Metaverse’te yerini alan ilk Türk bankası olan Aktif Bank’ın bu alandaki çalışmalarını öğrenmek üzere, Aktif Bank Müşteri Deneyimi ve İletişim Grup Başkanı Gamze Numanoğlu ve Aktif Bank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Mustafa Öztürk ile bir araya gelerek çok özel bir röportaj yaptık.
Metaverse’te yerini alan ilk Türk bankası olan Aktif Bank, çalışmalarını ödüllerle taçlandırdı. Müşterilerini ve potansiyel müşterilerini tüm Aktif Bank ekosistemiyle artık Metaverse’te de buluşturan bankanın bu alandaki çalışmalarını öğrenmek üzere Aktif Bank Müşteri Deneyimi ve İletişim Grup Başkanı Gamze Numanoğlu ve Aktif Bank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Mustafa Öztürk ile bir araya geldik.
Aktif Bank’ın Metaverse yolculuğu nasıl başladı?
Aktif Bank Müşteri Deneyimi ve İletişim Grup Başkanı Gamze Numanoğlu, “Aktif Bank, kurulduğundan bu yana benimsediği teknoloji odaklı stratejisi doğrultusunda iştirakleri ve iş ortakları ile birlikte benzersiz bir iş modeli ile hareket ediyor. Tamamen dijital bir temel üzerine konumlandırılmış bir iş yapış biçimimiz var ve son dönem regülatif tarafta yaşanan gelişmeler, dijital bankaların ve servis bankacılığı dediğimiz oluşumun da hayatımıza girmesi bu stratejimizi tekrar doğruladı.
Bu alandaki yatırımlarımızın tamamlayıcısı olarak gördüğümüz diğer bir konu da müşteri deneyimi. Biz çalışmalarımızın kalbine müşteri deneyimini koyuyor, yalnızca yaptığımız iş birliklerinde değil finansal teknoloji ekosistemimiz kapsamında sunduğumuz tüm ürün ve hizmetlerde bu deneyimi daha iyiye götürecek yolları arıyoruz. Bu anlamda müşterilerimize dokunabileceğimiz ve daha iyi, yeni deneyimler yaratabileceğimiz her alanda varlık gösterebilmek bizim için çok önemli. Yapılan araştırmalara göre de Metaverse’ün hayatımızın yüzde 25’ini kaplayacağı öngörülüyor. Bu açıdan Metaverse’ün hayatımızın bundan sonrasında kaçınılmaz bir gerçeği olduğunun farkındaydık ve Aktif Bank olarak bu evrende denemeler ve projeler yapmamız gerektiğine de inanıyorduk.
Dolayısıyla bugünden, Metaverse’ün hayatımıza kazandırdığı yeni mecralarda ve rekabet olanaklarında yer edinmek ilk hedefimiz. Bu kapsamda Metaverse’te varlığını tasarlamaya başlayan ilk Türk bankası olduk. Sonrasında ilk Metaverse deneyimini Mart ayında dijital bankamız N Kolay ile isim sponsoru olduğumuz N Kolay İstanbul Yarı Maratonu basın toplantısında tasarladık. Basın toplantısını iki tarafta da eş zamanlı ve aynı kurguda olacak şekilde düzenleyerek Metaverse’te de yapılmasını sağladık. Böylece spor alanında hem fiziki hem Metaverse’te senkronize gerçekleşen ilk basın toplantısını da yapmış olduk. Toplantıyı Decentraland’de de duyurduk ve bu hibrit deneyimi görmek isteyen birçok kıtadan katılımcıyı da Metaverse’teki yerimizde ağırladık.
Müşterilerimize daha iyi ve yeni deneyimler yaratma amacımıza hizmet eder biçimde yakın zamanda Metaverse’te müşterilerimizle markamız arasında yeni bir temas alanı oluşturduk ve Decentraland’deki alanımızda bir Aktif Bank binası tasarladık. Bu evren ve mevcut koşulları altındaki en etkin müşteri deneyimini sağlayabilmek adına da sektörümüz için öncü bir adım atarak yine bir ilki gerçekleştirdik ve binamızda müşterilerimizle iletişim kurabilecek ve ekosistemimiz ile ilgili bilgilendirme sağlayacak Aktif Bank Metaverse Agent’ımızı da konumlandırdık. Önümüzdeki dönemde binamız içerisindeki bilgilendirme alanlarını artırmak ve binamızın daha etkin biçimde kullanılmasını sağlamak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Metaverse’ün en popüler platformlarından olan Decentraland’de geniş bir alan satın aldınız. Aktif Bank bu evrende nasıl konumlanıyor? Metaverse dünyasında neler düzenlemeyi planlıyorsunuz?
Aktif Bank Müşteri Deneyimi ve İletişim Grup Başkanı Gamze Numanoğlu, “Bugün finansal kuruluşlar için Metaverse’teki aksiyon alanları regülasyonlarla sınırlı ve bu evrende henüz bankacılık işlemlerini yapabilmek mümkün değil. Finansal kuruluşlar Metaverse’te şu an için bilgilendirme ve oyunlaştırma alanlarında aksiyonlar alabiliyor. Yılın başından bu yana, bizim ilk oluşumuz sonrasında ülkemizde başka bankalar da bu evrendeki yerini almaya başladı. Geçtiğimiz ay Decentraland’de oluşturduğumuz temas alanı ve Aktif Bank binası yanında konumlandırdığımız Aktif Bank Metaverse Agent’ı aracılığıyla, burayı ziyaret edenlerle iletişim kuruyor, bir deneyim yaratıyoruz. Metaverse’ün kapsadığı alan arttıkça binamıza gelecek ziyaretçilerin de önümüzdeki dönemde artacağını biliyor, bu kapsamda oluşacak yeni beklentilere göre hizmetlerimizi geliştirmek ve hazır olmak için sürekli çalışıyoruz.
Tabi bizim finans sektöründeki rekabetten önemli bir ayrışma noktamız var, ki bu da bize büyük bir avantaj sağlıyor. Biz bir banka olmanın ötesinde Türkiye’nin en büyük finansal teknolojiler ekosistemi olarak varlık gösteriyoruz. Ekosistemimizde ana işi finans olmayan iştiraklerimiz de mevcut. O sebeple Metaverse’ün genetiğiyle uyumlu birçok projeyi geliştirebileceğimiz çok avantajlı bir hizmet ve marka yelpazemiz var. Bu anlamda büyük bir ekosistem oluşumuzun avantajını yine müşterilerimiz için kullanacağız.
Bundan sonraki ilk hedefimiz bu kez yenilikçi ve öncü bir etkinlik projesi kurgulamak. Projeyi 10 milyon kullanıcılı biletleme markamız Passo ile gerçekleştireceğiz. Metaverse, etkinlik, biletlerin NFT token olabilmesi gibi tüm bu bileşenlere bakınca bu platforma çok uygun bir yeni deneyim tasarladığımızı söyleyebilirim.”
Metaverse’te ilklere imza atarak çalışmalarınızı ödüllerle taçlandırdınız. N Kolay İstanbul Maratonu sonrası ne tür geri bildirimler aldınız? Proje süreci ve stratejiniz konusunda da bilgi alabilir miyim?
Aktif Bank Müşteri Deneyimi ve İletişim Grup Başkanı Gamze Numanoğlu, “Geçtiğimiz Mart ayında isim sponsorluğunu üstlendiğimiz N Kolay İstanbul Yarı Maratonu’nun basın toplantısını, teknoloji odaklı kreatif ajansımız Black Studio iş birliğiyle eş zamanlı olarak Metaverse üzerinden de gerçekleştirmiştik.
Etkinliğe ilgi yüksekti, Metaverse üzerinden katılımın yoğun olduğunu gözlemledik. Decentraland’de kurguladığımız deneyim alanı da oldukça yoğun ilgi gördü. Bir ilki gerçekleştirirken elbette kazanılan deneyim ve elde edilen tecrübeler, sonrası için de çok yol gösterici oluyor. Yoğun bir emekle gerçekleştirdiğimiz bu projenin ilk olmasına rağmen başarıyla tamamlanması, ilerisi için bize yol haritası oluşturması ve birbirinden farklı ödüllere de ayrıca layık görülmesi bizi onurlandırıyor.
Bu projemizle pazarlama ve iletişim dünyasının önemli ödül organizasyonu “Brandverse Awards” tarafından Altın ödül ile taçlandırılmanın yanı sıra, dünyanın en köklü ve Amerika Merkezli iletişim platformlarından biri olan Pazarlama İletişimi Profesyonelleri Derneği’nin (AMCP) düzenlediği dotCOMM Awards tarafından da Platinum ödüle layık görüldük.
Ne mutlu bize ki projemiz aynı zamanda Türkiye’nin sektördeki ilk ve tek bağımsız organizasyonu Altın Örümcek Ödülleri’nde de “Dijital Pazarlama-Entegre Kampanya” kategorisinde ödül kazandı.
Metaverse alanında öncü işlere imza atmaktan, bu işlerin hem yerel hem global çapta farklı otoriteler tarafından ödüllendirilmesinden gurur ve mutluluk duyuyoruz.”
Metaverse Fintech dünyası için yeni fırsatları, yeni temas noktalarını beraberinde getiriyor. Genel değerlendirmeniz eşliğinde olası fırsatlar konusunda neler söylemek istersiniz?
Aktif Bank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Mustafa Öztürk, “Metaverse aslında, internetin geleceği ya da gelecekte internetin kendisi olacak diyebiliriz. Salgın süreci bir anlamda geleceği de hızlandırdı ve kamusal alanın en önemli iki kalesini çevrimiçi hale getirmemizi sağladı: Eğitim ve iş dünyası. Ayrıca e-ticaret hacimlerinin kat kat artmasına yol açtı. Salgın koşullarının getirdiği izolasyon ve kapanmalar bireysel gerçekliklerimizin sanal gerçekliğe taşınmasına olan direnci kırınca, sanal kamusal alan kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldi.
İleriye dönük planlamalar yaparken; bizim fiziksel dünyayla yoğun bağlarımızdan dolayı ayak dirediğimiz ya da sanal gerçekliğe taşınabileceğini hayal edemediğimiz pek çok konunun, bu kavramın yürürlükte ve işlerlikte olduğu bir dünyaya doğacak nesiller için pek de sorun teşkil etmeyeceğini öngörmek gerekiyor. Metaverse’ün yaratacağı devasa farkın şu anki dijitalleşmemizin yüzde 10 daha artmasıyla dahi gerçekleşeceğini bilmek aslında o noktadan çok da uzak olmadığımızı anlamamızı sağlayacaktır sanıyorum. Tüm bunlar da aslında yakın gelecekte sunulacak servis ve deneyimleri şekillendirmemizin yol haritasını çiziyor.
Bu yeni dünyanın finans sektörüne iki önemli etkisi olacağını düşünüyorum. İlk etki, fırsatları ve tehditleriyle Metaverse’ün yepyeni finansal ihtiyaç ve dinamikleri olan yepyeni bir mecra sunması. Diğeriyse bir yanıyla yıkıcı, bir yanıyla besleyici bir dönüşümün merkezinde yer alması. Aslında bu dönüşümün de tohumları uzun süredir atılıyor.
Bildiğiniz gibi son yasal düzenlemelerle veri artık ticari kurumların değil onu üretenin, yani müşterinin mülkiyeti haline geldi, müşteri artık verisini kendi istediği yere verebiliyor. Herhangi bir kurum bu verinin sahibi değil. Dijitalleşme ve açık bankacılık, ya da güvenilir aracıya olan ihtiyacı ortadan kaldıran blok zinciri teknolojileriyle; bankacılığın dönüşümü yolundaki ihtiyaç da uzun süredir artıyordu.
Metaverse bankalar için yeni bir mecra ya da rekabetin farklı boyutlara taşınacağı bir yer olmakla kalmayacak. Bankacılığın tümden dönüşümüne tanıklık edeceğimiz tarihin de başlangıcını temsil edecek diye öngörüyoruz.
Aslında sektörümüz, teknolojinin hızlı gelişimine ve dijitalin hayatımızın merkezine yerleşmesine en hızlı cevap verebilen ve gelişmeleri hızla uygulayabilen öncü sektörlerden biri. Dolayısıyla bankacılık sektörünün Metaverse tarafındaki gelişmelere de hızla yanıt verebileceğine inanıyoruz. Metaverse’te rekabeti farklı bir noktaya taşıyacak, bankacılık ötesi dijital ürün ve hizmetlerin ortaya çıkacağını öngörebiliriz. Fintech iş birlikleri ve blockchain tabanlı teknolojiler, bu evrendeki önemli odak alanları olacak. Özetle tüm finansal kuruluşlar için başka bakış açısı geliştirmenin artık zorunlu olduğu bir döneme girdik.
Bu dönüşüme ayak uydurmuş hatta içinde doğmuş aktörler için de dikkat edilmesi gereken çok önemli bir bariyer öne çıkıyor. Siber saldırıların büyük bir tehdit oluşturduğu bu evrende güvenlik için yapılan teknolojik yatırımlar bu anlamda çok önemli ve kıymetli olacak.”
Fırsatlar kadar tehditler de mevcut tabi. Metaverse ve Web 3.0’ın temelinde merkeziyetsizlik var. Merkeziyetsiz finans tartışmalarının da eşlik ettiği bir ortamda Metaverse’in aynı zamanda bankacılığın varlığı için bir tehdit yaratacağını düşünüyor musunuz?
Aktif Bank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Mustafa Öztürk, “Metaverse daha önce düşünmediğimiz türden pek çok etik, politik ve yasal bağlamı da beraberinde getiriyor. Bu anlamda globalde tartışılan yazılan birçok temel konu ve faktör var. Konu sadece ülkemizin değil tüm dünyadaki regülatörlerin önemli gündemlerinden. Bu gündem maddelerinin kanımca en önemli ikisi; merkezsizleşmiş, dağıtık, türetilebilir bir kamusal alanın doğası gereği regülasyona karşı oluşu. Diğeri de regülatörlerin eski paradigmayı temsil edecek konvansiyonel bakış açısının dışına çıkıp bu yeni dünya için yeni bir bakış açısı geliştirme çalışması içerisinde oluşu.
Bireysel varlığımızın sanal temsiliyetini sağlayacak olan avatarlar, anonimlik, yeni türden siber dolandırıcılıklar, yeni değer ve finansal hareketlerin vergilendirilmesi, politik varlık alanlarının yeni kamusal alana taşınması, siber çalışma kültürünün gerektirdiği yeni iş yasaları, dijital mülkiyet gibi pek çok konu artık konvansiyonel yöntemlerle tartışılamaz hale gelecek ve yeni düzenlemeler gerektirecek.”
Aktif Bank Metaverse Agent’ı sizden dinleyebilir miyiz? Sistem nasıl çalışıyor, şu anda neler yapılabiliyor? Teknik anlamda bu projeyi geliştirirken odak noktalarınız ne oldu?
Aktif Bank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Mustafa Öztürk, “Bankamızın Metaverse’te yerini alan ilk Türk bankası olmasının ardından Decentraland’deki parselimizde bir Aktif Bank binası inşa ettik. Müşteri deneyimini uçtan uca sağlayabilmek adına da binamızda ziyaretçilerle iletişim kurarak ekosistemimiz hakkında bilgilendirme sağlamak üzere iki çalışma arkadaşımızı bu alanda Aktif Bank Metaverse Agent’ı olarak konumlandırdık.
Bu proje özünde bankamız için yeni bir temas kanalı oluşturma projesi. Dolayısıyla tek seferlik olmayan, her gün pürüzsüz işletilmesi gereken, Metaverse’ün yaygınlığı arttıkça etkinliği daha da önemli hale gelecek bu yeni kanalın hem altyapı hem de servis anlamında sağlam temeller üzerine kurulmuş olması ilk önceliğimiz oldu.
Bu temeli oluşturmak için projeyi geliştirirken banka içindeki ekiplerin Metaverse yetkinliklerini artırmak için çeşitli eğitimler tasarladık. Bugün müşterilerimize Metaverse üzerinden hizmet vermekle sorumlu temsilci arkadaşlarımızın uçtan uca pürüzsüz bir deneyim sunabilmeleri, raporlama ekiplerinin buradaki hizmeti gözlemleyebilmesi, gelişim alanlarının tespit edilerek sürekli olarak iş geliştirme bakış açısıyla ele alınabilmesi bizim için çok önemliydi; bu bakımdan sıfırdan bir servis kanalı yarattığımızın bilinciyle verimli bir yapılanma, eğitim ve test süreci geçirdik.
Teknoloji tarafında attığımız her öncü adımda Metaverse’ün yarınına hazırlandığımızı, kaslarımızı bugünden kuvvetlendirme egzersizleri yaptığımızı aklımızda tutarak projeleri geliştiriyoruz.
Tüm platform kullanıcıları hafta içi 09:00-18:00 saatleri arasında https://play.decentraland.org adresinde 65,-127 koordinatında bulunan Aktif Bank binasını ziyaret ederek “agent”larımız ile yazılı ya da sözlü iletişim kurabiliyorlar.“