Macellan CEO’su Göktürk Yetim’in 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

Macellan CEO’su Göktürk Yetim’in 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.

2021 yılının finansal teknolojiler açısından verimli geçtiğini düşünüyorum. Özellikle pandemi ile beraber kullanıcılardaki kullanım alışkanlıklarının değişmeye başlaması, işletmelerin geleneksel ödeme  ve sipariş alma süreçlerinde değişikliğe gitmesini hızlandırırdı. Pandemi ile kişilerin ve işletmelerin evden çalışması, Fintech girişimlerinin pazara giriş için hazırlanmaları için vakit sağladı. Ayrıca Statista verilerine göre cüzdan kullanımının 2024 yılına kadar %21.5’ten %33.4’e çıkması beklenirken, nakit kullanımının %20.5’ten %12.7’ye ineceği tahmin ediliyor. Macellan da dahil olmak üzere birçok firma bu süre zarfında ürün geliştirmelerini tamamladı ve sektöre girmeye başladı.

Macellan, insanların veya işletmelerin günlük hayatta ihtiyaç duyabileceği temel alanlarda teknolojik çözümleriyle yer almayı hedefler. Arşimet Dijital Arşiv’le kâğıdı, Bulut Filo Yönetimi’yle aracı, Lagina Biyometrik İmza’yla imzayı ve son olarak Alternatif ile parayı dijitalleştiriyoruz. Alternatif SuperApp ile her işletmeyi bir Fintech’e çeviriyoruz. İşletmelerin kendi cüzdanlarının alışverişte kullanılan nakit ve kartın yerini almasını planlıyoruz. Sağladığımız mobil ödeme altyapısıyla hem ödeme deneyimini basitleştiriyor ve geliştiriyor hem de müşterinin nakit ve kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırıyoruz.

Fiziki cüzdan ve kredi kartı taşımak istemeyen, nakit ve kredi kartına göre daha avantajlı alışverişten faydalanmak isteyen veya birçok markanın uygulamasını ayrı ayrı indirmek istemeyen her kullanıcı Alternatif SuperApp’i indirebilir ve kullanabilir. Kendine ait bir dijital cüzdanı olmasını isteyen işletmeler Alternatif SuperApp’te yer alabilir. Alternatif; içerisinde yer alan her bir işletmeye dijital cüzdan, CRM, dijital hediye kartı, kurumsal iş birlikteliği, sadakat programı ve QR menü altyapısı hizmetlerini sunmaktadır. 

15 Aralık’ta yapmış olduğumuz lansman ile 2022 yılında sektörde iyi bir ivmelenme göstereceğimizi düşünüyoruz. Çözümümüz sayesinde işletmelerin ve kullanıcıların yeni finansal teknoloji çözümleri ile buluşmasını sağlayacağız. Alternatif’le; market, kırtasiye, kafe ve restoran, sağlık gibi birçok farklı sektörden markanın cüzdanları tek bir uygulamada toplanacak, ödemenin bu avantajlı ve güvenli hali hem işletmeler hem kullanıcılar tarafında değer oluşturacaktır. Müşteriler tek bir uygulama üzerinden markalara ait cüzdanları görüntüleyebilecek, kampanyaları takip edebilecek, QR kod ile ödemelerini güvenle yapabilecek ve cüzdanlarını hızlı bir şekilde paylaşabileceklerdir. İleride Scan & Go ve hızlı sipariş gibi yeni özellikler ile Alternatif SuperApp’i geliştirmeye ve müşterinin ihtiyaçlarına uygun özellikler eklemeye devam edeceğiz. Amacımız, kullanıcıların günlük hayatta harcama yaptığı sektörlerin çoğuna dokunabilmektir. Kısa vadede 10 sektörden 100’den fazla markayı bünyemize katmayı hedefliyoruz. İşletmeler için artık ödemenin bir alternatifi olacağız. Gelecek yeni markalarla Alternatif SuperApp’i işletmeler için bir ödeme pazaryeri haline getireceğiz.

Ocak-Şubat ayı gibi yatırım turlarına çıkmayı hedefliyoruz ve yurt dışından ürünümüze yatırım almayı hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz bizim için yeni ve avantajlı fırsatlar doğuracağını ve kullanıcılara nakit ve kredi kartına göre aldıkları ürüne daha ucuza ödeme yapmasını sağlayacağımızı umut ediyoruz.”