Architecht, PSD2 uyumlu açık bankacılık çözümü ve API yönetim platformunu bir arada sunan yeni bir fintech ürünü geliştirdi.
Türkiye ve yurtdışında birçok banka ve finans kurumunun teknolojik altyapı süreçlerini tasarlayan Architecht, PSD2 uyumlu açık bankacılık çözümü ve API yönetim platformunu bir arada sunan yeni bir fintech ürünü geliştirdi. Airapi ismiyle kullanıma sunulan ürün yeni dönemde Servis Modeli Bankacılık süreçlerini de kapsayacak şekilde tasarlandı.
Dünyada ve Türkiye’de açık bankacılık çözümleri finans dünyasının en önemli gündem başlıklarından biri olmaya devam ediyor. İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya ve İspanya gibi Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde açık bankacılık hızla gelişmeye devam ediyor. Özellikle İngiltere’de açık bankacılık kullanıcılarının sayısı son bir yılda 1 milyondan 4 milyona çıkmış durumda. OBE(Open Banking Excellence) raporlarına göre, açık bankacılık ve açık finans; ödemeler, bankacılık, finans ve veriler hakkındaki iş modellerini değiştiriyor ve bu modellere uyum sağlayamayan finans kurumları için 416 milyar dolara kadar finansal kayıp yaşandığı vurgulanıyor. Ülkemizde de yeni regülasyonlar ve Servis Modeli Bankacılık Hizmetinin önünün açılmasıyla birlikte 2023 yılında açık bankacılık ve API yönetim platformlarına duyulan ilginin daha da artacağı öngörülüyor.
API tabanlı yeni iş modelleri sayesinde;
- Açık bankacılık ve servis modeli bankacılık ile bankalar, (lisans tiplerine göre ödeme ve elektronik para kuruluşları)
- Açık sigortacılık hizmet modeliyle sigorta şirketleri,
- Açık finans uygulamalarıyla ise farklı dikeylerde hizmet sunan kuruluşlar; API’lerini dışarı açma, yeni müşteri kanallarına erişme ve işbirlikleri yapabilme imkanı yakalıyor.
Finansal teknoloji alanındaki tüm bu gelişmeleri yakından takip eden teknoloji şirketi Architecht, “Yeni Nesil Açık Bankacılık ve API Yönetim Platformu” Airapi’yi finans sektörünün kullanımına açtığını duyurdu. Architecht, açık bankacılık platformu ApiGo’dan elde ettiği tecrübeyle, uçtan uca API yaşam döngüsü yönetim ve entegrasyon süreçlerini Airapi ile bir sonraki seviyeye taşımayı hedefliyor.
Airapi: Bankaların ve çeşitli finansal kuruluşların sahip oldukları API’leri tüm kullanıcılara tek bir platform üzerinden güvenli ve yönetilebilir şekilde paylaşmalarını sağlayan, PSD2 uyumlu API gateway çözümü ve entegre bir API yönetim platformu olarak konumlanıyor.
Tüm API yaşam döngüsü süreçleri tek platformda sunuluyor
Architecht’ten yapılan açıklamada: Airapi ile API Geliştirme Yaşam Döngüsü (API Development Lifecycle) süreçlerinde farklı roller için ihtiyaç duyulan; API geliştirme, test etme, canlıya alma, yetkilendirme, erişim kontrolleri, API trafiğini izleme, kontrol ve raporlama gibi tüm işlemlerin gerçekleştirilebildiği belirtiliyor. Ayrıca Airapi’nin içerisinde yer alan “Yönetim Portalı” ile API sağlayıcıların, “Geliştirici Portalı” ile API kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceklerine vurgu yapılıyor.
Servis modeli bankacılık ihtiyaçlarını da karşılıyor
Yapılan açıklamanın devamında; Airapi’nin servis modeli bankacılık hizmeti vermek isteyen bankaların odağında yer alacak bir ürün olduğu belirtiliyor. Özellikle API’lerini dışarı açarak servis bankası konumunda hizmet sunan bankalar için çok önemli bir ihtiyaç olan; “API kullanım oranlarını takip etme” ve “API’lerini ücretlendirme” gibi çeşitli özellikler, Airapi’nin özellik setinde yer alıyor. Bu anlamda Airapi’nin uçtan uca servis bankası ihtiyaçlarını karşılayacağı ifade ediliyor.
Açık Bankacılık konusunda 3 temel standart olarak kabul edilen; UK Open Banking, Berlin Group ve TCMB Açık Bankacılık standartları ile uyumlu çalışan Airapi, finansal kuruluşların yerine getirmesi gereken yasal zorunlulukları ve teknik ayrıntıları takip ederek kullanıcıların regülasyonel uyum yükünü azaltmasıyla dikkat çekiyor.
Airapi’nin Sağladığı Başlıca Faydalar
- Açık bankacılık regülasyonları ile yüzde yüz uyumlu altyapı
- SaaS lisans modeli ile paradan ve zamandan tasarruf
- Servis modeli bankacılığa geçiş imkanı
- Tek platform ile güçlü ve güvenli API yaşam döngüsü yönetimi
- Kullanıcı dostu ara yüzlerle kolayca API geliştirme
- Teknik yeterlilik ve entegrasyon gereksinimlerini azaltma
- Kurulum esnekliği ve operasyonel verimliliği arttırma
Detaylı bilgi için ürünün web sitesini ziyaret edebilirsiniz: https://airapi.io/