Finans sektörü son yıllarda açık bankacılık, temassız ödeme, mobil cüzdan, sanal POS gibi konseptlerle dönüşüyor.

Finansal teknoloji şirketlerinin başını çektiği bu dönüşüm, sunduğu kolaylıklarla tüketici nezdinde de kabul görüyor.

Teknoloji, finansal hizmetler açısından birçok yeniliği beraberinde getirdi. Açık bankacılık, temassız ödeme, sanal POS gibi kavramlar hayatımızda yer edinirken, nakit kullanımının azalmasıyla mobil ödemeler de yaygınlaşmaya başladı. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, 2022’nin ilk üç ayında 8 milyon işlemin mobil ve karekod ödemelerle gerçekleştirildiği görülürken, toplam işlem tutarları 1,1 milyar TL’yi aştı. Marqeta’nın araştırmasında ise 4 kişiden üçünün mobil cüzdan kullandığı görüldü.

Son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Sipay İş Geliştirme Direktörü Volkan Üstün, “Fiziksel cüzdanlar tarihe karışırken, yenilikçi mobil cüzdanlar yaygınlaşıyor. Bankalara ihtiyaç duymadan 7/24 masrafsız para transferi ve güvenli alışveriş gibi olanaklar sunan dijital cüzdanlar, yeni özelliklerle geliştirilebiliyor. Finansal teknolojiler ve ödeme sistemleri alanlarında dinamik ve yenilikçi bir bakış açısıyla faaliyet gösteren Sipay olarak bireyler ve kurumlar için dijital cüzdan çözümleri sunuyoruz” dedi.

 

Açık bankacılık bireylerin ve kuruluşların hayatını kolaylaştırıyor”

Tüketicilerin finansal hizmetlere erişimini artıran gelişmelerde açık bankacılık kavramının payı olduğuna dikkat çeken Volkan Üstün, “Ülkemizde yeni yeni filizlense de, açık bankacılık dünyanın yakından takip ettiği bir konsept. Sektörün yıllık %117 büyüme oranına sahip olduğu bilinirken, küresel çapta açık bankacılık platform sayısının 1.562’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Müşteri deneyimini iyileştiren ve finansla ilişkili tüm sistemleri birbirine bağlayan açık bankacılık konsepti, hem bireylerin, hem de kurumların işini kolaylaştırıyor. Sanal POS ya da linkle ödeme alma gibi çözümler, özellikle e-ticaretin hızla büyüdüğü bir dönemde, işletmelerin ödeme süreçlerini hızlandırıyor. Karekod ve mobil cüzdan teknolojileri ise bireylere zaman tasarrufu sağlıyor. Hızla gelişen finansal teknolojiler sektörünün Türkiye’deki inovasyon odaklı temsilcilerinden biri olarak sanal ve mobil POS, linkle ödeme alma, kurumsal dijital cüzdan gibi çözümlerimizle şirketlerin finansal yetkinliklerini artırıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Finansta SuperApp” devri başlıyor

Tüketicilerin gündelik ihtiyaçlarına mobil cihazlarla yanıt bulduğunu ifade eden Sipay İş Geliştirme Direktörü Volkan Üstün, “Bu durum, dünyanın birden fazla işlevi yerine getirebilen ‘superapp’ konseptine doğru yöneldiğini gösteriyor. Apple’ın son etkinliğinde ‘şimdi al, sonra öde’ özelliğini duyurması, finansal teknolojilerin sunduğu tüm yeniliklerin tekil uygulamalarda merkezileştirilmesi yönünde bir eğilim olduğunu kanıtlıyor. Bu tablo, her markayı kendi finansal çözümlerini, cüzdanlarını, ön ödemeli kartlarını ve sadakat programlarını geliştirmeye teşvik ediyor. Sipay olarak, regülasyon süreçlerinin inovasyona engel olmaması amacıyla, cüzdan teknolojisini bir hizmet olarak sunan WalletGate çözümümüzü bu yılın başında duyurduk. Finansal fonksiyonları markalar için işlevsel bir platforma dönüştürürken, işletmelere adeta kendi fintech şirketlerini kurma olanağı sunuyoruz” diye konuştu.

 

“İş geliştirme ve proje ekiplerine çok iş düşüyor”

Gelişmelere ayak uydurmak için her sektörden şirketin Ar-Ge yatırımlarını önceliklendirmesi gerektiğini hatırlatan Volkan Üstün, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Bugün işletmeler rekabet avantajını ürün ve hizmetleriyle değil, bunları nasıl sunduklarıyla kazanıyor. Dünyayı yakından izleyip stratejilerini bu doğrultuda şekillendiren, tüketicilerin hayatını kolaylaştıran şirketler birkaç adım öne geçiyor. Elbette müşterilere kulak vererek nokta atışı çözümler üretmek için sıkı bir ekip çalışması gerekiyor. İş geliştirme ve proje ekipleri, bu açıdan öncü rol üstleniyor.”