haneli büyümeyle kapatma olasılığı oldukça yüksek. Bu büyümedeki en önemli iki kalemin sanayi ve hizmet sektörü olması sevindirici. Büyümenin sanayi üretimi ve ihracata dayalı olması, gelecek dönemler için de Türkiye ekonomisini pozitif etkileyecek.
2021’i değerlendirirken pandeminin ticareti ve ödemeler dünyasını nasıl etkilediğine gelince… Pandemide birçok kurum evden çalışma modeline geçti. Korona sürecinde hızlı bir farkındalık yaşadık. Bu süreçte kartlı ödemeler hayatın her alanında daha fazla tercih edilmeye devam ediyor. Teması ve para üstü derdini ortadan kaldıran, zaman kazandıran ve üzerimizde nakit taşımamıza gerek kalmadan günlük hayatımızı kolaylaştıran kartlı ödemeler giderek yaygınlaşıyor. Bu yaygınlaşmayla birlikte BKM verilerine göre 2021 yılının ilk altı ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 709 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerde gerçekleşen yüksek büyümede, 2020’nin 2. çeyreğinde pandeminin yoğun günlerinde alınan tedbirlerle beraber kartlı ödemelerde meydana gelen yavaşlama (baz etkisi) da etkili oldu. Kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 40, banka kartı ile ödemelerde yüzde 47 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 236 olarak gerçekleşti. Yine bu büyüme oranlarında baz etkisi de rol oynadı. Yükselişini sürdüren temassız ödemelerde, 2021’in ilk yarısında gerçekleşen işlem adedi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 3 katına çıktı ve 1,47 milyara ulaştı. 2020 yılında toplam 1,73 milyar adet temassız ödeme gerçekleşirken, 2021’in sadece ilk 6 ayında neredeyse geçen yılın toplamı kadar temassız ödeme gerçekleşti. Mağaza içi ödemelerde temassız ödemelerin payı ise yüzde 48’e yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 22 olan bu oranın bu seviyeye gelmesi temassız ödemelerin hayatımızın vazgeçilmez ödeme araçlarından biri haline geldiğini gösterirken, artık mağaza içi her 2 kartlı ödemeden 1’inde temassız ödemeler tercih ediliyor. Paynet olarak biz de bu dönemde müşterilerimizin sistem kullanım oranlarının yükseldiğini ve yeni müşteri başvurularının arttığını gözlemliyoruz.
Müşterilerimizin, Paynet’in mobil uygulama ürünü olan CepPOS ile uzaktan temassız tahsilat imkanı veren PayLink çözümümüz üzerinden gerçekleştirdikleri tahsilatların 3 katına çıkması da bunun bir örneği. 2022 yılına girerken yeni normal ile oluşan ödeme alışkanlıklarımızın devam edeceği ve sunmuş olduğumuz dijital hizmetlerin öneminin daha da artacağını gözlemliyoruz.
2021’in son aylarında yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanma ve buna bağlı olarak TL’nn değer kaybı elbette 2022 yılı için ekonomideki belirsizliği artırıyor. Ekosistemimiz için en önemli risk KOBİ’lerin daha da kırılganlaşması. KOBİ’lerin bu süreci atlatmak için hızla dijitalleşmeye ihtiyacı var. KOBİ segmentinde teknoloji kullanımının ve dijital yatırımların henüz çok alt seviyede olduğunu görüyoruz. Bu bizim açımızdan hem ürün ve çözümlerimizi pozisyonlamamız için bir fırsat doğuruyor hem KOBİ’lerin bu alandaki farkındalığını artırmak üzere yeni bir strateji ortaya koymak zorunda olduğumuz mesajını bize veriyor.
Paynet olarak müşterilerimizin dijital dönüşümünü finansal teknoloji çözümlerimizle destekliyoruz. Bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemde de KOBİ’lerin nakit akışı yönetimlerini ek bir yatırım maliyetine katlanmadan, tek bir anlaşmayla, tek bir platform üzerinden Paynet hizmet modeliyle dijitalleştirebileceklerini daha sık vurgulayacağız. KOBİ’lerin büyümelerini desteklemek amacıyla 2022 yılında da dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlayacak yeni finansal ürün ve çözümlerimizi hızla devreye almaya devam edeceğiz.“