Ödeme Sistemleri Kıdemli İş Analisti & Ürün Sahibi

Kahraman Anıl Tanış

 

Ödeme Sistemleri Kıdemli İş Analisti & Ürün Sahibi Kahraman Anıl Tanış, Fintechtime okurları için kaleme aldı “Web 3.0 tam olarak nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor?”.

Web 3.0, son zamanlarda özellikle büyüyen merkezi olmayan kavramıyla yakından bağlantılı. Basit bir ifadeyle Web 3.0, güven, kontrol, gizlilik ve şeffaflık gibi konuları ele almaya çalışan, blockchain teknolojisi tarafından desteklenen merkezi olmayan bir mimariye sahip.

 

Bugünlerde (neredeyse) iş dünyasındaki veya teknolojideki herkese en büyük trendlerin ne olduğunu sorun, listenin başlarında Web 3.0’ın yer alması ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göreceksiniz. Peki Web 3.0 tam olarak nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor? Hadi bir bakalım.

Web 3.0 – adından da anlaşılacağı gibi – World Wide Web’in veya yaygın olarak bilindiği gibi sadece İnternet’in evrimini temsil etmek için üretilmiş bir terimdir.

Web 1.0 tamamen statik web sayfaları, masaüstünün hakimiyeti ve çok sayıda içerik tüketicisine karşı çok az içerik oluşturucu ile ilgiliyken Web 2.0, uygulamaların baskın olduğu ve bulutta çalıştığı ve platformların, sosyal medyanın ve sosyal medyanın kullanıldığı mobil ekonomiye geçişi tanımladı ve paylaşım ekonomisi de boş rolde oldu ve olmaya devam ediyor.

Öte yandan Web 3.0, son zamanlarda özellikle büyüyen merkezi olmayan kavramıyla yakından bağlantılıdır. Basit bir ifadeyle Web 3.0, güven, kontrol, gizlilik ve şeffaflık gibi konuları ele almaya çalışan, blockchain teknolojisi tarafından desteklenen merkezi olmayan bir mimariye sahiptir.

Web 3.0’ün nasıl bir yapıda olacağını anlamak için Web 2.0’a göre paradigma değişimini kıyaslayarak bakabiliriz:

  • Verilerden hizmet sağlayıcılar değil, kullanıcılar sorumludur (şartlar ve koşulları kabul etmeniz istendiyse, bu durum günlük hayatınızda karşılaştıklarınızı size hatırlatacaktır- bu, sağlayıcının sizi değil, sizin verilerinizi kontrol ettiği anlamına gelir)
  • Facebook (yeni ismiyle Meta) sosyal ağınızı alıp yeni bir hizmete geçebileceğinizi hayal edin. Web 3.0 dünyasında kullanıcılar varlıklarını kontrol eder ve sağlayıcıları telekom gibi değiştirebilirler.
  • Parolanızı unuttuysanız ve parolanın yeniden ayarlanmasını istediyseniz, Web 2.0’da anahtarları kimin kontrol ettiğini anlarsınız. Web 3.0’da sorumluluk kullanıcılara aittir.

Bu nedenle çıkarılabilecek sonuç, Web 3.0’ın, web’in gücünü kullanıcıların tarafına kaydırmak isteyerek, bugün bildiğimiz gibi büyük teknoloji oyuncularının baskın platform iş modelleriyle doğrudan rekabete girdiğidir.

Burada yapılması gereken önemli bir ayrım, Web 3.0 ve metaverse ayrışmasının yapılması gerektiğidir. Çoğu bireyin düşündüğünün veya önerdiğinin aksine, bu kavramlar ne aynı ne de zıttır, aksine internetin iki farklı bakış açısına odaklanırlar: Mülkiyet ve kontrol üzerine Web 3.0 ve internete farklı şekillerde erişilen Metaverse, yani gelecek.

İleriye dönük olarak ve Web 3.0’ın yeni bir kurulumla (yani AI, Edge Computing, DeFi veya NFT’ler) yakından ilişkili olmasına rağmen, bunun hala bilinenlerden çok daha fazla bilinmeyen ve nihai yön ve sonuç hala tamamen açık (bu arada, bu kadar çok kişinin – hareketli – vagona erken atlamayı tercih etmesinin nedeni budur).