PayTR’ın açıkladığı verilere göre Ramazan Bayramı haftasında yapılan harcamalar geçtiğimiz yıla göre iki kat arttı.
PayTR, Ramazan Bayramı haftasına yönelik harcama verilerini açıkladı. 23 Nisan – 4 Mayıs 2022 tarihleri arasını kapsayan verilere göre, bir önceki yıla kıyasla online alışverişlerde işlem hacminde yüzde 52 artış görüldü. Geçtiğimiz yıl en çok harcama yapılan ilk beş sektör sıralamasında yer almayan kadın hazır giyim kategorisi, bu yıl yüzde 173 oranında artışla en çok satışın gerçekleştiği sektör oldu.
Kadın hazır giyim revaçta
En çok satış gerçekleşen ilk beş sektör ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 173 artışla “kadın hazır giyim”, yüzde 63’lük artışla “gıda”, yüzde 43’lük artışla “aksesuar ve konfeksiyon”, yüzde 37’lik artışla “ev eşyaları” ve yüzde 28’lik artışla “kozmetik” oldu. 2021 yılında en çok artış gösteren ilk dört sektör değişmezken, geçen yıl ilk beş sektör arasında yer alan “evcil hayvan ürünleri” kategorisi bu yıl listeye giremedi. Geçtiğimiz yılın ilk beşinde olmayan “kadın hazır giyim” kategorisi ise bu yıl en yüksek artışı yakalayarak listede başı çekti.
Sepet tutarları yükseldi
Geçtiğimiz yıla oranla ortalama sepet tutarındaki artış ise yüzde 46 olarak gerçekleşti. Bayram döneminde beklendiği üzere gıda alışverişinde artış yaşandı. Hızlı tüketim ve market alışverişlerinde online alışverişin tercih edilmesi sepet tutarlarına yansıdı. En çok satış gerçekleşen ilk beş sektör arasında, sepet tutarında en çok artış yaşanan sektör yüzde 91 oranıyla gıda oldu.
İllerde istikrar yaşandı
Geçtiğimiz yılla kıyaslandığında en çok harcama yapılan ilk dört il İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa olmak üzere değişmezken, bu yıl Antalya geçen yıl beşinci sırasında yer alan Kocaeli’yi geride bıraktı.
“Z Kuşağıyla mobil ödeme yükselmeye devam ediyor”
PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu yıl bayram haftası harcamalarında yine önemli artışların yaşandığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıla oranla işlem hacminde iki kat artış söz konusu. Kategori bazında en büyük artış ise kadın hazır giyimde gerçekleşti. Son iki yıldır bayramlarımızı pandeminin etkisinde, evlerimizde geçiriyorduk. Bu yılki verilere baktığımızda artık normalleşme ve sosyalleşme etkilerinin gözle görülür olduğunu söyleyebiliriz. Mobilden yapılan alışverişlerin oranının ise bu yıl yüzde 68’den yüzde 81’e yükseldiğini, desktop tercihinin ise yüzde 31’den yüzde 18’e gerilemiş olduğunu görüyoruz. Buradaki en dikkat çekici veri ise Z uşağı olarak nitelendirdiğimiz 18-24 yaş arasındaki gençlerin online alışverişi tercih etme oranının yüzde 23’ten yüzde 38’e yükselmesi. Teknolojiyle doğan Z kuşağının ekonomiye katıldıkça online ödemelerdeki ağırlığının artmasını, dünyanın dijitale doğru hızla evrimleşmesinin göstergesi olarak nitelendiriyoruz.”