Paribu CEO’su Yasin Oral’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

Paribu CEO’su Yasin Oral’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.

 

2020 yılı, pandemi etkisinde geçen ve herkesin üzerine düşünüp öngörülerde bulunmaya çalıştığı bir yıldı. Biz de içinde bulunduğumuz şartlar doğrultusunda çeşitli yöntemler belirleyerek duruma uyum sağladık. 2021 ise, bir nebze normalleşmenin yaşandığı ve dünya olarak dijital dönüşüme uyandığımız bir yıl oldu.

Zaten yıllardır gelişim trendi dijitalden yanaydı. Pandemi ve sonrasındaki dönemde yaşanan dönüşümle dijitalleşme kavramı dizginleri tamamen ele aldı.

Dijitalleşmenin kazandığı güç, blokzincir ve kripto varlık ekosisteminin görülmedik bir ivme yakalayarak büyümesine zemin hazırladı. 2021 yılına girerken bu alanda kurumsal ilginin artmasını beklediğimizi paylaşmıştık. Yıl içerisindeki gelişmelerle bu öngörüde haklı çıktığımızı gördük.

Dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler kripto paralara olan ilgiyi arttırdı.  Bu ilgi, değer saklama araçlarına olan talebi besledi ve Bitcoin, pek çok kurum tarafından altın kadar güçlü bir değer saklama aracı olarak görülmeye başlandı.

2021 yılında pek çok şirket bilançosuna Bitcoin’i ekledi. Hatta Bitcoin’i resmi para birimi ilan eden bir ülke dahi gördük bu yıl. Kurumsal taraftaki ilgi gelip geçici bir trend olmanın aksine, artarak devam ediyor; artarken adaptasyonu ve piyasa işleyişini de kuvvetlendiriyor. Bu durum bireysel güveni de artırdığından daha derinlikli bir varlık piyasası ortaya çıkıyor. Söz konusu hamlelerin sonucu olarak, bu yıl içerisinde 3 trilyon dolar büyüklüğüne erişmiş bir kripto varlık piyasasından bahsedebiliyoruz.

Bununla birlikte merkeziyetsiz finans, NFT piyasası, dijital sanat, oyun sektörü ve Metaverse dediğimiz sanal dünyalara dair yapılan çalışmaların ciddi seviyede ilgi çektiğini gördük. Sadece ilgi çekmekle kalmadı, teknolojik gelişim bize ürünler de sunmaya başladı. Son dönemde Metaverse ve sanal gerçeklik konusunda ortaya çıkan gelişmeler, dev teknoloji şirketlerinin bu alana büyük yatırımlar yapmasının da önünü açtı ve bu durum 2022’de de artarak devam edecek gibi duruyor.

2021 yılı genelinde Paribu’nun ortalama günlük işlem hacmi ortalama 500 milyon doların üzerindeydi. 2020’ye göre yaklaşık 15, 2019’a göre ise 50 kat artış anlamına geliyor. Kullanıcı sayımızda da ciddi bir artış yaşadık. 1 milyon kullanıcı ile başladığımız bu seneyi 5 milyon kullanıcı ile kapatıyoruz.

Hem veriler hem de ortaya çıkardığımız projelerle 2021 yılı, bizim açımızdan önemli başarıların yaşandığı bir yıl oldu. 2022’de çok daha fazlasını yakalamak için yoğun şekilde çalışıyoruz.

Teknolojik gelişim, insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar hızlı yaşanıyor. Biz de bu gelişimin tam ortasında olmak için çalışıyor ve hem ekosisteme hem de sektöre değer katmak için çaba gösteriyoruz.